Φαίνεται πως είναι ειλημμένη η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει το επόμενο διάστημα σε περιορισμό του επιδόματος ανεργίας. Ενώ προκλήθηκε σάλος την Παρασκευή από τη δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, που υποστήριξε ότι το επίδομα θα πρέπει να χορηγείται σε ανέργους μόνο για δύο μήνες, δήλωση που αποδόμησε μέχρι και η υπουργός Εργασίας, της άποψης αυτής υπεραμύνθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Βασίλης Σπανάκης.
Μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού Οpen, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας (!) κ. Σπανάκης τόνισε με απόλυτη φυσικότητα: «Δεν καταλαβαίνω γιατί πέσατε να φάτε τον κ. Μαρινάκη», προσθέτοντας ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «μιλάει με τα σημερινά δεδομένα». Oπως σημείωσε, η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά, κατά περισσότερο από 10%, και υπό αυτό το πρίσμα η πολιτική συζήτηση θα πρέπει να επικεντρώνεται στην ενίσχυση της εργασίας. «Ουσιαστικά είπε να ενισχύσουμε την εργασία. Δεν είπε κάτι που είναι μακριά από την αγορά» υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όχι μόνο επέλεξε να ανοίξει ο ίδιος ένα τέτοιο θέμα, λίγες μέρες μετά τη ΔΕΘ, αλλά επιπλέον επέλεξε να to ανεβάσει στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υποστηρίζοντας ότι είναι προσωπική του άποψη και θέλει να πείσει τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο να προχωρήσουν σε αυτή τη «μεταρρύθμιση» το επόμενο διάστημα.
Η Νίκη Κεραμέως, πάντως, προτίμησε να κρατήσει αποστάσεις, τονίζοντας το προφανές: ότι το επίδομα ανεργίας δεν είναι προνοιακή παροχή αλλά, αντιθέτως, χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων, επιχείρημα που χρησιμοποίησαν ακόμη και τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Τη συζήτηση διατήρησε και η ΕΛΑΣ, με την εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Θεώνη Κουφονικολάκου να υπογραμμίζει ότι «πουθενά στον κόσμο οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι δεν εκφράζουν προσωπικές απόψεις για μείζονα ζητήματα. Για τρίτη μέρα μετά την πρόταση του κυβερνητικού εκπροσώπου για δραστικό περιορισμό του επιδόματος ανεργίας στους δύο μήνες, δηλαδή για την εξαθλίωση των ανέργων, ο κ. Μητσοτάκης σιωπά» σημείωσε και πρόσθεσε: «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όμως παραμένει στη θέση του και θα είναι κανονικά υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές. Τι σημαίνει αυτό; Οτι τα πράγματα είναι απλά. Είτε ο κ. Μητσοτάκης θα απομακρύνει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο είτε θα επιβεβαιώσει πως οι δηλώσεις Μαρινάκη για τους ανέργους είναι το δικό του σχέδιο για την επόμενη μέρα».
