5.200.000 € στο ΠΑΣΟΚ με εγγύηση την αξιοπιστία του

Τι είπε στη Βουλή ο (Φ. Καραβίας) της Eurobank για τα δάνεια κομμάτων

Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για το πάρτι που είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια με δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ από τράπεζες, δίχως καμία διασφάλιση στις περισσότερες περιπτώσεις!
Μετά την κατάθεση του διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδα Φραγκιαδάκη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, χθες σειρά πήρε ο διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας.

Στην εισηγητική τοποθέτησή του ισχυρίστηκε ότι από την έρευνα που έγινε προκύπτει «ότι δεν υπάρχει στοιχείο μη νομιμότητας στην έγκριση κάποιων δανείων για ΜΜΕ και για τα κόμματα». Πάντως από τις ερωτήσεις που ακολούθησαν προέκυψαν πολλές γκρίζες ζώνες και κυρίως αποκαλύφθηκε ότι το ΠΑΣΟΚ δανειζόταν δίνοντας μόνο… υποσχέσεις! Βεβαίως αυτά τα δάνεια δεν διαχειρίστηκε ο ίδιος ο κ. Καραβίας, αφού παρέλαβε μια άκρως προβληματική κατάσταση από τους προκατόχους του, κυρίως από τον Χρήστο Μεγάλου αλλά και όσους διηύθυναν την τράπεζα τις επίμαχες περιόδους.

Οπως παραδέχθηκε ο κ. Καραβίας, το ΠΑΣΟΚ πήρε δάνειο από τη Eurobank ύψους 5.200.000 ευρώ προσκομίζοντας απλώς μια επιστολή. Δεν υπήρχε ούτε καν η επίκληση της κρατικής χρηματοδότησης του έτους, την οποία άλλωστε είχε δώσει ήδη ως διασφάλιση σε άλλη τράπεζα. Επρόκειτο μάλιστα για το τρίτο συνεχόμενο δάνειο που είχε δοθεί από τη Eurobank στο ΠΑΣΟΚ.

«Οντως στο ΠΑΣΟΚ για τη δανειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Εκανα την ίδια ερώτηση στις νομικές υπηρεσίες και μου είπαν ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνη με τις διαδικασίες της τράπεζας. Υπάρχει παρανόηση για το αν πρέπει να υπάρχουν εξασφαλίσεις πίσω από όλα τα δάνεια. Εξετάζουμε σειρά από κριτήρια, όπως τις χρηματοροές. Δίνουμε και ανοικτά δάνεια, αν είναι ισχυρός ο ισολογισμός» υποστήριξε ο κ. Καραβίας και πρόσθεσε: «Ενα πρώτο δάνειο δόθηκε το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Ακολούθησε νέο δάνειο το 2009, που εξοφλήθηκε το 2010. Αλλο ένα (σ.σ.: το επίμαχο με την… υποσχετική) το 2010, το οποίο έχει καταγγελθεί. Το ΠΑΣΟΚ είχε τότε 20.000.000 έσοδα. Το ποσό αυτό του δανείου είναι μικρό σε σχέση με τον συνολικό δανεισμό. Με όλα αυτά τα στοιχεία η επιτροπή αποφάσισε να δώσει το δάνειο».

Σύμφωνα με τον κ. Καραβία, η τράπεζα έχει ήδη καταγγείλει τα (μη εξυπηρετούμενα) δάνεια σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., τα οποία μαζί με τους τόκους φτάνουν τα 13.000.000 ευρώ, 5.200.000 ευρώ στο ΠΑΣΟΚ (με την υποσχετική επιστολή) και 3.300.000 ευρώ στη Ν.Δ. χωρίς τους τόκους. «Εχουμε διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους για να διευθετηθεί το ποσό, ενώ η τράπεζα έχει έρθει σε επαφή με τα δύο κόμματα. Η Ν.Δ. ανταποκρίθηκε, όχι όμως και το ΠΑΣΟΚ» είπε. Και στην ερώτηση αν «ήταν προς όφελος της τράπεζάς σας όσα δάνεια δώσατε σε κόμματα;» απάντησε ότι «εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν προς όφελος της τράπεζας κάποια δάνεια που δώσαμε. Είχε απώλειες η διαδικασία αυτή».

85.000.000 πήγαν στα media και εξυπηρετούνται 16.500.000

Δάνεια 85.000.000 ευρώ σε επιχειρήσεις μέσων ενημέρωσης έχει δώσει η Eurobank, εκ των οποίων μόλις τα 16.500.000 ευρώ είναι εξυπηρετούμενα, ενώ, όπως παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, οι ακάλυπτοι κίνδυνοι φτάνουν τα 18.100.000 ευρώ και 6.700.000 ευρώ θεωρούνται ζημιές. Την περίοδο που δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια, όπως ισχυρίστηκε ο Φωκίων Καραβίας, οι εταιρίες αυτές είχαν σχετικά ισχυρές χρηματοροές και ισχυρούς προϋπολογισμούς.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank επιβεβαίωσε και τη μη χορήγηση τραπεζικής ενημερότητας στο Mega, για τον διαγωνισμό σχετικά με τις τηλεοπτικές άδειες, λέγοντας ότι ο Τηλέτυπος είναι μια από τις εταιρίες ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ύψους 13.000.000 ευρώ.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η Eurobank, όπως τόνισε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, δέχθηκε ως εγγύηση την ταινιοθήκη του Mega, παρά το προηγούμενο του Alter που με αντίστοιχη εγγύηση «φέσωσε» τους πιστωτές του. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος υποστήριξε ότι τα δάνεια αυτά δίνονταν σε αφερέγγυες εταιρίες και καθ’ υπέρβαση διατάξεων της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζας.

Αναφορικά με τον ΔΟΛ, που δεν πληρώνει τους εργαζομένους του, παρότι ο ισχυρός άνδρας του ομίλου Σταύρος Ψυχάρης διαθέτει τραπεζικές καταθέσεις, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank είπε ότι το στοιχείο αυτό (σ.σ.: των καταθέσεων) «είναι ένα στοιχείο το οποίο αξιολογούμε», ενώ σε άλλο σημείο δήλωσε ότι «υπάρχουν περιπτώσεις που ζητάμε η κατάθεση να μπει ενέχυρο στο δάνειο που θα δώσουμε». Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank ανέφερε ότι η εταιρία Πήγασος πήρε τον Μάιο του 2012 δάνειο ύψους 4.000.000 ευρώ, που εξυπηρετείται, από πλευράς τόκων όμως αποπληρώθηκαν μόνο 100.000 ευρώ από το κεφάλαιο.


{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα