Χημικά και ξύλο σε μαθητές γυμνασίου!

Με χημικά και ξύλο… διά ασήμαντον αφορμήν αντιμετώπισαν τα άγρια ΜΑΤ του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή ακόμα και τις μερικές εκατοντάδες μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι χθες το πρωί διαδήλωσαν μπροστά από τη Βουλή! Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν τόσο για τα προβλήματα της Παιδείας όσο και (κυρίως) για την οικονομική πολιτική της τρόικας, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουν μέσα στα σπίτια τους.

Ολα κυλούσαν ομαλά, μέχρι που κάποια στιγμή κάποια από τα παιδιά -τα πιο… θερμόαιμα- εκτόξευσαν προς τους αστυνομικούς μερικά νεράντζια. Οι αστυνομικοί δεν απάντησαν και η διαδήλωση συνεχίστηκε με τους μαθητές να ψέλνουν τον Εθνικό Υμνο μπροστά από τους εύζωνες. Το θερμόμετρο της έντασης αυξήθηκε και πάλι, όταν εκτοξεύτηκαν νεράντζια προς τον αστυνομικό φραγμό. Τότε ένας αστυνομικός των ΜΑΤ, παρά τις αντίθετες διαταγές που λάμβανε από τους ανωτέρους του, εκτόξευσε προς τους… επικίνδυνους μαθητές ένα δακρυγόνο. Ενας επικεφαλής διμοιρίας, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα, άρχισε να φωνάζει προς τους άνδρες του να «τραβηχτούν» προς τα πίσω και να μη ρίχνουν χημικά. Το κακό, ωστόσο, είχε γίνει…

Οι μαθητές άφησαν τα νεράντζια και έπιασαν τις πέτρες, τις οποίες με μανία πια πέταγαν προς τους αστυνομικούς των ΜΑΤ, οι οποίοι με χρήση χημικών και δακρυγόνων άρχισαν να διαλύουν τη διαδήλωση, που «έσπασε» σε μικρότερα κομμάτια, με αποτέλεσμα οι συγκρούσεις να απλωθούν σχεδόν σε κάθε γωνιά της πλατείας Συντάγματος. Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε για αρκετή ώρα, ενώ το κυνηγητό των ΜΑΤ με τους μαθητές έφτασε μέχρι την Καπνικαρέα. Λίγο πριν από τις 3 το μεσημέρι αρκετοί μαθητές επέστρεψαν στο Σύνταγμα, για να δεχτούν και πάλι επίθεση από τα ΜΑΤ (προχώρησαν και σε τέσσερις προσαγωγές, μια εκ των οποίων ενός πολίτη που διαμαρτυρήθηκε για τις επιθέσεις εναντίον των μαθητών), με αποτέλεσμα να διαλυθούν για δεύτερη φορά και τα επεισόδια να λήξουν οριστικά.

Ανάλογες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο χθεσινό μαθητικό συλλαλητήριο που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί η πορεία διαμαρτυρίας ξεκίνησε περίπου στις 11 το πρωί από την πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο του Ηρακλείου. Οι μαθητές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στη συμβολή της οδού Αβέρωφ με τη μικρή και τη μεγάλη Εβανς, ενώ νωρίτερα επιτέθηκαν εναντίον των γραφείων του ΛΑΟΣ και υποκαταστήματος τράπεζας. Η πορεία κατέληξε ξανά στην πλατεία Ελευθερίας, όπου σημειώθηκαν νέα επεισόδια, όταν μαθητές που είχαν μείνει στην πλατεία άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον των αστυνομικών. Τα ΜΑΤ κινήθηκαν εναντίον των 30-40 ατόμων που προκάλεσαν την ένταση, σε μια προσπάθεια να τους απομακρύνουν, ωστόσο, όταν έπιασαν έναν εκ των νεαρών, προκλήθηκε νέα ένταση, ενώ λίγο αργότερα πιάστηκε και δεύτερος νεαρός.

Νίκος Δεμισιώτης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα