Μάγος για σπίτι

Για τον κόσμο του ΠΑΟΚ αποτελεί όχι απλά τον MVP (και) της φετινής σεζόν, αλλά το απόλυτο σύμβολο του συλλόγου! «Είναι μεγάλη τιμή για μένα, αλλά θα άλλαζα τα βραβεία για έναν τίτλο με τον ΠΑΟΚ» εξηγεί ο Αντελίνο Αντρέ Βιέιρα Φρέιτας ή, συντομότερα, Βιεϊρίνια. Ο 26χρονος μεσοεπιθετικός ξεδιπλώνει το ταλέντο του, σε κάθε ευκαιρία, εντός κι εκτός Τούμπας. Στα τρία χρόνια παραμονής του στη Θεσσαλονίκη έχει προσφέρει αμέτρητες εικόνες ποδοσφαιρικής μαγείας. Από καιρό, δε, ο πρωταθλητής Ολυμπιακός τον έχει ψηλά στη μεταγραφική του λίστα και εξετάζει, λεπτομερώς, πώς θα καταφέρει να ντύσει τον ποδοσφαιριστή στα ερυθρόλευκα. Οπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψιν ο άσος του «δικεφάλου», από τον ΠΑΟΚ θα έφευγε μόνο αν ερχόταν σπουδαία πρόταση-πρόκληση από το εξωτερικό: «Εχω συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ για ακόμη δύο χρόνια. Δεν μιλάω με κανέναν άλλον και δεν έχω πρόθεση να φύγω. Θέλω να μείνω, αλλά όπως κάθε παίκτης έτσι κι εγώ έχω όνειρο να παίξω σε κάποιο μεγάλο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, εφόσον μου δοθεί μια τέτοια ευκαιρία και συμφέρει και τον ΠΑΟΚ».

Πρόσφατα η Ζενίτ -μετά τις εμφανίσεις του στο Γιουρόπα Λιγκ- εξεδήλωσε το ενδιαφέρον της για να τον αποκτήσει. Η πρόταση όμως που ετοίμαζε (6.000.000-7.000.000 ευρώ) δεν έφτανε ούτε στο ήμισυ τη ρήτρα των 15.000.000 ευρώ που έχει θέσει η διοίκηση των Θεσσαλονικέων για να τον αποδεσμεύσει. Τον παίκτη που για χάρη του ο κόσμος του ΠΑΟΚ αγοράζει εισιτήρια διαρκείας για να τον θαυμάζει. Και ο ίδιος όμως δεν θα μετακόμιζε εν μια νυκτί στην παγωμένη Αγία Πετρούπολη. Η αγκαλιά της Θεσσαλονίκης, του ΠΑΟΚ και της συντρόφου του αποτελούν γι’ αυτόν τον ορισμό της οικογένειας. Τη «μαγική» λέξη, δηλαδή, που έχει χαράξει στο κορμί του με τατού. Είναι ένα από τα έξι που έχει «χτυπήσει» στο σώμα του και μάλιστα το πιο πρόσφατο. Πολλοί τον παροτρύνουν να προσθέσει και ένα με τον δικέφαλο αετό. Ο ίδιος το σκέφτεται σοβαρά! Μάγο, ωστόσο, τον αποκαλούν πολλοί φίλοι της ομάδας του, αλλά για τους δικούς του ανθρώπους, συμπαίκτες και προπονητές, είναι απλά ο Αντρέ. Το ίδιο και για τη Βάσω, τη γυναίκα της ζωής του, η οποία σε λίγους μήνες θα φέρει στον κόσμο τον καρπό του έρωτά τους. Η αγάπη τους τους ίσως αποτελεί το κρυφό χαρτί των οπαδών του «Δικεφάλου» στην ελπίδα ότι ο Αντρέ δεν πάει πουθενά. Αυτό που σκέφτεται πάντως τη δεδομένη στιγμή ο Πορτογάλος είναι οι διακοπές στην πατρίδα του. Αύριο κιόλας αναχωρεί με τη σύντροφό του για να συναντήσει τη φαμίλια του, που λατρεύει. Θα έχει μπόλικο χρόνο να ηρεμήσει, να σκεφτεί, να γεμίσει μπαταρίες και να πάει τις βόλτες με τους κολλητούς του, που τον περιμένουν πώς και πώς. Και μόνο το γεγονός ότι έδωσε εντολή ο 26χρονος άσος σε στενό του φίλο να του βρει νέο σπίτι στην Καλαμαριά υποδηλώνει τις προθέσεις του.

Με εντολή Μουρίνιο

Το οδοιπορικό του Βιεϊρίνια ξεκίνησε το 2000. Τότε σε ηλικία 14 ετών ο πιτσιρικάς από την Γκιμαράες πρωτόπαιξε μπάλα στην τοπική Βιτόρια. Τα μάτια της Πόρτο βλέπουν παντού κι έτσι εύκολα ανακάλυψαν τον μικροκαμωμένο Πορτογάλο. Με εντολή Ζοσέ Μουρίνιο, ο μικρός εντάχθηκε στους «δράκους» (2003) και τον είχε υπό την εποπτεία του ο Αντρέ Βίλας Μπόας. Δίπλα στον -μετέπειτα περιζήτητο- κόουτς ο Βιεϊρίνια έμαθε πολλά. Περίμενε καρτερικά την ευκαιρία του. Και η αλήθεια είναι ότι δεν τη βρήκε, λίγο μετά, στην πρώτη ομάδα. Ούτε με τον Ολλανδό Κο Αντριάνσε ούτε όμως με τον Ζεσουάλδο Φερέιρα. Ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού δεν εμπιστεύτηκε το ταλέντο του στην Πόρτο, παρά ελάχιστες φορές. Σε Μάρκο και Λεϊσόες ο Βιεϊρίνια δοκίμασε την τύχη του ως δανεικός, προκειμένου να «ψηθεί». Για όλα αυτά ήταν ενήμερος ο μέχρι πέρυσι προπονητής του ΠΑΟΚ Φερνάντο Σάντος. Εσπευσε να τον φέρει στην Τούμπα το 2009, αρχικά ως δανεικό. Η συνέχεια ήταν πιο απλή. Τα 300.000 ευρώ που έδωσε πέρυσι ο ΠΑΟΚ στην Πόρτο, για να τον κάνει δικό του, φαίνονται λίγα μπρος σε αυτά που προσφέρει. Η Πόρτο -που πάντα φημίζεται για τις έξυπνες αγοραπωλησίες της- έβαλε μεταπωλητική αξία στον παίκτη ύψους 33%. Πολύ απλά δηλαδή, εάν ο Βιεϊρίνια πουληθεί σε άλλη ομάδα, οι Πορτογάλοι θα βάλουν μπόλικα λεφτά στα ταμεία τους. Και αυτό διότι οι Θεσσαλονικείς δεν σκοπεύουν να δώσουν τον ηγέτη τους με ποσό μικρότερο των 10.000.000 ευρώ, τουλάχιστον.

Το όνειρο της Εθνικής και ο Μπόλονι

Τα τελευταία χρόνια -και ειδικότερα στις μεγάλες διοργανώσεις- ο Βιεϊρίνια κατάφερνε να μπει στην προεπιλογή της εθνικής του ομάδας. Ποτέ όμως δεν έχει κατορθώσει να καταγράψει έστω μία επίσημη συμμετοχή, κάτι που έχει βάλει ως στόχο ζωής. Διατελεί ακόμη αρχηγός στην Κ-23, καθώς μπορεί να αγωνίζεται εκεί, αν και γηραιότερος. Οι συχνοί μυϊκοί τραυματισμοί που τον ταλαιπωρούν, ενδεχομένως, έχουν παίξει τον ρόλο τους για τη μη κλήση του σε επίσημες υποχρεώσεις με την Πορτογαλία. Ποτέ δεν είναι αργά για τα όνειρα ωστόσο.

Οσο για τις φήμες ότι στον ΠΑΟΚ πιθανόν να συναντήσει τον Ρουμάνο τεχνικό Λάζλο Μπόλονι ο Βιεϊρίνια είπε: «Εύχομαι να κλείσει. Είναι σπουδαίος προπονητής και τον ξέρω από τα χρόνια που ήταν στη Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ξέρω ότι δουλεύει πολύ με νέα παιδιά. Δεν φοβάται να στηριχτεί σε νέα ταλέντα. Αυτός έβγαλε τον Κριστιάνο Ρονάλντο, αυτός έβγαλε τον Κουαρέσμα. Πιστεύω ότι εάν έρθει στον ΠΑΟΚ μπορεί να κάνει φοβερή δουλειά».

Θ. Λινάρδος – Χ. Δάντσης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα