Με «φερετζέ» ΟΗΕ η κυβέρνηση απέναντι στους Τούρκους!

Ο Τσίπρας, αντί να μιλήσει απευθείας με τον Ερντογάν, προσπάθησε να ζητήσει μεσολάβηση του ΓκουτέρεςΤη μεσολάβηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε να μεταφέρει στον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα της άμεσης απελευθέρωσης και της επιστροφής των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας. 

Ο πρωθυπουργός επέλεξε να μιλήσει τηλεφωνικά με τον κ. Γκουτέρες και όχι με τον «σουλτάνο», θέλοντας προφανώς να κρατήσει χαμηλά τους διπλωματικούς τόνους, κάτι που μεταφράζεται ως σαφής ατολμία της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στην τουρκική αδιαλλαξία, εμμένοντας η Αθήνα σε ρόλο παρατηρητή και θεατή των εξελίξεων Με άλλα λόγια… βλέποντας και κάνοντας. Αν οι Τούρκοι δεν συμμορφωθούν, τότε ο κ. Τσίπρας δεν αποκλείεται να σηκώσει το τηλέφωνο και να συνομιλήσει με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ.
Τσίπρας και Γκουτέρες συνομίλησαν και για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ελληνοτουρκικές και τις ευρωτουρκικές σχέσεις, και ειδικότερα για την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και για τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ.

Προσοχή και υπομονή

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κυβερνητικού συμβουλίου, αναφερόμενος στην υπόθεση των δύο Ελλήνων αξιωματικών τόνισε ότι «χρειάζονται προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή» και πως «η Τουρκία, αργά ή γρήγορα, θα κατανοήσει ότι όποια σκέψη να εκμεταλλευθεί και να αξιοποιήσει για άλλους σκοπούς ένα σύνηθες μεθοριακό συμβάν είναι αδιέξοδη και θα αποβεί εις βάρος της». Πηγές από το Μαξίμου σημείωναν ότι η κυβέρνηση περιμένει την εξέλιξη της δικαστικής διαδικασίας για τους δύο Ελληνες και πως αποφασίστηκε όποια παρέμβαση από την Αθήνα να έχει κλιμακωτό χαρακτήρα και πάντα αναλόγως με τις εξελίξεις από τη γείτονα.

Στο κυβερνητικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Κοτζιάς ενημέρωσε για όλο το φάσμα των τουρκικών προκλήσεων, παρόντων των Γιάννη Δραγασάκη, Αλέκου Φλαμπουράρη, Νίκου Παππά, Δημήτρη Τζανακόπουλου, Φώτη Κουβέλη, ενώ στο Μαξίμου ήταν και το οικονομικό επιτελείο (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου, Γιώργος Σταθάκης), καθώς, πέραν της βασικής ατζέντας που αφορούσε την επιθετικότητα της Αγκυρας, εξετάστηκε και το ζήτημα της τέταρτης αξιολόγησης.

Δικαστικό «όχι» στην Αγκυρα για έκδοση Κούρδου

«Οχι» στην έκδοση στην Τουρκία του Naci Ozpolat, Τούρκου κουρδικής καταγωγής, ο οποίος συνελήφθη μαζί με άλλους οκτώ λίγο πριν από την άφιξη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε το Συμβούλιο Εφετών. Το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο τάχθηκε κατά της έκδοσης του 48χρονου, με την πρόεδρο του δικαστηρίου να διευκρινίζει πως η κρίση των δικαστών θα αναπτυχθεί στο σκεπτικό της απόφασης. Νωρίτερα, η εισαγγελέας Ουρανία Σταθέα ζήτησε να μη γίνει δεκτό το αίτημα των τουρκικών Αρχών, υποστηρίζοντας πως οι κατηγορίες που αποδίδονται στον 48χρονο είναι αόριστες, με αποτέλεσμα, εάν εκδοθεί στη γειτονική χώρα, να δικαστεί για άλλα αδικήματα από αυτά που εκζητείται.
Ο 48χρονος, ο οποίος, σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές, συμμετείχε στον σχεδιασμό της δολοφονίας του γενικού εισαγγελέα, μιλώντας στο δικαστικό συμβούλιο έκανε λόγο για πολιτική δίωξη σε βάρος του. Μετά οδηγήθηκε πάλι στη φυλακή, καθώς κρατείται για αδικήματα και στη χώρα μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα