Ζεστό χρήμα (κατόπιν εορτής) για μικρές επιχειρήσεις – νέους

Ρευστότητα μέσω ενισχύσεων 1 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και κονδύλια υποστήριξης 270.000.000 ευρώ για νέους επιχειρηματίες ηλικίας από 20 έως 40 ετών ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η κατάσταση στην οικονομία είναι δύσκολη και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, αν και είναι «αναγκαστικά», είναι «επώδυνα για τις επιχειρήσεις».

Ειδικότερα, το επόμενο διάστημα πρόκειται να διοχετευτεί 1 δισ. ευρώ στην αγορά, το οποίο προέκυψε από σχετικό Σύμφωνο Ρευστότητας που υπογράφηκε μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο αναλαμβάνει να παράσχει ισόποση εγγύηση.

Το συγκεκριμένο ποσό θα διοχετευτεί μέσω των ελληνικών τραπεζών -οι οποίες θα μεσολαβήσουν χωρίς κέρδος, σύμφωνα με τον υπουργό- σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σημειώνεται ότι βάσει του Συμφώνου Ρευστότητας υπάρχει σχετική πρόβλεψη για τη διοχέτευση 1 δισ. ετησίως και το 2012 και το 2013.

Πέραν του παραπάνω προγράμματος ενίσχυσης, ο υπουργός ανέφερε ότι θα αξιοποιηθούν δύο χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να δοθούν επιδοτήσεις αλλά και χαμηλότοκα δάνεια σε νέους επιχειρηματίες.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του νέου επενδυτικού νόμου, πρόκειται να προκηρυχθεί άμεσα το πρόγραμμα Ειδικό Καθεστώς Επιχειρηματικότητας των Νέων, στο οποίο θα διατεθούν συνολικά κεφάλαια 150.000.000 ευρώ και τα οποία προορίζονται για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών επιχειρήσεων που συστήθηκαν μετά την 1η Ιανουαρίου του 2011, έως και για μια πενταετία. Στις λειτουργικές δαπάνες περιλαμβάνονται από έξοδα για ενέργεια (λογαριασμοί ΔΕΗ), ύδρευση και επικοινωνία (τηλεφωνία, Ιντερνετ) έως και συμβόλαια leasing ακινήτων ή μηχανών και εργαλείων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, τα επενδυτικά σχέδια των νέων επιχειρηματιών ηλικίας από 20-40 ετών μπορούν να κατατεθούν από την 1η Ιουλίου έως την 31η Αυγούστου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η χρηματοδότηση από τη συγκεκριμένη δράση μπορεί να αγγίξει έως το 1.000.000 ευρώ ανά σχέδιο, εφόσον περιλαμβάνει και απόκτηση παγίων με αγορά ή χρονομεριστική μίσθωση (π.χ. υπολογιστών κ.λπ.)

Οσοι κριθούν επιλέξιμοι από την παραπάνω δράση μπορούν να προσφύγουν επικουρικά και στο Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν κεφάλαια και για τη δική τους συμμετοχή στην επένδυση. Υπενθυμίζεται ότι για την υπαγωγή στις διατάξεις του επενδυτικού νόμου χρειάζεται ο αιτών να διαθέσει ίδια συμμετοχή που να καλύπτει μέρος της επένδυσης. Ετσι, σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, στο ΕΤΕΑΝ προβλέπεται ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων, συνολικού ύψους 90.000.000 ευρώ. Τα ποσά αυτά θα διατεθούν για την παροχή χαμηλότοκων δανείων ύψους 30.000-300.000 ευρώ ανά επιχειρηματία.

Επίσης μέσω του ΕΣΠΑ προωθείται το νέο πρόγραμμα για τη Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα, συνολικού ύψους 30.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 50% έργα ύψους 30.000-300.000 ευρώ για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα ή επεξεργασίας λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων, παροχή νερού και έργα ύψους 20.000-200.000 ευρώ για άλλους επιλέξιμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευτεί, ενώ η υποβολή επενδυτικών σχεδίων ξεκινά στις 15 Ιουλίου 2011. Αφορά τόσο τους νέους επιχειρηματίες όσο και παλαιότερες επιχειρήσεις, που πρέπει να έχουν κλείσει τουλάχιστον 5 οικονομικές χρήσεις.

Ο υπουργός, αναφερόμενος στις επόμενες δράσεις του ΥΠΑΑΝ, προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου για την άρση των 30 σημαντικότερων εμποδίων στην επιχειρηματικότητα. Ανέφερε ότι τις επόμενες ημέρες συστήνεται ειδική διυπουργική νομοπαρασκευαστική επιτροπή από 10 συναρμόδια υπουργεία με σκοπό την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου, με απώτερο στόχο σε δύο μήνες να έχει ολοκληρώσει την πρότασή της.

Τέλος, το ΥΠΑΑΝ προωθεί ένα πακέτο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, που πρόκειται να κατευθυνθεί στον τομέα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Επικοινωνίας, μέσα από την αξιοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης Jeremie. Επίσης προωθείται η ψηφιακή πλατφόρμα Start Up Greece, που αριθμεί ήδη 1.700 μέλη και παρέχει αναγκαίες πληροφορίες για νέους επιχειρηματίες, καθώς και σειρά δράσεων ενημέρωσης σε φορείς και δίκτυα νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα στη λογική της αυτοοργάνωσης.

Πέννυ Κούτρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα