Περισσότερες αποδείξεις, λιγότερη επιστροφή φόρου

Η γκάφα ολκής με το μέτρο των αποδείξεων, που οδήγησε σε απώλεια από το δημόσιο ταμείο εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσω επιστροφών φόρου, αναγκάζει το υπουργείο Οικονομικών να θέσει σε εφαρμογή σχέδια για ριζικές αλλαγές στις σχετικές ρυθμίσεις. Το οικονομικό επιτελείο θέλει να διατηρήσει τη νοοτροπία των πολιτών να ζητούν και να συλλέγουν αποδείξεις, αλλά την ίδια στιγμή να μειωθούν από το 2012 τα επιστρεφόμενα ποσά φόρου με αλλαγές κυρίως στα όρια αξίας των αποδείξεων πάνω από τα οποία ο φορολογούμενος θα δικαιούται επιστροφή φόρου.

Ταυτόχρονα η εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών προς τις εφορίες αφορά σαρωτικούς ελέγχους των αποδείξεων που έχουν προσκομίσει όσοι θα πάρουν μεγάλη επιστροφή, σε μια προσπάθεια να εκφοβιστούν όσοι ακόμα δεν έχουν καταθέσει τις φορολογικές τους δηλώσεις και να μην υποβάλουν μεγάλο όγκο αποδείξεων.

Το βασικό σενάριο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει ότι από το νέο έτος οι φορολογούμενοι θα πρέπει να «χτίζουν» το αφορολόγητό τους καταθέτοντας αποδείξεις που θα αποτελούν το 30% του συνολικού εισοδήματός τους. Για φέτος ισχύει το 10% ως το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ και από εκεί και πάνω το 30% για το υπόλοιπο εισόδημα. Το όφελος όμως που έχουν σήμερα οι φορολογούμενοι και προκύπτει ως επιστροφή φόρου στο σύνολο του εισοδήματός τους είναι ένα 10% επί του συνόλου των αποδείξεων που έχουν κατατεθεί, ως 15.000 ευρώ για ένα άτομο ή ως 30.000 ευρώ αν πρόκειται για οικογένεια. Από το νέο έτος εξετάζεται το ποσοστό του 10% να παραμείνει, αλλά να δίνεται επιστροφή φόρου για την αξία αποδείξεων πάνω από το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.

Σχετικά με τις φετινές επιστροφές φόρου πρόκειται να ελεγχθούν όλοι όσοι μετά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης δικαιούνται επιστρεφόμενο ποσό άνω των 1.500 ευρώ. Πρόκειται για μια απόφαση που είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, καθώς το «βουνό» των αποδείξεων που έχει κατατεθεί στις εφορίες διαρκώς μεγαλώνει, ενώ δεν επαρκεί και το προσωπικό που θα πραγματοποιήσει αυτούς τους ελέγχους. Πάντως το υπουργείο επιμένει να τονίζει προς πάσα κατεύθυνση για όσους θα πάρουν μεγάλη επιστροφή φόρου, αν έχουν καταθέσει τις αποδείξεις τους, ότι οι φάκελοί τους θα ανοιχτούν και θα ελεγχθούν. Οσοι έχουν υποβάλει ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους θα κληθούν να προσκομίσουν στην Εφορία τις αποδείξεις που αντιστοιχούν στην αξία δαπανών που δήλωσαν. Δειγματοληπτικός έλεγχος αποδείξεων θα γίνει και για όσους παίρνουν επιστροφή φόρου μικρότερη των 1.500 ευρώ, και συγκεκριμένα σε όσους δήλωσαν αξία αποδείξεων σημαντικά μεγαλύτερη από αυτή που αντιστοιχεί στον μέσο όρο αξίας αποδείξεων που δηλώθηκε από τους φορολογουμένους και αντιστοιχεί στο επίπεδο του εισοδήματός τους.

Αλλαγές έρχονται και στη φορολογική κλίμακα και μάλιστα σχεδιάζεται να γίνουν άμεσα. Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στην πλήρη κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες και να διατηρήσει το όριο των 12.000 ευρώ μόνο για τους συνταξιούχους. Για τους μισθωτούς υπαλλήλους θα υπάρξει μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ή τα 8.000 ευρώ. Ετσι θα προκύψει μια έμμεση μείωση μισθού από την αύξηση της παρακράτησης φόρου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα