5+1 εικαστικοί λένε όχι στην εσωστρέφεια

Γυρνώντας την πλάτη στην οικονομική κρίση, το Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ και φέτος τιμά εκείνους που δεν εγκλωβίζονται στην εσωστρέφεια και συνεχίζουν να επιδεικνύουν μια ακόρεστη δημιουργικότητα.

Το βραβείο ΔΕΣΤΕ -που κάθε δύο χρόνια απονέμει το Ιδρυμα του Δάκη Ιωάννου σε νέους και ανερχόμενους καλλιτέχνες- «ψάχνει» τον φετινό νικητή του, μεταξύ έξι αξιόλογων καλλιτεχνών-εικαστικών, των οποίων τη δουλειά θα προβάλλει έως και τις 30 Οκτωβρίου το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Είναι σίγουρα μια δύσκολη χρονιά. Αλλά οφείλουμε να μην είμαστε βυθισμένοι στην εσωστρέφεια και να παραμένουμε ανοιχτοί στον διάλογο» τόνισε ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, επίκουρος καθηγητής Αρχιτεκτονικής και σύμβουλος του Ιδρύματος, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

«Τι είναι ο θεσμός; Με τη διοργάνωση αυτή θέλουμε να αξιολογήσουμε τη σύγχρονη καλλιτεχνική παραγωγή. Μας ενδιαφέρει να δούμε, με λίγα λόγια, πώς καταγράφεται η δυναμική της τέχνης σήμερα» υποστήριξε ο ίδιος.

Θεόδωρος Σταματόγιαννης, Ευτύχης Πατσουράκης, Αναστασία Δούκα, Αλεξάνδρα Μπαχζέτση, Γιάννης Βαρελάς και Ειρήνη Μίγα (η οποία, εμπνεόμενη από τον Ρολάν Μπαρτ και την «Αυτοκρατορία των αισθήσεων», δημιούργησε σειρά γλυπτών από πηλό σε δύο δωμάτια, ένα σκοτεινό και ένα φωτεινό) είναι η νέα εικαστική γενιά που συνεχίζει να παράγει αξιοσημείωτο εικαστικό έργο, με κάποιους από αυτούς να κουβαλούν τις ελληνικές μυρωδιές στο εξωτερικό.

Για παράδειγμα, ο Θεόδωρος Σταματόγιαννης, ο οποίος από το 2007, λόγω ενός μεταπτυχιακού, διαμένει μόνιμα στη Γλασκόβη, αλλά και η Ειρήνη Μίγα που φοιτά στο πανεπιστήμιο Κολούμπια της Αμερικής.

Οι ιδέες και οι καλλιτεχνικές προτάσεις και των έξι προκαλούν έναν εποικοδομητικό διάλογο και καταδεικνύουν με τον πλέον περίτρανο τρόπο ότι η τέχνη δεν προσφέρει μόνο αισθητική απόλαυση αλλά έχει και έντονους συσχετισμούς με την κοινωνία.

Ο Ευτύχης Πατσουράκης, για παράδειγμα, δημιούργησε ένα τεράστιο χαλί, αποτελούμενο από μικρότερα χαλιά που μάζεψε από τις γειτονικές πολυκατοικίες.

«Μένω στο Μετς. Σκέφτηκα να δημιουργήσω ένα χαλί φτιαγμένο από μικρότερα, τα οποία συγκέντρωσα από τις πολυκατοικίες της περιοχής. Εστελνα γράμματα στους ιδιοκτήτες ζητώντας τους το παλιό χαλί και στη θέση του τους έστελνα ένα ολοκαίνουργιο» δήλωσε ο καλλιτέχνης. Ο ίδιος δημιούργησε και μία σύνθεση με θαλασσογραφίες ανώνυμων καλλιτεχνών των δεκαετιών ’50 και ’60, τις οποίες ένωσε δημιουργώντας έναν κοινό ορίζοντα.

Μια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου με το όνομα «Lazy Susan not» είναι η πρόταση της υποψήφιας Αναστασίας Δούκα. «Πρόκειται για μια γιγαντόκορμη κατασκευή, δύο όψεων, μέσω της οποίας θέλω να τονίσω τη σημασία υλοποίησης των ανθρώπινων στόχων» υποστήριξε η νεαρή καλλιτέχνις.

Οπως τόνισε και ο κ. Τζιρτζιλάκης, η ανακοίνωση του νικητή θα γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου -το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10.000 ευρώ- ενώ δεν παρέλειψε να ανακοινώσει την έλευση του γνωστού Αμερικανού καλλιτέχνη της βίντεο-αρτ Νταγκ Αϊτκεν στην Ελλάδα, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη γνωστή συμπατριώτισσά του, ηθοποιό Κλοέ Σεβινί. Μάλιστα, ο καλλιτέχνης στις 7 Ιουνίου θα δώσει μια διάλεξη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, προτού παρουσιάσει την έκθεσή του. Χαρακτηριστικό είναι ότι η έκθεση αποτελείται από δύο μέρη, το εικαστικό κομμάτι που θα φιλοξενηθεί στο project space του Ιδρύματος ΔΕΣΤΕ στην Υδρα, αλλά και τη βίντεο-περφόρμανς που θα λάβει χώρα σε ένα αγκυροβολημένο φέριμποτ, στα λιμάνια του Πειραιά και της Υδρας.

Info: Στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (Νεοφύτου Δούκα 4, Αθήνα). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 30 Οκτωβρίου 2011.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα