Καθαρή νίκη του Πράσινου Φαν ντερ Μπέλεν στις προεδρικές εκλογές της Αυστρίας

Ο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν (φωτό), ο πρώην αρχηγός των Πρασίνων, ήταν τελικά ο νικητής των χθεσινών προεδρικών εκλογών στην Αυστρία, καθώς πέτυχε μια καθαρή νίκη σε βάρος του αντιπάλου του, Νόρμπερτ Χόφερ, του υπαρχηγού του εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων αλλά και τις επίσημες εκτιμήσεις του τελικού αποτελέσματος των εκλογών, όπως τις μετέδιδε έως αργά χθες το βράδυ η δημόσια αυστριακή τηλεόραση, ο 72χρονος καθηγητής πανεπιστημίου Μπέλεν κέρδισε την επαναληπτική προεδρική αναμέτρηση με 53,3%, έναντι 46,7% του 45χρονου Χόφερ. Αν και τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα -αφού καταμετρηθούν και οι επιστολικές ψήφοι-, αναλυτές υπογράμμιζαν ότι οι πρώτες εκτιμήσεις «είναι μη αναστρέψιμες, καθώς αντανακλούν περίπου το 60% των ψήφων».

Συν τοις άλλοις, την ήττα του χθες παραδέχθηκε με δηλώσεις του και ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος, σύμφωνα με τον επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του, έσπευσε μάλιστα να επικοινωνήσει με τον Μπέλεν προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Δηλώσεις έκανε από την πλευρά του και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Αυστρίας. «Οι Αυστριακοί με τη σημερινή (χθεσινή) ψήφο τους έδωσαν μήνυμα για ελευθερία και ισότητα» είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια τόνισε πως θα αγωνιστεί για να ενώσει «μια χώρα που διχάστηκε βαθιά τον τελευταίο καιρό».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μπέλεν έγινε από χθες ο πρώτος πολιτικός στη μεταπολεμική ιστορία της Αυστρίας που αναλαμβάνει χρέη ομοσπονδιακού προέδρου αλλά δεν προέρχεται από κανένα εκ των δύο κομμάτων που εναλλάσσονται στην εξουσία, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα