Αν και ήταν η πρώτη Ελληνίδα που ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία, με 17 ταινίες στο ενεργητικό της, αγνοήθηκε γιατί ήταν γυναίκα
Mια ιστορικής σημασίας προβολή, η ταινία «Εύα» του 1953 της Μαρίας Πλυτά, θα πραγματοποιηθεί στο επίσημο πρόγραμμα του Cannes Classics στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, όπου φιλοξενούνται αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου.
Η ταινία της πρώτης σκηνοθέτιδας στην ιστορία του ελληνικού σινεμά, που αγνοήθηκε επειδή… ήταν γυναίκα, θα προβληθεί, αποκατασταθείσα στο συγκεκριμένο τμήμα του φημισμένου φεστιβάλ. Το σενάριο είναι του Ανδρέα Λαμπρινού, η μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, στην πρώτη συνθετική του δουλειά στον κινηματογράφο, ενώ στην ταινία πρωταγωνιστούν η Νίνα Σγουρίδου, ο Αλέκος Αλεξανδράκης, ο Μάνος Κατράκης, η Αλίκη Γεωργούλη και ο Ντίνος Ηλιόπουλος.
Η ταινία είχε επίσης προβληθεί πριν από την αποκατάστασή της, στο πλαίσιο εστιαζόμενης παρουσίασης στο έργο της Μαρίας Πλυτά, που είχε διοργανώσει το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2022. Το φιλμ παρακολουθεί μια παντρεμένη γυναίκα, η οποία στη διάρκεια των θερινών της διακοπών σε νησί γνωρίζει έναν νεαρό και βιώνει μαζί του μια εφήμερη ερωτική σχέση, προκαλώντας την οργή του συζύγου της και τα επικριτικά σχόλια της μικρής κοινωνίας.
Η Μαρία Πλυτά, η πρώτη Ελληνίδα σκηνοθέτιδα, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1915 και απεβίωσε το 2006. Αρχικά ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία, ενώ στο τέλος της δεκαετίας του ’40 εισήλθε στην κινηματογραφική παραγωγή, εργαζομένη σε ταινίες του Αλέκου Σακελλάριου και του Γιώργου Τζαβέλλα. Το 1950 πραγματοποίησε το σκηνοθετικό της ντεμπούτο με την ταινία «Τ’ αρραβωνιάσματα», μία από τις πλέον σημαντικές ελληνικές ηθογραφικές ταινίες της εποχής, με σκηνικά του Γιάννη Τσαρούχη. Με 17 ταινίες στο ενεργητικό της, η Μαρία Πλυτά αναγνωρίστηκε ως μία πρωτοπόρος σκηνοθέτιδα, αφού διαμόρφωσε την ελληνική κινηματογραφία.
Η αποκατάσταση πραγματοποιήθηκε χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Τζωρτζ Λούκας. Η προσπάθεια αποτελεί πρωτοβουλία της κυρίας Κακλαμανίδου και τμήμα μιας συστηματικής έρευνας για το έργο της Μαρίας Πλυτά από το 2021, σε συνδυασμό με τρέχον ερευνητικό πρόγραμμα για την σκηνοθέτιδα, το οποίο διευθύνει η ιδία. Οπως σημειώνει η κυρία Κακλαμανίδου, «η επιλογή της Εύας από το Cannes Classics αποτελεί την οριστική δικαίωση για τη Μαρία Πλυτά, μια σπουδαία δημιουργό που παρέμεινε για δεκαετίες στη σκιά της ιστοριογραφίας».

