Μ. Γλέζος: «Να νικήσουμε τον ναζισμό, όπου εξακολουθεί να υπάρχει»

«Τον ναζισμό τον νικήσαμε στρατιωτικά, αλλά η ιδεολογία του εξακολουθεί να ξεπηδά σε διάφορα σημεία. Είναι ευθύνη μας να τον νικήσουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Γλέζος, τον οποίο ο ιδρυτής το κόμματος «Die Linke», Όσκαρ Λαφοντέν, χαρακτήρισε ως πρότυπο για τους Αριστερούς στην Ευρώπη. Μάλιστα ο επικεφαλής της Κ.Ο. του κόμματος, Γκρέγκορ Γκίζι, τάχθηκε υπέρ της αποζημίωσης των θυμάτων των ναζί στην Ελλάδα.

Ο κ. Γλέζος, ο οποίος ολοκληρώνει στο Βερολίνο την περιοδεία του σε γερμανικές πόλεις με αντικείμενο την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το θέμα των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόνισε επανειλημμένα ότι ο γερμανικός λαός δεν φέρει ευθύνη για τις θηριωδίες των ναζί. Η ήττα λοιπόν του ναζισμού, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρείται ήττα του γερμανικού λαού, διευκρίνισε και πρόσθεσε ότι ακόμη και σήμερα, τα όνειρα των αγωνιστών του πολέμου δεν έχουν πραγματοποιηθεί.

«Δεν υπάρχει ελευθερία για όλους τους λαούς ούτε κράτος για όλους τους λαούς ούτε ανθρώπινα δικαιώματα για όλους», εξήγησε και τόνισε ότι δεν αρκεί να βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας του εργαζόμενου, μόνο και μόνο για να τον εκμεταλλεύεται καλύτερα το καπιταλιστικό σύστημα, αλλά «χρειάζεται μια σύμβαση με το μέλλον», για την πραγματική δικαίωση των αγώνων. «Ακούω το προσκλητήριο των καιρών. Η ιστορία μας χτυπά την πόρτα. Είμαστε ικανοί να της ανοίξουμε; Να κάνουμε την υπέρβαση;», διερωτήθηκε ο Μανώλης Γλέζος.

Κλείνοντας ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον «εξονυχιστικό» έλεγχο που υπέστη στην είσοδο της Μπούντεσταγκ, για να τονίσει ότι ο ίδιος στην Ελλάδα κυκλοφορεί χωρίς αστυνομική προστασία. Σε μια συμβολική κίνηση, ύψωσε το χέρι του, έδειξε το χάρτινο «βραχιολάκι» που του είχαν δώσει στην είσοδο, το έκοψε και δήλωσε: «Να σπάσετε τα δεσμά της βίας, της καταστολής και της εκμετάλλευσης!», για να δεχθεί το παρατεταμένο και ενθουσιώδες χειροκρότημα των παρευρισκομένων.

Ο Όσκαρ Λαφοντέν υποστήριξε ότι ο καπιταλισμός βοήθησε στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και επισήμανε ότι η Αριστερά έχει την εντολή να φτιάξει ένα οικονομικό Σύνταγμα με τον άνθρωπο στο επίκεντρο. Αναφερόμενος δε στην περίπτωση της Ελλάδας, δήλωσε ότι με την πίεση της Άγγελα Μέρκελ πολλοί άνθρωποι στην Ελλάδα οδηγήθηκαν σε δεινή θέση, ενώ η τρόικα οδηγεί στην κατάργηση του κοινωνικού κράτους. «Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει το βήμα, ακόμη και αν οι ολιγάρχες ελέγχουν τα ΜΜΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την Ρωσία και τις σχέσεις με την ΕΕ, ο κ. Λαφοντέν έκανε λόγο για «ψυχροπολεμικό κλίμα» που ωθεί την Μόσχα σε κακές αποφάσεις στην εξωτερική πολιτική και σημείωσε ότι δεν είναι ο Βλαντίμιρ Πούτιν η αιτία της κρίσης, ενώ αναφέρθηκε σε «αχαλίνωτο αμερικανικό επεκτατισμό», τον οποίο πρέπει να σταματήσει η Αριστερά. Τόνισε δε ότι «η Ρωσία έχει θέση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Σε διαφορετικό ύφος ήταν η τοποθέτηση του Ρώσου συγγραφέα και επιζήσαντα του Ολοκαυτώματος Αλεξάντερ Γκέλμαν, ο οποίος τόνισε ότι η ΕΣΣΔ δεν έκανε τίποτα πιο σημαντικό και πιο ανθρωπιστικό από την νίκη επί του Χίτλερ, με αποτέλεσμα «ακόμη και δολοφόνοι όπως ο Στάλιν να φαίνονται καλοί». Ανέφερε ωστόσο ότι η φετινή επέτειος δεν τον βρίσκει σε καλή διάθεση, εξαιτίας της κατάστασης με την Ουκρανία και δήλωσε ότι τον πόλεμο ξεκίνησε η Ρωσία.

«Σήμερα πολλοί Ρώσοι μισούν πολύ τους Ουκρανούς και πολλοί Ουκρανοί μισούν πολύ τους Ρώσους. Κατά τον Β’ ΠΠ, Ρώσοι και Ουκρανοί μισούσαν πολύ τους φασίστες της Γερμανίας», σημείωσε χαρακτηριστικά και εξέφρασε την άποψη ότι ένας καλός πολιτικός, όσο δύσκολη και αν είναι η κατάσταση, πρέπει να λύνει τις διαφορές χωρίς τα όπλα. «Από την Ρωσία σήμερα λείπει η σοφία, η διάρκεια και η αντοχή», παρατήρησε και καταλόγισε την ευθύνη για τον πόλεμο στην ρωσική πολιτική στην Ουκρανία. Απέδωσε δε την ευρεία στήριξη του Βλαντίμιρ Πούτιν από τον ρωσικό λαό στο γεγονός ότι με την πτώση της ΕΣΣΔ ο κόσμος αισθάνθηκε ηττημένος ενώ όλη η Δύση πανηγύριζε και η προσάρτηση της Κριμαίας του έδωσε κάποια ικανοποίηση.

Ο κ. Γκέλμαν περιέγραψε την οικονομική κατάσταση στην Ρωσία, αναφερόμενος σε 15 εκατομμύρια ανθρώπους κάτω από το όριο της φτώχειας, σε στάσιμη οικονομία, σε 30-40% μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων, αλλά και στις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση, οι οποίες, όπως είπε, πλήγωσαν τους Ρώσους. Ενόψει του εορτασμού, το Σάββατο, στην Μόσχα, ο Ρώσος συγγραφέας εμφανίστηκε επικριτικός για την απουσία των περισσότερων ευρωπαίων ηγετών από την παρέλαση. «Ποιον τιμωρούν, τον Πούτιν;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι οι ηγέτες των χωρών που διαθέτουν πυρηνικά, δεν πρέπει να είναι «στρατηγοί», αλλά πραγματικοί ηγέτες και θα πρέπει να συζητήσουν για το πώς θα αποφευχθεί ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος. «Αν έχουμε περάσει 70 χρόνια χωρίς νέο πόλεμο, είναι λόγω του φόβου. Η Ιστορία είναι απαίσια, αλλά η ζωή είναι ωραία», κατέληξε.

Ο «οικοδεσπότης» της βραδιάς, επικεφαλής της Κ.Ο. της Linke Γκρέγκορ Γκίζι ανέφερε ότι δεν θα υπήρχε κατοχή της Γερμανίας, αν δεν είχε ξεκινήσει τον πόλεμο ο Χίτλερ και δεν θα είχε ηττηθεί ο ναζισμός, αν δεν υπήρχε η 8η Μαΐου. «Η επέτειος λοιπόν είναι πραγματικά επέτειος της απελευθέρωσης της Γερμανίας», τόνισε και κατηγόρησε την Άγγελα Μέρκελ για την απόφαση τόσο να μην διοργανώσει κεντρική εκδήλωση όσο και να μην παραστεί στην παρέλαση στην Μόσχα. «Θα καταθέσει στεφάνι την επόμενη μέρα, κάτι είναι κι αυτό. Αλλά ο Πρόεδρος πού είναι; Προφανώς δεν θέλει να πάει», δήλωσε, αναφερόμενος στον Γιοάχιμ Γκάουκ.

Ο κ. Γκίζι προειδοποίησε ακόμη για τον κίνδυνο η κατάργηση της κοινωνικής δικαιοσύνης να οδηγήσει ευκολότερα κάποιους ανθρώπους στον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία και, αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπενθύμισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το κόμμα του για την πλήρη αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού. «Η Αριστερά πρέπει να πάψει να ασχολείται με τον εαυτό της και να ασχοληθεί με τα μεγάλα προβλήματα των καιρών», πρόσθεσε.

Το σίγουρο είναι πως 120 κατασκευαστές αυτοκινήτων και άλλοι τόσοι ψυχολόγοι ακόμα αναρωτιούνται για τα κίνητρα αυτού του διαγωνισμού καθώς και για την τόλμη των διαγωνιζόμενων… Όπως και να χει πάντως κανείς δεν μπορεί να τον χαρακτηρίσει κοινότυπο και τους συμμετέχοντες άτολμους… και σίγουρα όταν οι διαγωνιζόμενοι οδηγούν παλιά αυτοκίνητα και έχουν ως στόχο να πραγματοποιήσουν άλμα πάνω από άλλα παλιά ίσως και κατεστραμμένα οχήματα το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι άλλο από… καταστροφικό

Αυτή η πρωτότυπη ιδέα πραγματοποιήθηκε στο Άγκμερινγκ της Μεγάλης Βρετανίας. Δεκάδες λάτρεις του παράξενου άλματος συγκεντρώθηκαν εκεί με στόχο να «πετάξουν» πάνω από όσα περισσότερα σταθμευμένα αυτοκίνητα μπορούν και να προσγειωθούν όσο πιο μακριά γίνεται.

Ορισμένοι τα κατάφεραν καλύτερα, άλλοι δυσκολεύτηκαν λίγο παραπάνω, ωστόσο κανείς δεν έφυγε χωρίς ατσαλάκωτος… παρόλο που οι παρευρισκόμενοι θεατές δεν έπαψαν να αποθεώνουν τους συμμετέχοντες.

Για την ιστορία, νικητής αναδείχθηκε ο πρωτοεμφανιζόμενος Ρούμπεν Νιντς, ο οποίος ήταν ο μόνος που κατάφερε να φύγει οδηγώντας το αυτοκίνητό του μετά το άλμα που πραγματοποίησε με μια ομαλή σχετικά προσγείωση και χωρίς ιδιαίτερες αμυχές…

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα