Χοντρικά 765.489 δηλώσεις για καθαρισμούς οικοπέδων υπήρξαν στην πλατφόρμα akatharista.gov.gr μέχρι την ολοκλήρωση της σχετικής προθεσμίας. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
Παρότι οι δηλώσεις σημείωσαν σημαντική άνοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλοί ιδιωτικοί και δημοτικοί χώροι που παραμένουν ακαθάριστοι. Γι’ αυτόν τον λόγο κρίνεται απαραίτητη η συνέχιση των προληπτικών παρεμβάσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.
Από σήμερα ενεργοποιείται το σύστημα ελέγχων για τα ακαθάριστα οικόπεδα. Οι δήμοι φέρουν την κύρια ευθύνη για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων. Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες θα διενεργούν ελέγχους βάσει καταγγελιών, θα καταγράφουν ακαθάριστους χώρους και επικίνδυνες περιοχές και θα προωθούν τις σχετικές αναφορές στους αρμόδιους δήμους.
«Η πρόληψη δεν τελειώνει με τη λήξη της προθεσμίας και τη λειτουργία της πλατφόρμας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί χώροι που χρειάζονται καθαρισμό και η προσπάθεια συνεχίζεται», τόνισε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς.
Κάλεσε παράλληλα ιδιώτες και δήμους να προχωρήσουν στον καθαρισμό και να διατηρούν τους χώρους καθαρούς καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
«Αν δουλέψουμε τώρα για να απομακρύνουμε την καύσιμη ύλη και να μειώσουμε τον κίνδυνο, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Στόχος μας είναι οι καθαρισμοί να γίνουν κουλτούρα και υποχρέωση όλων μας», επισήμανε ο κ. Τουρνάς.
Το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας θα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη των ελέγχων και των παρεμβάσεων σε όλη τη χώρα, με σκοπό τη μείωση της καύσιμης ύλης και την ενίσχυση της προστασίας πολιτών, περιουσιών και φυσικού περιβάλλοντος κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.