Η αποκάλυψη που «καίει» Σταθάκη για Σαρωνικό

Πώς η πλοιοκτήτρια εταιρία Φως  του «Αγία Ζώνη» είχε πάρει από το υπουργείο Ανάπτυξης άδεια εφοδιαστή

Από τον
Δημήτρη Καπράνο

Κι όμως, το «κλειδί» της υπόθεσης του «Αγία Ζώνη ΙΙ» δεν βρίσκεται στο υπουργείο Ναυτιλίας! Δεν είναι τα «χαρτιά» και οι παρατάσεις που έδινε στην εταιρία-καλαμπούρι Φως του κ. Κουντούρη τη δυνατότητα να κάνει τον φυσικό εφοδιαστή. Δεν είναι η Υπηρεσία Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων του ΥΕΝ που έδωσε το «διαβατήριο» στην εταιρία-φάρσα Φως να παίζει μπάλα και να κάνει δουλειές στο λιμάνι, με επώνυμους traders και μεγάλες πολυεθνικές!

Σήμερα, σε λίγες γραμμές, αποκαλύπτουμε πώς δουλεύει το «σύστημα» και πώς «γίνεται παιχνίδι» στον Πειραιά, πώς μπορεί κάθε Κουντούρης (γιατί δεν είναι μόνο αυτός) να πλευρίζει τεράστια κρουαζιερόπλοια και να δίνει καύσιμα, με βαπόρια-βόμβες, γεμάτα μπαλώματα και κολλήσεις… Η εταιρία Φως, λοιπόν, είχε άδεια φυσικού εφοδιαστή από το υπουργείο Ανάπτυξης. Πώς την απέκτησε; Είναι πολύ απλό, όπως θα δείτε. Υπήρχε η εταιρία Ελ Πετρόλ του Γ. Μηναΐδη, με μια εγκατάσταση στο Πέραμα. Η εταιρία πτώχευσε και η υποθηκευμένη στα Ελληνικά Πετρέλαια εγκατάσταση έπρεπε να περάσει στα ΕΛ.ΠΕ. Η διαδικασία, όμως, είναι χρονοβόρα και έτσι ο Μηναΐδης νοίκιασε την εγκατάσταση στην εταιρία του αείμνηστου Κυρ. Μαμιδάκη.

Η εταιρία Μαμιδάκη πτώχευσε επίσης και ο επιχειρηματίας, που δεν άντεξε τη συμφορά, αυτοκτόνησε, όπως είναι γνωστό. Υποθηκευμένη στα ΕΛ.ΠΕ. η εγκατάσταση, αλλά τα δικαστήρια είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Ετσι, από χέρι σε χέρι, από νοίκι σε νοίκι, η εταιρία-ανέκδοτο Φως του κ. Κουντούρη καταφέρνει και ενοικιάζει μια άδεια και μια εγκατάσταση, που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στα ΕΛ.ΠΕ., που δεν έχουν αποδοθεί επειδή υπάρχει η δικαστική εκκρεμότητα και που το υπουργείο Ανάπτυξης επιτρέπει να γίνεται αυτή η άδεια «μπαλάκι» και να καταλήγει σε χέρια όπως της εταιρίας Κουντούρη, που διέθετε τα τρία σκάφη «Αγία Ζώνη», από τα οποία τα δύο είχαν πιαστεί για λαθρεμπόριο και το τρίτο ξάπλωσε στον βυθό του Σαρωνικού και έστειλε την Αττική αδιάβαστη…

Ερωτήματα

Ασφαλώς, η ευθύνη δεν είναι των ΕΛ.ΠΕ., αφού η επίμαχη εγκατάσταση είναι μεν υποθηκευμένη, ανήκει μεν στα ΕΛ.ΠΕ., αλλά το υπ. Ανάπτυξης παρέχει τη δυνατότητα στους πάσης φύσεως «Κουντούρηδες» να κάνουν τον «εφοπλιστή» και να αρμενίζουν με πλοία-οικολογικές βόμβες υπό το σεληνόφως στον κόλπο των Σεληνίων. Και ερωτώνται ο Σταθάκης και το υπουργείο του: Υπάρχουν και άλλες άδειες τύπου «Κουντούρη»; Υπάρχουν και άλλα βαπόρια που κινούνται στο πλαίσιο «Ο πτωχεύσας του πτωχεύσαντος»; Δεν θορυβήθηκαν οι Αρχές από την αυτοκτονία Μαμιδάκη; Δεν φρόντισαν να δουν τι απέγινε η εγκατάσταση που είχε νοικιάσει ο αυτόχειρας από τον επίσης πτωχεύσαντα Μηναΐδη; Ερωτήματα που ζητούν απάντηση και που ίσως δώσουν λύση στο θέμα της «νόμιμης πειρατείας» που μαστίζει χρόνια τον Πειραιά, ίσως και άλλα λιμάνια…

Οι ειδικοί προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους στην υγεία

Εκζέματα στο σώμα και το πρόσωπο, σοβαρές βλάβες στα μάτια, ναυτία, άσθμα, δύσπνοια, αλλεργικές παθήσεις του αναπνευστικού, όπως χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια, ακόμα και καρκίνο του δέρματος και άλλες μελλοντικές καρκινογενέσεις μπορούν να προκαλέσουν οι αρωματικοί πολυκυκλικοί υδρογονάνθρακες.
Πρόκειται για τα τοξικά προϊόντα της πίσσας που πλέει στον Σαρωνικό, έχουν καθίσει στον βυθό της Αθηναϊκής Ριβιέρας ή εξατμίζονται από την υψηλή θερμοκρασία της εποχής, με αποτέλεσμα να είναι έντονη η οσμή του πετρελαίου σε απόσταση ακόμα και 1 χιλιομέτρου από την ακτή.

Τις παραπάνω διαπιστώσεις έκαναν στη «δημοκρατία» η δρ Καλλιόπη Κόντου, τέως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας, ο καθηγητής Δερματολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών Νικόλαος Σταυριανέας και ο διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας.

Οι τρεις καταξιωμένοι επιστήμονες συστήνουν στους πολίτες να μην κάνουν μπάνιο στις μολυσμένες παραλίες του Σαρωνικού, γιατί η παρατεταμένη έκθεση στα επικίνδυνα νερά εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους, τόσο άμεσα όσο και μακροπρόθεσμα. Οπως εξηγεί η δρ Καλλιόπη Κόντου, η οσμή του πετρελαίου που αναδίδεται προέρχεται από τις ερεθιστικές πτητικές ουσίες που εξατμίζονται και πυροδοτούν μια σειρά από ασθένειες τόσο στους αλλεργικούς ανθρώπους (άσθμα, χρόνια αλλεργική ρινίτιδα) όσο όμως και στους υγιείς, οι οποίοι μπορεί να νοσήσουν ακόμα και από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ): «Οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες είναι τα πιο τοξικά στοιχεία του πετρελαίου. Οι ερεθιστικές αυτές ουσίες καταστρέφουν τον επιθήλιο και η παρατεταμένη έκθεση του ατόμου σε αυτό το περιβάλλον θα του δημιουργήσει ινώδη ιστό (ουλές) στο αναπνευστικό σύστημα (πνεύμονες, μύτη κ.λπ.), που μπορεί μακροπρόθεσμα να προκληθεί ακόμα και ΧΑΠ. Αυτό, άλλωστε, το βλέπουμε πολύ συχνά στις νοικοκυρές που χρησιμοποιούν σκληρά απορρυπαντικά, όπως η χλωρίνη» είπε στη «δημοκρατία» η δρ Κόντου, προσθέτοντας ότι ήδη έχει αρχίσει ένα ντόμινο χημικών αντιδράσεων των τοξικών αυτών μορίων και οι επιστήμονες ακόμα δεν μπορούν να εκτιμήσουν το μέγεθος των επιβλαβών επιδράσεων που θα έχει στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην τροφική αλυσίδα και, φυσικά, στον άνθρωπο.

Για εκείνους που επιμένουν να αγνοούν τις συστάσεις του υπουργείου Υγείας, ο δρ Νικόλαος Σταυριανέας επισημαίνει: «Ο συνδυασμός ηλιακής ακτινοβολίας και πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο του δέρματος ή άλλες καρκινογενέσεις. Οι πιο συνηθισμένες και άμεσες αντιδράσεις είναι εκζέματα, βλεφαρίτιδα, θυλακίτιδα στα τριχοθυλάκια που συνήθως βλέπουμε σε εργαζομένους σε συνεργεία, που έρχονται σε επαφή με λάδια και γράσα».
Επιπλέον, ο παθολόγος Αναστάσιος Σπαντιδέας επισημαίνει ότι από την κατάποση μολυσμένου νερού μπορεί να προκληθούν ναυτία, κοιλόπονος, από τις αναθυμιάσεις βρογχίτιδα ΧΑΠ, ωτίτιδες και έντονος ερεθισμός στα μάτια, όπως επιπεφυκίτιδα και άλλες σοβαρότατες βλάβες.

Ρίτα Μελά

Επιμένει ο Κυριάκος στην παραίτηση Κουρουμπλή για την οικολογική καταστροφή

Σήμα κινδύνου εξακολουθεί να εκπέμπει ο Σαρωνικός, οκτώ ημέρες μετά την οικολογική βόμβα από το δεξαμενόπλοιο «Αγία Ζώνη ΙΙ». Οι τόνοι του πετρελαίου που χύθηκαν στη θάλασσα έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά, με το υπουργείο Ναυτιλίας να παραδέχεται ότι η ρύπανση έφτασε μέχρι το Λαγονήσι, μολονότι -όπως υποστηρίζει- η κατάσταση βαίνει βελτιούμενη.

Την ίδια ώρα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη ρύπανση της θάλασσας και των ακτών του Πειραιά πραγματοποίησαν χθες κάτοικοι της Πειραϊκής, οι οποίοι βρέθηκαν στον όρμο της Αφροδίτης, στον Σταυρό.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο, τουλάχιστον 800 τόνοι μαζούτ έχουν απαντληθεί έως τώρα από το βυθισμένο δεξαμενόπλοιο στον Σαρωνικό. Στις παράκτιες περιοχές της Αττικής, όπου έχει παρατηρηθεί διάσπαρτη θαλάσσια ρύπανση, επιχειρούν έξι απορρυπαντικά σκάφη του Λιμενικού και έξι ιδιωτικά, συμπεριλαμβανομένου του σκάφους «ΑΚΤΑΙΑ» της EMSA, με περισσότερα από 160 άτομα να συμμετέχουν στις εργασίες.

Επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για τη διαχείριση της ρύπανσης έχει τεθεί ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος τόνισε ότι «την ευθύνη για τη ρύπανση ξεκάθαρα έχουν η πλοιοκτήτρια και η ασφαλιστική που την καλύπτει. Οσοι έχουν απαιτήσεις θα πρέπει να στραφούν προς αυτές, αλλά θα πρέπει στα έγγραφα που θα καταθέτουν να είναι τεκμηριωμένη η απαίτησή τους».

Σε πολιτικό επίπεδο, στην παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή επιμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Χρειάστηκε να περάσουν πέντε και έξι ημέρες για τη δημιουργία συντονιστικού οργάνου για την αντιμετώπιση της καταστροφής. Κάποιος, επιτέλους, ας αναλάβει την πολιτική ευθύνη» τόνισε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Αντιπαράθεση

Σφοδρή αντιπαράθεση ξέσπασε, εξάλλου, ανάμεσα στον κ. Κουρουμπλή και τον αντιπρόεδρο της Ν.Δ. Αδωνι Γεωργιάδη. Ο υπουργός Ναυτιλίας ζήτησε συγγνώμη για την προτροπή του προς τους πολίτες να πάνε για μπάνιο άφοβα, αποδίδοντάς την στη ροή του προφορικού λόγου, ενώ η καταγγελία του κ. Γεωργιάδη ότι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην «ομάδα διαχείρισης» του πλοίου «Αγία Ζώνη ΙΙ» προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Κουμουνδούρου.

Ο κ. Κουρουμπλής, εμφανώς ενοχλημένος από τις καταγγελίες του δημάρχου Γλυφάδας Γιώργου Παπανικολάου για τη θαλάσσια ρύπανση, υποστήριξε ότι έπαιρνε τηλέφωνο από το Λονδίνο (!) τον κ. Παπανικολάου και εκείνος δεν το σήκωνε, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά ο δήμαρχος Γλυφάδας, ο οποίος κάλεσε τον υπουργό Ναυτιλίας να επισκεφθεί την παραλία της Γλυφάδας, κάτι που ακόμα δεν έχει πράξει ο κ. Κουρουμπλής.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα