Τη συγγραφή ενός κειμένου απαιτήσεων -κάτι σαν 4ο Μνημόνιο- ετοιμάζονται να στείλουν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί στην Αθήνα τα επόμενα 24ωρα. Μπορεί θεωρητικά να μοιάζει με ένα από τα σενάρια που εξετάζονται, και μάλιστα με το εκβιαστικό «πάρτε το ή φύγετε», το βέβαιο είναι όμως ότι το πλαίσιο για να κλείσει η αξιολόγηση και να συμμετάσχει το ΔΝΤ αφορά ένα νέο πακέτο μέτρων, που θα δεσμεύει την κυβέρνηση.
Το ΔΝΤ είναι αυτή τη στιγμή ο απόλυτος ρυθμιστής της διαπραγμάτευσης, καθώς πίσω του κρύβονται οι υπόλοιποι θεσμοί. Αν και η ευρωπαϊκή πλευρά έχει εκφράσει επιφυλάξεις και έχει εγείρει ενστάσεις για τους υπολογισμούς του Ταμείου, αυτές προς το παρόν μένουν στο εσωτερικό του κουαρτέτου, ενώ προς τα έξω το μπλοκ των δανειστών εμφανίζεται ενιαίο, δυσκολεύοντας τους χειρισμούς της κυβέρνησης.
Το ΔΝΤ για την ώρα είναι αμετακίνητο από τις θέσεις του για προληπτική νομοθέτηση μέτρων από τον σκληρό πυρήνα του Προϋπολογισμού, αν παραμείνει ο στόχος για πλεονάσματα 3,5%. Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι, ακόμα κι αν η Κομισιόν διαφοροποιηθεί δημοσίως από το ΔΝΤ, ο κυρίαρχος ρόλος του γερμανικού παράγοντα και των δορυφόρων του στο Eurogroup δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για «αναίμακτο» συμβιβασμό.
Οι ίδιες πηγές δεν κρύβουν, μάλιστα, τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο η στάση του Ταμείου είναι ειλικρινής ή προσχηματική.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ξένων τεχνοκρατών, για κάθε 300 ευρώ «κούρεμα» στην έκπτωση φόρου -δηλαδή, στο έμμεσο αφορολόγητο-, ο κρατικός Προϋπολογισμός κερδίζει περίπου 0,5% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 900.000.000 ευρώ. Αν η έκπτωση φόρου πέσει από τα 1.900 ευρώ στα 1.000 ευρώ, τότε το αφορολόγητο περιορίζεται στις 4.545 ευρώ από 8.636 ευρώ σήμερα, δηλαδή στα επίπεδα που επιθυμεί το ΔΝΤ, και το όφελος για τον Προϋπολογισμό θα φτάσει στα 2,7 δισ. ευρώ.
Από την άλλη μεριά, η πλήρης κατάργηση της «προσωπικής διαφοράς» συνεπάγεται μειώσεις ως 35% στους ήδη συνταξιούχους και εξοικονόμηση πάνω από 3 δισ. ευρώ για τον κρατικό Προϋπολογισμό.

