Η κοινή παρουσία τους αύριο στην παρουσίαση του βιβλίου του Παγουλάτου, οι περιοδείες του ενός στα λημέρια του άλλου και οι συνειρμοί ότι μπορεί να συναντηθούν κάτω από την ίδια στέγη
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συμμετέχει, αύριο Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Παγουλάτου («Το Νησί που Φεύγει – 121+1 Κείμενα για την Ελληνική Κρίση»), στην Τεχνόπολη στο Γκάζι. Ωστόσο, η είδηση είναι ότι δεν λαμβάνει μέρος στην εκδήλωση αυτήν ως πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ή ως νυν βουλευτής, αλλά (κατόπιν υπόδειξής του) ως πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Σαμαρά και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. Οι συνειρμοί, πολλοί, όταν φημολογείται μάλιστα ότι οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος μπορεί να ξανασμίξουν πολιτικά κάτω από την ίδια κομματική στέγη. Αποτελεί ερώτημα αν αυτή θα είναι η Ν.Δ. ή ένας νέος πολιτικός σχηματισμός.
Στην παρουσίαση του βιβλίου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα καθίσει δίπλα στον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι μια πρόβα συνεργασίας, αλλά ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι διατηρεί διαύλους επικοινωνίας με την Πειραιώς, ωστόσο αυτοί άνοιξαν χάρη στη συνεργασία που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά, όντες κυβερνητικοί εταίροι την περίοδο 2012-2014. Από την άλλη πλευρά, ο Αντ. Σαμαράς δείχνει ότι έχει αποστασιοποιηθεί από τη Ν.Δ. και δοκιμάζει τις δυνάμεις του κάνοντας περιοδείες και συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς. Η τελευταία ήταν στην Ξάνθη, όπου μίλησε σε μη κομματική εκδήλωση, και συγκεκριμένα της ΓΣΕΒΕΕ.
Στη βόρεια Ελλάδα
Ο κ. Σαμαράς ταξιδεύει, δηλαδή, στη βόρεια Ελλάδα και την ίδια στιγμή ο κ. Βενιζέλος πηγαίνει στα «λημέρια» του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου της Ν.Δ. Μάλιστα, επισκέφθηκε τη Σπάρτη, όπου, όπως λένε οι πληροφορίες, δεν υπήρξε και ιδιαίτερα θετική ανταπόκριση του τοπικού κοινού.
Οι «κακές γλώσσες», ωστόσο, συνδυάζουν τις περιοδείες των δύο και τις εντάσσουν σε μια προσπάθεια διείσδυσης σε περιοχές αντίστοιχης επιρροής. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι και από την Πειραιώς δεν βλέπουν με καλό μάτι τη δραστηριότητα που επιδεικνύει ο κ. Σαμαράς, και ίσως αυτό να εξηγεί και την αξιοποίηση πολλών «σαμαρικών» στον κομματικό ανασχηματισμό που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Διαμαντοπούλου
Στο «κάδρο» Βενιζέλου – Σαμαρά μπαίνει και η Αννα Διαμαντοπούλου. Ο Αντώνης Σαμαράς είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στη Ν.Δ., ενώ ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου θα βρεθεί στο ίδιο πάνελ με την κυρία Διαμαντοπούλου σε εκδήλωση προς τιμήν του διακεκριμένου καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη.
Η εκδήλωση αυτή έχει θέμα «Παιδεία και Ανάπτυξη», αλλά η παρουσία των δύο προσδίδει και πολιτικό χρώμα, από τη στιγμή που συνδιοργανώνεται από το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση και από τον Κύκλο Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση, δηλαδή από τις δεξαμενές σκέψης που έχουν συγκροτήσει Διαμαντοπούλου και Βενιζέλος.
Συνεργάτες τους έσπευδαν να διασκεδάσουν την πολιτική συνύπαρξη των δύο, θέλοντας να αποσυνδέσουν την εν λόγω εκδήλωση από τις υπόγειες ζυμώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στον χώρο της Kεντροαριστεράς.
Ωστόσο, αποτελεί γεγονός ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Αννα Διαμαντοπούλου ουδέποτε τα τελευταία χρόνια έχουν -έστω διά των think tank τους- συνδιοργανώσει εκδήλωση.



