Θρήνος για τον «δάσκαλο» Γιάννη Σμυρνιωτάκη

Λαμπρός εκδότης και εκπαιδευτικός

Μια σημαντική απώλεια θρηνεί από χθες η ελληνική εκπαιδευτική οικογένεια. Ο Γιάννης Σμυρνιωτάκης (φωτό), δάσκαλος, συγγραφέας και ιδρυτής των ομώνυμων εκδόσεων, έφυγε από τη ζωή, αφήνοντας παρακαταθήκη το πλούσιο συγγραφικό έργο του, μέσα από το οποίο απευθύνθηκε, κυρίως, στα παιδιά. Γεννημένος το 1935 στο χωριό Καστελλιανά Κρήτης, υπήρξε αριστούχος στο γυμνάσιο, ενώ βραβεύτηκε σε πανελλήνιους μαθητικούς διαγωνισμούς ποίησης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, δημοσίευσε πολλά ποιήματά του σε τοπικές εφημερίδες. Το 1957 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή του με τίτλο «Τα πρώτα σκαλοπάτια».

Ως φαντάρος, στην παραμεθόριο, ίδρυσε και λειτούργησε -τις ώρες που δεν είχε υπηρεσία- σχολείο αναλφάβητων στρατιωτών. Η συνέχεια τον βρήκε να διδάσκει σε σχολεία της υπαίθρου και της Αθήνας, όπου ανέπτυξε κοινωνική και συνδικαλιστική δράση. Το 1972 ξεκίνησε τη συγγραφική δράση του με το βοήθημα «Η τεχνική των εκθέσεων» και συνέχισε με βοηθήματα σε όλα τα μαθήματα μέσα από τις εκδόσεις Σμυρνιωτάκης, που ίδρυσε ο ίδιος. Το 1985 αποχώρησε από την υπηρεσία, ύστερα από 25 χρόνια προσφοράς, για να αφοσιωθεί στη συγγραφή και τις εκδόσεις. Το 2010 έλαβε Χρυσό Κότινο Ειρήνης, στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας, για την υψίστη προσφορά του.

Η κηδεία του Γιάννη Σμυρνιωτάκη θα τελεστεί σήμερα στις 17.30, από τον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Κοιμητήριο Παπάγου. Επιθυμία της οικογένειας είναι αντί στεφάνων να ενισχυθούν οικονομικά τα Παιδικά Χωριά SOS.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα