Ιταλοί επιμένουν με έργα ότι «είναι όλοι Ελληνες»

Πρόσφεραν αφιλοκερδώς τα έργα τους, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να στηρίξουν τους «γείτονες» τους, τους Ελληνες. Εκατόν δώδεκα Ιταλοί εικαστικοί ανέσυραν από τις προσωπικές τους συλλογές παλιότερα έργα ή σχεδίασαν νέες δημιουργίες, για να δηλώσουν ότι και εκείνοι βρίσκονται στο πλευρό μας, για να βροντοφωνάξουν με λίγα λόγια μέσα από την εικαστική διάλεκτο ότι τελικά «είμαστε όλοι Ελληνες».

Αποδέκτης της καλλιτεχνικής τους βοήθειας έγινε το Μουσείο Μπενάκη, το οποίο θα φιλοξενήσει τα έργα τους από τις 25 Οκτωβρίου έως και τις 11 Νοεμβρίου, διαθέτοντάς τα για πώληση στο κοινό, στο πλαίσιο της στήριξης του ταλαιπωρημένου πολιτιστικού οργανισμού.

Μάλιστα, την πρώτη ημέρα της έκθεσης, δηλαδή την Πέμπτη, στους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς θα λάβει χώρα μια… σιωπηρή δημοπρασία, μια απόφαση που πάρθηκε από τους διοργανωτές λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του κοινού να αποκτήσει κάποια από τα έργα. Ποια ακριβώς θα είναι η διαδικασία που θα ακολουθηθεί προκειμένου να «χτυπήσει» ο καθένας τον πίνακα της αρεσκείας του; Δίπλα στα 112 έργα θα βρίσκεται τοποθετημένο καρτελάκι, επάνω στο οποίο ο υποψήφιος αγοραστής θα μπορεί να συμπληρώνει το ποσό αγοράς.

Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι η… διαφορετική αυτή δημοπρασία θα αρχίσει στις 20.00 και θα διαρκέσει μόλις μιάμιση ώρα.

Η ενδιαφέρουσα αυτή πρωτοβουλία ξεκίνησε κατόπιν παρότρυνσης του καλλιτέχνη Ρεντζογκάλο, της διευθύντριας του πολιτιστικού φορέα ArcoDiRab Ντία Μπεντίν αλλά και της ιστορικού τέχνης Αλις Ρουμπινί.

Επηρεασμένοι από το ευρωπαϊκό κίνημα συμπαράστασης που «σάρωσε» τη Γηραιά Ηπειρο την περασμένη χρονιά, οι τρεις τους αποφάσισαν να παρακινήσουν Ιταλούς εικαστικούς για να προσφέρουν και εμπράκτως τη σημαντική βοήθειά τους στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Οι καλλιτέχνες αποδέχτηκαν την πρόταση και αποφάσισαν να δωρίσουν έργα τους, εκφράζοντας έτσι τη συμπαράστασή τους αλλά και την αναγνώριση της κοινής ιστορικής – πολιτιστικής μνήμης των δύο λαών.

Εν συνεχεία, οι Ιταλοί διοργανωτές απευθύνθηκαν στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης για την οργανωτική υποστήριξη, κι εκείνο με τη σειρά του πρότεινε το Μουσείο Μπενάκη ως αποδέκτη της δωρεάς του. Και αυτό διότι το πολιτιστικό ίδρυμα τους τελευταίους μήνες αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα που απειλούν τη λειτουργία του. Ως γνωστόν το μουσείο, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας του, πρόσφατα προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού, ενώ πριν από έναν περίπου μήνα ανακοίνωσε ότι θα μειώσει και τις ημέρες λειτουργίας του κτιρίου της οδού Πειραιώς, προφανώς λόγω αδυναμίας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις.

Επιπλέον το μουσείο, προκειμένου να βρει τους απαιτούμενους πόρους, έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα οικονομικής στήριξης, στο οποίο μπορεί ο καθένας να προσφέρει τον οβολόν του βοηθώντας στο να μη βάλει λουκέτο.

Δημιουργίες τους προσφέρουν γνωστοί αλλά και νεότεροι καλλιτέχνες από την Ιταλία, ενώ προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον το ότι οι περισσότεροι εξ αυτών προτίμησαν να φιλοτεχνήσουν ένα… φρέσκο έργο για τους Ελληνες φίλους τους, απόλυτα ταιριαστό για τη συγκεκριμένη έκθεση.

Επιθυμία των διοργανωτών είναι οι πίνακες να διατίθενται στο κοινό προς πώληση τόσο κατά τη διάρκεια της έκθεσης όσο και μετά τη λήξη της μέσω του πωλητηρίου του κτιρίου στην οδό Πειραιώς, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης του Μουσείου Μπενάκη «Δίνουμε μαζί τον παλμό» (www.benaki.gr/support).

Info: Στο Μουσείο Μπενάκη οδού Πειραιώς (Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου, Γκάζι).

Ωρες λειτουργίας: Πέμπτη, Κυριακή: 10.00 – 18.00, Παρασκευή, Σάββατο: 10.00 – 22.00, Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη κλειστά.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα