Ο (απίθανος) Θεοχάρης θα αποφασίζει για πρόστιμα!

Αρμοδιότητες από τα φορολογικά δικαστήρια παίρνει ο απίθανος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, ο οποίος μπορεί πλέον να αποφασίζει για το ποια φορολογικά πρόστιμα μπορούν να αμφισβητηθούν και ποια όχι!

Με απόφαση του Χ. Θεοχάρη ενεργοποιούνται διατάξεις-σοκ, με τις οποίες καταργείται το δικαίωμα των φορολογουμένων να προσφεύγουν άμεσα στα διοικητικά δικαστήρια για να αμφισβητήσουν πρόσθετους φόρους και πρόστιμα που τους επιβλήθηκαν κατόπιν φορολογικών ελέγχων. Προϋπόθεση, μάλιστα, για να θεωρηθεί έγκυρη η άσκηση της προσφυγής αυτής είναι να προκαταβάλουν οι φορολογούμενοι το 50% του συνολικού ποσού των πρόσθετων φόρων και προστίμων από το οποίο επιθυμούν να απαλλαγούν (από 25% έως πρόσφατα)!

Στο εξής, οι φορολογούμενοι αυτοί υποχρεούνται να περάσουν πρώτα από μια νέα επαχθή διοικητική διαδικασία επανεξέτασης εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης, ενώπιον μιας νεοσύστατης υπηρεσίας του υπουργείου Οικονομικών που ονομάζεται «Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης»! Υποχρεούνται δηλαδή να ακολουθήσουν μια διοικητική διαδικασία επανεξέτασης, στην οποία εμπλέκονται οι ίδιες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και όχι η ανεξάρτητη δικαιοσύνη.

Θα πρέπει να συνυποβάλλουν πλήθος στοιχείων που αποδεικνύουν τον κίνδυνο ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης, καθώς επίσης και μια αναλυτική υπεύθυνη δήλωση στην οποία οφείλουν να αναγράψουν αναλυτικά στοιχεία για τη δική τους εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση, των συζύγων και των παιδιών τους, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό! Θα πρέπει δηλαδή να δηλώσουν το… «παγκόσμιο» εισόδημά τους και των λοιπών μελών των οικογενειών τους, καθώς επίσης και τα ακίνητα, τις καταθέσεις, τα ομόλογα, τις μετοχές και τις λοιπές τοποθετήσεις κεφαλαίων που έχουν οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους εντός και εκτός Ελλάδας. Υποχρεούνται επίσης να δηλώσουν τα στοιχεία της εισοδηματικής και περιουσιακής κατάστασης όχι μόνο του τρέχοντος έτους, αλλά και του προηγούμενου.

Σε περίπτωση που απορριφθούν οι ισχυρισμοί που έχουν προβάλει οι φορολογούμενοι μέσω της «ενδικοφανούς προσφυγής», τότε έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα