Εντονες αντιδράσεις και πολιτικές αναταράξεις προκάλεσε η απόφαση του δημάρχου Ιάσμου Ιμάμ Τζανέρ (φωτό) να τιμήσει με πλακέτα τον Τούρκο πρόξενο στην Κομοτηνή Αϊκούτ Ουνάλ, κατά την έναρξη του 24ου Φεστιβάλ Κερασιού. Η κίνηση αυτή, η οποία αποκαλύφθηκε από την εφημερίδα «Χρόνος», προκάλεσε αλγεινή εντύπωση, καθώς ο δήμος επέλεξε να αποσιωπήσει πλήρως το γεγονός από το επίσημο δελτίο Τύπου που εξέδωσε.
Ο χρονισμός της βράβευσης χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα προκλητικός. Συμπίπτει χρονικά με την κλιμάκωση της τουρκικής αναθεωρητικής ρητορικής και την προσπάθεια νομικής κατοχύρωσης του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας», την ώρα που η τουρκική αεροπορία συνεχίζει τις καθημερινές παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση του βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ.
Ο κ. Αχμέτ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στη μειονοτική δημοτική Αρχή, καταγγέλλοντας εσκεμμένους αποκλεισμούς, που οδήγησαν στην πλήρη απουσία Ελλήνων αξιωματούχων και περιφερειακών Αρχών. «Αντί η δημοτική Αρχή να προστατεύσει το φεστιβάλ και τους παραγωγούς, το εγκλώβισε στις δικές της σκοπιμότητες. Το τίμημα αυτών των λανθασμένων χειρισμών το πληρώνει τελικά ο ίδιος ο λαός μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής, προειδοποιώντας για την απομόνωση του θεσμού.
