Βρήκε τον δρόμο του

Μετά τον εορτασμό της επιστροφής του Παναιτωλικού στα μεγάλα σαλόνια έπειτα από 34 χρόνια, το Αγρίνιο πήρε φωτιά ξανά την Παρασκευή, στη φιέστα για την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Φούτμπολ Λιγκ. Οι κόποι τόσων χρόνων δικαιώθηκαν και ανταμείφθηκαν για την ομάδα-σύμβολο της πόλης και της Αιτωλοακαρνανίας. Ο δρόμος της επιστροφής ήταν δύσβατος και πέρασε χίλια μύρια κύματα ώσπου να φτάσει στον προορισμό… «Είναι όλα όμορφα πια, έφτασε η ώρα» έγραφε το τεράστιο πανό των Αγρινιωτών στην τελευταία εντός έδρας αναμέτρηση με τον Διαγόρα για τη Φούτμπολ Λιγκ, αφήνοντας πίσω τις μαύρες σελίδες της ιστορίας τους…

Ο Παναιτωλικός ιδρύθηκε την Τρίτη 9 Μαρτίου του 1926 με σκοπό, όπως αναφέρει το καταστατικό του, «την ανάπτυξιν και έντασιν Γυμναστικού και Αγωνιστικού φρονήματος, την -ηθικήν- επίβλεψιν και την δυνατήν μετασχολικήν εκπαίδευσιν των ανηλίκων, διά παιδονομίας και εσπερινών ή κυριακών Σχολών».

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συλλόγου -μετά την ίδρυσή του-, ήρθε την περίοδο 1954-1955. Η ομάδα κατάφερε να συμμετάσχει στην τελική φάση του πανελλήνιου πρωταθλήματος. Εκεί κατέλαβε την έκτη θέση, πίσω από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Απόλλωνα Αθηνών, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό Βόλου. Εν συνεχεία είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στο περιφερειακό πρωτάθλημα, κατακτώντας τίτλους και δόξα, δημιουργώντας φίλους και οπαδούς. Τη δεκαετία του ’60 ήταν πάντοτε μέσα στην επτάδα της Β’ Εθνικής και ήλπιζε να κάνει το μεγάλο βήμα. Ωστόσο η αρχή της επόμενης δεκαετίας (1972) τον βρίσκει στο τοπικό… και στη συνέχεια τον κάνει πιο δυνατό! Την άνοιξη του 1975 οι Αγρινιώτες πανηγυρίζουν την άνοδο στην Α’ Εθνική κατηγορία, εκεί όπου και αγωνίστηκαν για δύο σεζόν (1975-76 και 1976-77). Μετά τον υποβιβασμό τους (1977) έγιναν πολλές προσπάθειες να επιστρέψει η ομάδα, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Ακολούθησε μία περίοδος 7 ετών στη Β’ Εθνική για να έρθει η πτώση στη Γ’. Επειτα ο σύλλογος ανεβοκατέβαινε κατηγορίες μεταξύ Β’ και Δ’ Εθνικής. Το 1997 βρέθηκε μια ανάσα από τα μεγάλα σαλόνια όμως σύντομα κατέληξε και πάλι στη Δ’ Εθνική.

Τη σεζόν 2004-2005 η ομάδα κερδίζει την άνοδο στη Γ’ Εθνική και το ενδιαφέρον πολλών επίδοξων μνηστήρων για να καθίσουν στον προεδρικό θώκο του συλλόγου έγινε έντονο. Το καλοκαίρι του 2005 έρχεται στο προσκήνιο ένας Αγρινιώτης επιχειρηματίας εκ Σουηδίας. Ο Φώτης Κωστούλας αγοράζει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ -μαζί με τον Σωκράτη Τσιάρα- κι αμέσως πιάνει δουλειά… Στην εξάχρονη θητεία του έδωσε αρκετά χρήματα για μεταγραφές, για την ανακαίνιση του γηπέδου αλλά και για τις υποδομές και, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, έκανε το όνειρο της Σούπερ Λιγκ πραγματικότητα. 

Φώτης Κωστούλας: «Οσο ψηλότερα γίνεται με τα δικά μας παιδιά»

Για το αύριο του Παναιτωλικού και για το μεγάλο στοίχημα του συλλόγου μίλησε στην «δημοκρατία ο Φώτης Κωστούλας. Ο πρόεδρος των Αγρινιωτών, μεθυσμένος από το νέκταρ της ανόδου στα μεγάλα σαλόνια και της κατάκτησης του πρωταθλήματος, δήλωσε αρχικά για τη μεγάλη επιτυχία: «Είμαστε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι αυτές τις ημέρες που μπορέσαμε να πάρουμε τον τίτλο του πρωταθλητή και έπειτα από 34 χρόνια να επιστρέψουμε στη Σούπερ Λιγκ. Αισθάνομαι προσωπική δικαίωση αλλά και δικαίωση για τον κόσμο του Αγρινίου που τόσα χρόνια μάς ακολουθεί και στέκεται στο πλευρό μας. Οπως επίσης και για όλον τον νομό της Αιτωλοακαρνανίας».

Για τους στόχους της νέας χρονιάς ο κ. Κωστούλας τόνισε: «Πρώτος μας στόχος είναι να παραμείνουμε στη Σούπερ Λιγκ και να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη διαδρομή. Ασφαλώς θα είναι δύσκολο, όμως πιστεύουμε ότι έχουμε τη δύναμη να εκπληρωθούν οι επιθυμίες μας. Ετσι, αν το καταφέρουμε, τα επόμενα χρόνια αργά και μεθοδικά θέλουμε να προσπαθήσουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται, χρησιμοποιώντας παίκτες από τα τμήματα υποδομής μας. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα. Να μπορέσουμε να έχουμε στην εντεκάδα αρκετούς γηγενής και Ελληνες παίκτες και να βοηθήσουμε να βγουν από τα φυτώριά μας αρκετά νέα παιδιά». Σχετικά με το αν η ομάδα είναι έτοιμη για τη Σούπερ Λιγκ, ο ισχυρός άνδρας παραδέχτηκε ότι «σίγουρα έχουμε ανάγκη από μεταγραφές. Χρειαζόμαστε ενίσχυση 6-8 ποδοσφαιριστών για να στηρίξουν τον κύριο κορμό της ομάδας» και πρόσθεσε για τον μεταγραφικό σχεδιασμό: «Εδώ και καιρό έχουμε αρχίσει τον μεταγραφικό σχεδιασμό και μάλιστα είμαστε σε πολύ καλό δρόμο. Θέλω να πιστεύω ότι λίαν συντόμως θα αρχίσουμε να έχουμε κι αποτελέσματα πάνω σε αυτό».

Μπ. Τεννές:«Καθοριστική η συνέπεια της διοίκησης»

Τα συστατικά της επιτυχίας αποκάλυψε στη «δ» ο άνθρωπος που με την καθοδήγησή του κατάφερε να υλοποιήσει το όνειρο της ανόδου. Ο λόγος γίνεται για τον έμπειρο τεχνικό του Παναιτωλικού Μπάμπη Τεννέ, που ανέλαβε μεσούσης της περιόδου το τιμόνι της ομάδας από τον Γιάννη Νταλακούρα. «Η σταθερότητα και η συνέπεια της διοίκησης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για να επιτευχθεί ο στόχος. Οπως και ο συνδυασμός του παθιασμένου κόσμου -που βοηθούσε με όλες του τις δυνάμεις- με την πάρα πολύ καλή προσπάθεια των ποδοσφαιριστών». Εν όψει της νέας χρονιάς, ο 57χρονος προπονητής επισήμανε ότι «η ομάδα θα χρειαστεί αρκετές και ποιοτικές προσθήκες». Οσον αφορά την ανανέωση του συμβολαίου του με τον Παναιτωλικό, ο Μπάμπης Τεννές τόνισε πως δεν υπήρχε λόγος να μην εξακολουθήσει να κάθεται στον πάγκο της ομάδας, αφού οι συνθήκες εργασίας είναι άριστες, ενώ πρόσθεσε πως «είναι τιμή μου που ο πρόεδρος Φώτης Κωστούλας ήθελε να με κρατήσει και τη νέα χρονιά στο Αγρίνιο».

Απογείωση με ελικόπτερο

Φαντασμαγορική ήταν φιέστα (φωτό) της κατάκτησης του πρωταθλήματος που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο γήπεδο του Παναιτωλικού την Παρασκευή. Οι Αγρινιώτες είχαν καλεσμένο τον Πανιώνιο – τον οποίο και νίκησαν με 1-0. Την παράσταση ωστόσο έκλεψε το… ελικόπτερο του προέδρου του συλλόγου Φώτη Κωστούλα, που προσγειώθηκε εντός του αγωνιστικού χώρου. Από μέσα βγήκε ένα μοντέλο και τοποθέτησε την μπάλα στη σέντρα, προκειμένου οι δύο ομάδες να αρχίσουν το ματς!

Χάρης Δάντσης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα