Αυξημένο εμφανίζεται το κόστος του πασχαλινού τραπεζιού για το 2026, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ, με τις τιμές να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία, επιβαρύνοντας περαιτέρω τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Στα 107 έως 156 ευρώ το φετινό τραπέζι
Είναι χαρακτηριστικό πως για ένα τραπέζι 4 έως 6 ατόμων, το συνολικό κόστος κυμαίνεται φέτος από 107,20 έως 156,20 ευρώ, έναντι 99,45 έως 142,95 ευρώ το 2025. Πρόκειται για αύξηση που κυμαίνεται από 7,8% έως 9,3%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές βασικών αγαθών.
Η έρευνα βασίστηκε σε επιτόπιες καταγραφές τιμών από σούπερ μάρκετ, εξειδικευμένα καταστήματα (κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, οπωροπωλεία) αλλά και τη Βαρβάκειο αγορά, αποτυπώνοντας μια συνολική εικόνα της αγοράς.

Το αρνί και το κατσίκι «οδηγούν» τις αυξήσεις
Το βασικότερο στοιχείο του πασχαλινού τραπεζιού, το αρνί, κοστίζει φέτος περίπου 13,80 ευρώ το κιλό, με συνολική δαπάνη για 5 κιλά από 69 έως 74 ευρώ, αυξημένη κατά 11,3% σε σχέση με πέρυσι. Αντίστοιχα, το κατσίκι φτάνει τα 14,80 ευρώ το κιλό, με συνολικό κόστος περίπου 66,50 ευρώ, επίσης αυξημένο κατά 11,3%.
Το κοτόπουλο εμφανίζει μικρότερη επιβάρυνση, με τιμή 5 ευρώ το κιλό και συνολικό κόστος 25 ευρώ για 5 κιλά, αυξημένο κατά 8,7%.

Ανοδικές τάσεις σε λαχανικά και φρούτα
Σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται και σε επιμέρους προϊόντα:
- Το μαρούλι παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, φτάνοντας τα 0,75 ευρώ ανά τεμάχιο (αύξηση 27,1%).
- Οι ντομάτες κοστίζουν περίπου 2,17 ευρώ το κιλό (αύξηση 13%).
- Τα μήλα και τα πορτοκάλια αυξήθηκαν κατά 16,1% και 14,3% αντίστοιχα.
- Τα καρότα σημειώνουν αύξηση 7%, ενώ μικρότερες αυξήσεις καταγράφονται σε πατάτες, κρεμμύδια και λάχανο (περίπου 2,5% έως 3%).
Σταθεροποιήσεις και μικρές μειώσεις
Αντίθετα, σε ορισμένα προϊόντα παρατηρούνται σταθεροποιητικές τάσεις ή και μικρές μειώσεις:
- Το παρθένο ελαιόλαδο υποχωρεί κατά 2,3%, στα 8,20 ευρώ το λίτρο.
- Οι μπύρες εμφανίζουν μείωση 2,1%.
- Τα σοκολατένια αυγά παραμένουν σχεδόν σταθερά, στα 13,36 ευρώ, μετά την έντονη αύξηση που είχε σημειωθεί το 2025 λόγω του κακάο.
Μεγάλες αποκλίσεις τιμών στην αγορά
Η έρευνα καταγράφει σημαντικές διαφοροποιήσεις τιμών ανάλογα με το σημείο αγοράς:
- Το αρνί κυμαίνεται από 11,99 έως 13,99 ευρώ το κιλό στη Βαρβάκειο, από 12,90 έως 13 ευρώ στα σούπερ μάρκετ και έως 18,50 ευρώ σε εξειδικευμένα καταστήματα.
- Το κατσίκι φτάνει έως και 19,70 ευρώ το κιλό στα κρεοπωλεία.
- Οι ντομάτες μπορεί να κοστίζουν από 2 έως 5,20 ευρώ το κιλό, ενώ το σπανάκι από 1,80 έως 4,95 ευρώ.
- Μεγάλες αποκλίσεις καταγράφονται και σε τυποποιημένα προϊόντα, όπως η φέτα (από 4,98 έως 20,80 ευρώ) και το ελαιόλαδο (από 7,50 έως 14,95 ευρώ).
Οι αιτίες πίσω από τις ανατιμήσεις
Σύμφωνα με τον διοικητικό διευθυντή του ΙΝΕΜΥ της ΕΣΕΕ, Χαράλαμπο Αράχωβα, η αύξηση του κόστους οφείλεται σε τρεις βασικούς παράγοντες.
«Το Ινστιτούτο της ΕΣΕΕ αποτυπώνει και φέτος τις τιμές των προϊόντων του πασχαλινού τραπεζιού, εν μέσω έντονης διεθνούς αβεβαιότητας. Οι τιμές των τροφίμων για το πασχαλινό τραπέζι κινούνται για άλλη μία χρονιά ανοδικά, επιβαρύνοντας τα νοικοκυριά και τις περιορίζοντας τις δαπάνες για άλλα αγαθά. Η σημαντική αύξηση του φετινού πασχαλινού τραπεζιού οφείλεται: α) Στη διόγκωση του κόστους παραγωγής και μεταφοράς εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας, β) στις ασθένειες που έπληξαν το ζωικό κεφάλαιο και γ) στο γεγονός ότι φέτος ορθόδοξο και καθολικό Πάσχα διαφέρουν μόνο κατά μία εβδομάδα, εξέλιξη που ενισχύει τη ζήτηση σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα», αναφέρει χαρακτηριστικά και συνεχίζει:
«Οι τιμές στα σοκολατένια αυγά παρέμειναν στα ίδια περίπου με τα περυσινά επίπεδα, ενώ υπενθυμίζεται πως το 2025 είχε σημειωθεί ισχυρή αύξηση εξαιτίας της διόγκωσης της τιμής του κακάο. Σε κάθε περίπτωση, το μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα κατευθύνεται περισσότερο στην κάλυψη των απαραίτητων αγαθών για το πασχαλινό τραπέζι μειώνοντας τις αυθόρμητες αγορές σε μία περίοδο που η παράταση των γεωπολιτικών εντάσεων προκαλεί προβληματισμό στην αγορά, αν και πέραν των τροφίμων και των καυσίμων δεν καταγράφονται, έως τώρα, ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα».



