«Κλείδωσε» για Τσίπρα- Μεϊμαράκη! Χάος για την τηλεμαχία των υπολοίπων
Οπως φαίνεται, έπειτα από έξι χρόνια τα ντιμπέιτ επιστρέφουν στην πολιτική ζωή, χωρίς όμως και πάλι να λείψουν τα προβλήματα συνεννόησης των κομμάτων και οι καταγγελίες.
Χθες προκλήθηκε χάος, όταν η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ολγα Γεροβασίλη ξεκίνησε έναν κύκλο διερευνητικών επαφών, προτείνοντας δύο ημερομηνίες: 10 Σεπτεμβρίου για το ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των πολιτικών αρχηγών και 14 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή μόνο των κ. Τσίπρα και Μεϊμαράκη.
Οπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου, αμέσως μόλις επικοινώνησε η Ολγα Γεροβασίλη με την Πηνελόπη Γαβρά (διευθύντρια του γραφείου Τύπου της Ν.Δ.), η τελευταία φέρεται ότι άφησε να διαρρεύσουν οι δύο παραπάνω ημερομηνίες, χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι υπόλοιποι αρχηγοί.
Ετσι, στα άλλα κόμματα προκλήθηκε εκνευρισμός, καθώς κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί δεν μπορούν να αλλάξουν το πρόγραμμά τους ή δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν. Συγκεκριμένα, η Φώφη Γεννηματά στις 10 του μηνός θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και θα έχει συνάντηση με παραγωγικούς φορείς.
Ο Νίκος Μποσδογάνης από το ΠΑΣΟΚ, μιλώντας με την Ολγα Γεροβασίλη, πρότεινε εναλλακτικά τις ημερομηνίες 8 και 9 Σεπτεμβρίου.
Στο Στρασβούργο
Εκείνες τις ημέρες, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης είχε ανακοινώσει ότι θα βρίσκεται στο Στρασβούργο, εντούτοις, στις επαφές που ακολούθησαν, έδειξε διατεθειμένος να αλλάξει το πρόγραμμά του, προκειμένου να μην τορπιλιστεί η διαδικασία.
Στη συνέχεια έγινε γνωστό ότι ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας δεν ενδιαφέρεται να συμμετάσχει. Αργότερα, με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ ανάμεσα στα άλλα σημείωσε: «Διαφωνούμε και στο ενδεχόμενο πραγματοποίησης ντιμπέιτ όλων των πολιτικών αρχηγών, αλλά και σε μια διαδικασία παράλληλων μονολόγων. Η διαφωνία του ΚΚΕ αφορά την ουσία και όχι τις ημερομηνίες».
Από την πλευρά του, στο Ποτάμι δεν έχουν πρόβλημα με τις ημερομηνίες, καθώς θεωρούν την τηλεμαχία κάτι πολύ σημαντικό, όπως σημείωσε η συνεργάτις του κ. Θεοδωράκη, Λίνα Παπαδάκη.
Η Λαϊκή Ενότητα από τη μεριά της κατηγόρησε Τσίπρα – Μεϊμαράκη ότι τα βρήκαν μεταξύ τους, διαφωνώντας για το ντιμπέιτ που θα κάνουν μόνο οι δυο τους, ενώ η Χρυσή Αυγή καταγγέλλει άπαντες γιατί αποκλείουν από τα ντιμπέιτ το τρίτο κόμμα που ψήφισαν οι Ελληνες!
Νίκος Ελευθερόγλου
Μέρκελ-Ραχόι: Να τηρηθεί η συμφωνία
Κοινές θέσεις σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα και τις μεταρρυθμίσεις εξέφρασαν η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Μέζεμπεργκ του Βερολίνου. «Για την κατάσταση στην Ελλάδα έχουμε κοινή θέση σε ό,τι αφορά το αν είναι απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις και η αλληλεγγύη. Η Γερμανία και η Ισπανία είναι, ως προς αυτό, σε κοινό δρόμο» δήλωσε η Μέρκελ, ενώ ο Ραχόι σημείωσε ότι «το σημαντικό είναι η Ελλάδα να εφαρμόσει τώρα μεταρρυθμίσεις» και πρόσθεσε: «Θα είμαστε πάντα αλληλέγγυοι εάν τα πράγματα υλοποιηθούν σωστά, υπάρξει λογική και τηρηθούν οι συμφωνίες».
Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξήρε την Ισπανία, χαρακτηρίζοντάς την πρότυπο για την επιτυχία της μακροοικονομικής μεταρρυθμιστικής πολιτικής, η οποία οδήγησε τη Μαδρίτη και πάλι στον δρόμο της ανάπτυξης. «Δεν ήταν ένας εύκολος δρόμος, όμως, όπως τώρα δείχνουν οι αριθμοί (…) ήταν ο σωστός δρόμος» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός. «Το πρόβλημα στην Ευρώπη είναι ότι αυτό είναι σχεδόν ασυνήθιστο» πρόσθεσε, αποστροφή η οποία θεωρήθηκε «καρφί» για την Ελλάδα. «Η εμπειρία των προηγούμενων μηνών έδειξε ότι τα πράγματα δεν διευκολύνονται, όταν ζητεί κανείς την έγκριση του λαού για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» είπε ο ίδιος, αναφερόμενος -εμμέσως πλην σαφώς- στο ελληνικό δημοψήφισμα.
Απειλές Τόμσεν για αξιολόγηση και δόση
Την πρόβλεψη ότι οι εκλογές στη χώρα μας θα καθυστερήσουν την πραγματοποίηση της πρώτης αξιολόγησης του νέου ελληνικού προγράμματος, σπρώχνοντας έτσι προς τα πίσω και την εκταμίευση των 3 δισ. ευρώ που απομένουν από την πρώτη δόση του δανείου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), διατύπωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Πολ Τόμσεν.
Σε ενημέρωση προς τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, ο κ. Τόμσεν εκτίμησε ότι οι κάλπες και ο χρόνος που αναμένεται να απαιτηθεί για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης θα οδηγήσουν πιθανότατα σε καθυστέρηση της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών μας. Αυτό θα έχει τρεις άμεσες συνέπειες: (α) το Δημόσιο όχι μόνο δεν θα εξοφλήσει περίπου 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών προς ιδιώτες ως τον Οκτώβριο, όπως ήταν προγραμματισμένο, αλλά θα αναγκαστεί να δημιουργήσει και νέες τέτοιες οφειλές, (β) θα μετατεθεί η έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, η οποία προϋποθέτει την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, (γ) θα παραμείνει στον «αέρα» η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς το Ταμείο ζητεί να διευθετηθεί προηγουμένως το θέμα του χρέους.
Πάντως, το 1,5 δισ. ευρώ που καλείται να αποπληρώσει η Ελλάδα τον Σεπτέμβριο προς το ΔΝΤ έχει διασφαλιστεί, αλλά θα χρειαστούν άλλα 451.000.000 ευρώ για δόση προς το ΔΝΤ στις 13 Οκτωβρίου.