Η δήμαρχος Δέλτα Θεσσαλονίκης μιλά για τις παρεμβάσεις που σχεδιάζει ώστε να δίνονται λύσεις στα προβλήματα των πολιτών
Mια δυναμική γυναίκα δικηγόρος στο τιμόνι του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, η δήμαρχος Γερακίνα Μπισμπινά, που γεννήθηκε στη Ν. Μαγνησία, συμμετέχει από το 2014 στην Αυτοδιοίκηση, όταν εκλέχθηκε περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη «Αλληλεγγύη» του Απόστολου Τζιτζικώστα. Το 2016 διορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
- Από τον Νίκο Πετρουλάκη
Εν συνεχεία, το 2018, διορίστηκε αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας. Το 2019, μετά την επανεκλογή της, τοποθετήθηκε ως πρόεδρος της Επιτροπής Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης και το 2021 διορίστηκε πρόεδρος της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Στον Δήμο Δέλτα, όπου επικράτησε στις τελευταίες εκλογές και ανέλαβε από τις αρχές του 2024, έχει προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές αποφάσεις, τις οποίες αναλύει στη συνέντευξη που παραχώρησε στη «δημοκρατία».
Κυρία δήμαρχε, έπειτα από δύο χρόνια στο τιμόνι του Δήμου Δέλτα, τι στόχους βάλατε και τι καταφέρατε από αυτούς;
Αναλάβαμε τη διοίκηση του δήμου με έναν βασικό στόχο: να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των πολιτών με απτά, μετρήσιμα αποτελέσματα. Δώσαμε έμφαση σε υποδομές, σχολεία, καθαριότητα και ασφάλεια. Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις που είχαν μείνει πίσω για χρόνια, όπως η αναβάθμιση σχολικών μονάδων, η ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και η τοποθέτηση απινιδωτών σε δημοτικά κτίρια και σχολεία. Παράλληλα, δρομολογήσαμε έργα που ήταν «παγωμένα» για χρόνια. Θέσαμε τις βάσεις για μεγαλύτερες παρεμβάσεις μέσα σε πλαίσιο διαφάνειας υλοποιώντας διαγωνισμούς που δεν είχαν γίνει ποτέ. Δεν ισχυρίζομαι ότι λύθηκαν όλα. Ομως έχει γίνει μια σοβαρή αρχή και αυτό το βλέπουν οι δημότες στην καθημερινότητά τους.
Ποια είναι τα μελλοντικά έργα που έχετε προγραμματίσει για τον δήμο;
Το επόμενο διάστημα επικεντρωνόμαστε σε έργα που αλλάζουν ουσιαστικά την εικόνα και τη λειτουργία του δήμου. Προχωρούν παρεμβάσεις σε υποδομές, σχολικά κτίρια και αθλητικές εγκαταστάσεις, ενώ δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε έργα οδοποιίας και ασφάλειας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε δράσεις που ενισχύουν την καθημερινότητα των πολιτών, από την καθαριότητα μέχρι την προσβασιμότητα. Στόχος μας είναι τα έργα να μην είναι αποσπασματικά, αλλά να έχουν συνέχεια και αποτέλεσμα για κάθε κοινότητα του δήμου. Ενδεικτικά θα αναφέρω την ανάπλαση της Σίνδου, την ολοκλήρωση του έργου για το πόσιμο νερό στον Αξιό, την αξιοποίηση του ιστορικού κτιρίου του Σ.Σ. Σίνδου, την ολοκλήρωση έργων που «βάλτωναν» για δεκαετίες. Αλλωστε, ειδικά έργα που μοιάζουν να έχουν «στοιχειώσει» τον τόπο και να μην ολοκληρώνονται είναι προτεραιότητα για εμάς, μια και πρόκειται για χρήματα των πολιτών που έχουν δαπανηθεί και πρέπει να τα σεβόμαστε.
Πού βρίσκεται το πλάνο σύνδεσης του Δήμου Δέλτα με τον προαστιακό και την επέκτασή του;
Η σύνδεση του Δήμου Δέλτα με τον προαστιακό σιδηρόδρομο αποτελεί ένα κρίσιμο έργο για την ανάπτυξη της περιοχής και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Το πρώτο βήμα έγινε με τη σύνδεση του προαστιακού και στη συνέχεια λεωφορείου του ΟΑΣΘ με το ΔΙΠΑΕ. Θέλουμε και ζητάμε τη σύνδεση και με τη ΒΙ.ΠΕ. ώστε να εξυπηρετηθούν ακόμα περισσότεροι πολίτες που εργάζονται στην περιοχή μας.
Η απόφαση τοποθέτησης απινιδωτών στα σχολεία της περιοχής θα έχει και συνέχεια;
Η ασφάλεια των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών είναι για εμάς προτεραιότητα. Η τοποθέτηση απινιδωτών δεν ήταν μια μεμονωμένη ενέργεια. Σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου όπου υπάρχει ανάγκη, καθώς και δράσεις εκπαίδευσης πολιτών και προσωπικού στη χρήση τους. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε έναν δήμο πιο ασφαλή και πιο προετοιμασμένο για έκτακτα περιστατικά.
Ποια είναι η θέση σας για την πρόταση μεταφοράς της ΔΕΘ στη δυτική Θεσσαλονίκη και ειδικά στη δική σας περιοχή;
Η πρόταση μεταφοράς της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης στη δυτική Θεσσαλονίκη είναι μια συζήτηση με μεγάλες προεκτάσεις για όλη την περιοχή. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη: Είμαστε θετικοί σε κάθε αναπτυξιακή προοπτική που γίνεται με σχέδιο, σεβασμό στο περιβάλλον και ουσιαστικά ανταποδοτικά οφέλη για την όλη τη Θεσσαλονίκη, να πάρει ανάσα το κέντρο και να δοθεί αναπτυξιακή διάσταση στη Διεθνή Εκθεση της Θεσσαλονίκης. Δεν μας ενδιαφέρουν τα λόγια και οι εντυπώσεις. Μας ενδιαφέρει ένα σχέδιο που θα εξυπηρετεί πραγματικά τους πολίτες του Δήμου Δέλτα και της Θεσσαλονίκης, που έχει ανάγκη από πράσινο και ανοικτούς χώρους.
Χιλιάδες κόσμου κινούνται με τα οχήματά τους στα όρια του δήμου καθημερινά και ειδικά στη Σίνδο. Υπάρχει πρόγραμμα για τη βελτίωση του οδικού δικτύου;
Το ζήτημα του οδικού δικτύου, ιδιαίτερα στη Σίνδο, είναι διαχρονικό και γνωστό. Εχουμε ήδη προχωρήσει σε παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης, ενώ παράλληλα διεκδικούμε μεγαλύτερα έργα σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία. Στο Καλοχώρι υπάρχει το σχέδιο από την Πολιτεία για την δημιουργία Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης, όμως και αυτό για να γίνει και να υπάρξουν έργα υποδομής που θα φέρουν αναβάθμιση στον τόπο μας πρέπει να συμφωνήσουν και οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι εταιρίες. Δεν είναι ένα πρόβλημα που λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Αλλωστε στον δήμο μας βρίσκεται η μεγαλύτερη βιομηχανική περιοχή της χώρας, στη Σίνδο, βρίσκονται συγκεντρωμένες εκατοντάδες μεταφορικές επιχειρήσεις στο Καλοχώρι και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πραγματικότητα ξεπερνούν ορισμένες φορές τις δυνάμεις του δήμου και απαιτούν τη συνδρομή της Πολιτείας, όπου και έχουμε στραφεί με τη συνδρομή της Περιφέρειας για να αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα.
Πώς λειτουργεί η δημοτική σας ομάδα; Θα θέλατε να λειτουργεί διαφορετικά;
Η δημοτική ομάδα λειτουργεί με κοινό στόχο: να δίνουμε λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Σε μια μεγάλη και απαιτητική αυτοδιοικητική πραγματικότητα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Αυτό όμως δεν μας αποδυναμώνει – μας βοηθά να γινόμαστε καλύτεροι. Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης και η καλυτέρευση της καθημερινότητας των πολιτών είναι ο διαρκής στόχος.
Παρατηρείται ορισμένες φορές πολύ μεγάλη ένταση στα δημοτικά συμβούλια από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους που με τον τρόπο αυτόν ασκούν κριτική στη διοίκησή σας. Πώς αντιμετωπίζετε αυτό το φαινόμενο;
Στην Αυτοδιοίκηση καθένας κρίνεται από τη στάση και τη δουλειά του. Εμείς επιλέγουμε να απαντάμε με έργο και αποτέλεσμα. Δεν μας απασχολεί η αντιπαράθεση για την αντιπαράθεση. Οι πολίτες γνωρίζουν και αξιολογούν. Αυτό είναι που έχει τη μεγαλύτερη σημασία.
