Την ώρα που αρκετοί Ελληνες μετεωρολόγοι προβλέπουν ένα «καυτό» καλοκαίρι, με υψηλές θερμοκρασίες από τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, ένας Γερμανός συνάδελφός τους πηγαίνει… κόντρα στο ρεύμα, καλώντας τους κατοίκους των χωρών της νότιας Ευρώπης -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- να μη βιαστούν να «στριμώξουν» στις ντουλάπες τους ομπρέλες, αδιάβροχα και φουτεράκια. Ο μετεωρολόγος Ντομινίκ Γιουνγκ, συνεργάτης της γερμανικής ιστοσελίδας www.wetter.net, υποστηρίζει ότι η πιθανότητα βροχής στο νοτιοευρωπαϊκό τόξο θα είναι φέτος υψηλότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ ο υδράργυρος θα κινηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, απέχοντας αρκετά από την «κόκκινη ζώνη» των 40 βαθμών Κελσίου.
Ο Γερμανός μετεωρολόγος χρησιμοποίησε ένα αμερικανικό μοντέλο μακροπρόθεσμης πρόγνωσης του καιρού, που σύμφωνα με τον ίδιο δείχνει ότι οι καλοκαιρινοί μήνες σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Πορτογαλία θα είναι φέτος πιο βροχεροί απ’ ό,τι συνήθως. Ο Γιουνγκ αναφέρει επίσης ότι οι θερμοκρασίες του Ιουνίου, του Ιουλίου και του Αυγούστου θα είναι «απολύτως κανονικές», απορρίπτοντας τις προβλέψεις συναδέλφων του για ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια των τελευταίων ετών στη νότια Ευρώπη.
Η Γερμανική Υπηρεσία Πρόγνωσης Καιρού (DWD) αποφεύγει πάντως να «υιοθετήσει» τους ισχυρισμούς του «αιρετικού» μετεωρολόγου ή να κάνει οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για τις διαθέσεις του καιρού στον ευρωπαϊκό Νότο, τονίζοντας ότι «κάτι τέτοιο ισοδυναμεί με… ζαριά». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο εκπρόσωπος της DWD Τόμας Ρούπερτ περιορίστηκε να πει ότι «οι μετεωρολογικές προβλέψεις για ολόκληρο το καλοκαίρι είναι δύσκολες και μη τεκμηριωμένες επιστημονικά».
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο δρ Νίκος Μαζαράκης, μετεωρολόγος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προγνώσεις για διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών. «Ακόμη και μετά την έβδομη ημέρα η πρόβλεψη είναι επισφαλής. Η μόνη εκτίμηση που μπορεί να γίνει για το φετινό καλοκαίρι, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να αποτελεί πρόγνωση, είναι ότι επειδή ο χειμώνας στη νότια Ευρώπη ήταν αρκετά θερμός, ίσως το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες να μην κινηθούν σε τόσο υψηλά επίπεδα, ώστε να επέλθει κλιματική ισορροπία. Υπάρχει επίσης ένα μετεωρολογικό μοντέλο που δείχνει ότι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου θα κυλήσει με αρκετές βροχές και στη συνέχεια θα έχουμε ζέστη. Ωστόσο, ούτε αυτά τα στοιχεία μπορούν να θεωρηθούν ακριβή» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γεράσιμος Κόντος
