Το ΕΛΚ έκανε ντα τη… Ν.Δ. στη Μαδρίτη

Επίθεση με αφορμή το Προσφυγικό, αλλά επί της ουσίας επειδή δεν ψήφισε τα μέτρα του Μνημονίου 3

Ρεπορτάζ
Νίκος Ελευθερόγλου

Το Βερολίνο και οι δορυφόροι του, όπως είχε αποκαλύψει από χθες η «δημοκρατία», ετοίμασαν δυσάρεστες εκπλήξεις για τη Ν.Δ. (και τη χώρα μας) στο σχέδιο ψηφίσματος με αφορμή το Προσφυγικό. Οπως και έγινε. Στο προσχέδιο της απόφασης του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Μαδρίτη ασκείται σκληρή κριτική σε Ελλάδα και Ιταλία για την αδυναμία φύλαξης των συνόρων τους! Γραμμή που έχει κάνει σημαία της η Μέρκελ πιέζοντας την Αθήνα να αποδεχτεί τον «συνεταιρισμό» με την Τουρκία.

Το προσχέδιο που κατηγορεί από την κυβέρνηση Καραμανλή και μετά, δηλαδή από το 2007 έως το 2013, προκάλεσε την οργή των ανθρώπων της Ν.Δ., οι οποίοι όμως συνελήφθησαν κοιμώμενοι καθώς αιφνιδιάστηκαν από την τιμωρητική συμπεριφορά της Μέρκελ απέναντι στη Ν.Δ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία με τον τρόπο της στέλνει μήνυμα στην ελληνική Κεντροδεξιά, δεν πρόκειται να ανεχτεί την αντιμνημονιακή γραμμή της ούτε να καταψηφίζει νομοσχέδια στη Βουλή που περιέχονται στο Μνημόνιο 3 (που η Ν.Δ. ψήφισε πριν από τις εκλογές)! Μάλιστα υπενθύμιζαν την αναφορά του Ευάγγελου Μεϊμαράκη προς τον Αλέξη Τσίπρα την ημέρα της ψήφισης των προαπαιτουμένων «θα βάλετε τη Μέρκελ να μας κάνει ντα;» (Να επισημάνουμε ότι ήταν το δεύτερο χτύπημα μετά το κόψιμο της υποψηφιότητας της Ντόρας Μπακογιάννη από τη θέση αντιπροέδρου στο ΕΛΚ.)

Το κείμενο «κόκκινο πανί» για τη Ν.Δ. σε σκληρή γλώσσα ανέφερε ότι μεταξύ 2007 και 2013 η Ελλάδα έλαβε περισσότερα από 400.000.000 ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία (389.000.000 η Ιταλία, αντίστοιχα), χωρίς όμως να τηρήσει τις δεσμεύσεις της ως προς τη φύλαξη των συνόρων.

Αντίδραση

Η διατύπωση στο προσχέδιο του ΕΛΚ προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπίας, με τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη να εμφανίζεται οργισμένος, ενώ παρέμβαση για το θέμα στις πρωινές συνεδριάσεις έκανε η Ντόρα Μπακογιάννη και νωρίτερα ο Γ. Κουμουτσάκος. Η ελληνική πλευρά ζήτησε να υπάρξει απαλοιφή της σχετικής αναφοράς καθώς με αυτόν τον τρόπο αδικείται η προσπάθεια των δύο λαών και κυρίως του ελληνικού, που υφίσταται δυσανάλογο βάρος από την προσφυγική κρίση.

Ωστόσο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, η γερμανική χριστιανοδημοκρατία (το κόμμα της Μέρκελ) αλλά και οι Ιταλοί συντηρητικοί (σ.σ.: προκειμένου να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση Ρέντσι) αποδέχτηκαν ως μόνη παραχώρηση, αντί της αρχικής, γενικής αναφοράς στην Ελλάδα και την Ιταλία, να υιοθετηθεί η φράση «Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιταλίας…» Παρά τις αλλαγές στο κείμενο του προσχεδίου για το Μεταναστευτικό στο Συνέδριο του ΕΛΚ, η ελληνική αντιπροσωπία δεν έμεινε ικανοποιημένη και το απέρριψε! Το θέμα τέθηκε εκ νέου και από τον υπηρεσιακό αρχηγό του κόμματος κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Συνεδρίου και στις κατ’ ιδίαν διμερείς επαφές με ηγέτες του ΕΛΚ, ο οποίος ζήτησε την αλληλεγγύη της Ευρώπης και όχι την κριτική της προτείνοντας παράλληλα την δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Απαράδεκτες παρεμβάσεις

Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στρέφεται κατά της Ελλάδας. Τώρα χρησιμοποιεί ως αφορμή το Προσφυγικό και το θέμα της φύλαξης των συνόρων. Ομως, δεν πάει πολύς καιρός από τότε που το ΕΛΚ πρωτοστατούσε και στις πιέσεις προς τη χώρα μας ώστε «να γίνουν πλήρως σεβαστές οι δεσμεύσεις που έχουν συμφωνηθεί» με τους δανειστές. Ηταν αμέσως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αλλά η Ν.Δ. διά του κ. Σαμαρά είχε καλοδεχτεί αυτές τις απαράδεκτες παρεμβάσεις, αν δεν είχε υπάρξει, όπως αποκαλύφθηκε, και υποβολέας τους.
Θα έπρεπε να είναι επομένως αναμενόμενο ότι ο κ. Βέμπερ και οι φίλοι του, αντί να υποχρεωθούν να αντιμετωπίζουν ένα αρραγές εθνικό μέτωπο, θα χρησιμοποιούσαν αυτήν την Κερκόπορτα για να συνεχίσουν τα δικά τους ύπουλα παιχνίδια, που δεν έχουν να κάνουν με ιδεολογίες αλλά με τα στυγνά συμφέροντα του Βορρά εις βάρος του Νότου.

 

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα