«Ρουκέτα» από τον Κοντονή στην Κουμουνδούρου

Απίστευτες κατηγορίες ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ της Χ.Α. Toν διέγραψαν. «Είστε σταλινικοί» απαντά

Σαν βόμβα μεγάλης ισχύος έσκασαν στην αυλή της Κουμουνδούρου οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, φέρνοντας σε δεινή θέση την ηγεσία και τα στελέχη του σπαρασσόμενου κόμματος. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε χθες συνοπτικά ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ, όταν τον διαδέχτηκε στο υπουργείο ο Μιχάλης Καλογήρου, περιέλαβε επί τα χείρω αλλαγές, προκειμένου να πέσει «στα μαλακά» η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Ανακοίνωσε ακόμα ότι παραιτείται από τα καθοδηγητικά όργανα του κόμματος, στο οποίο, όπως δήλωσε στον Αλέξη Τσίπρα (σε κατ’ ιδίαν συνάντηση προ τεσσάρων ημερών), θα παραμείνει απλό μέλος. Φυσικά αυτό είναι εξαιρετικά αμφίβολο, δεδομένου ότι παραπέμφθηκε ήδη στην Οργάνωση Μελών, με το ερώτημα της διαγραφής.

«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η (προ)χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση» είπε στον ΑΝΤ1.

Όπως ξεκαθάρισε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αναβρασμό στην Κουμουνδούρου, η οποία με σκληρή ανακοίνωσή της καυτηρίασε τις θέσεις του πρώην υπουργού, αλλά και τη χρονική συγκυρία κατά την οποία τις εξέθεσε, την επομένη δηλαδή της δικαστικής καταδίκης της Χρυσής Αυγής, καταγγέλλοντας συμπόρευση με τη Ν.Δ.: «Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Ν.Δ., είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα εχθρικά προς την Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ» σημείωσε το Γραφείο Τύπου, το οποίο εξωδίκως αποδίδει σε προσωπικές πικρίες τη στάση του, από την εποχή που επιδίωκε να αναλάβει πρόεδρος της Βουλής… Ακολούθησε οργισμένη αντίδραση Κοντονή, ο οποίος, επιβεβαιώνοντας ότι οι σχέσεις έχουν πλέον οριστικά διαρραγεί, ανταπάντησε: «Επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες την ανακοίνωση, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού, και απαξιώ να τη σχολιάσω». Σε μια προσπάθεια δε να δώσει ιδεολογικό περιεχόμενο στο διάβημά του, υποστήριξε ότι αυτό «σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος εν όψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων, τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη».

Όπως αναμενόταν, οι δηλώσεις Κοντονή προκάλεσαν πόλεμο ανακοινώσεων. Για «σοκαριστικές αποκαλύψεις» έκανε λόγο η Ν.Δ., κατηγορώντας τον Αλ. Τσίπρα για «απροκάλυπτο κυνισμό και απύθμενη υποκρισία». «Από τη σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά και, κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του» υποστήριξε η Ν.Δ.

Για «μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα Τσίπρα» μίλησε και το φιλοκυβερνητικό ΚΙΝ.ΑΛ., υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές στον Π.Κ. ήταν απόλυτα συνειδητές, για να ευνοηθεί η Χρυσή Αυγή. Σε διαφορετικό μήκος, και πάλι, ο βουλευτής του κόμματος Χάρης Καστανίδης προκάλεσε αίσθηση σημειώνοντας ότι «με τον παλιό Π.Κ. δεν μπορεί να επιβληθεί στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων, αν δεν είναι αμετάκλητη η απόφαση, αλλά και ότι η κυβέρνηση δύο φορές τροποποίησε τον Π.Κ. και δεν άλλαξε τη ρύθμιση του 2019, προτείνοντας οι σχετικές προβλέψεις να γίνουν στην εκλογική νομοθεσία.

«Η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που έγινε με τη σύμφωνη γνώμη της “Τρόικας εσωτερικού” (Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ.), είχε σαφή στόχευση την προστασία μεγαλοαπατεώνων, εγκληματιών και επαγωγικά ωφέλησε τους υπόδικους νεοναζί» σχολίασε αιχμηρά η Ελληνική Λύση. Τον τόνο της ευθυμίας έδωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος, ο οποίος, ενώ αρχικά έδειξε να στηρίζει τις θέσεις Κοντονή, στη συνέχεια με δήλωση που διένειμε η Κουμουνδούρου τα απέδωσε όλα σε διαστρέβλωση, σημειώνοντας: «Φυσικά, διαφωνώ και με την επιλογή του Σταύρου Κοντονή να θέσει το ζήτημα, τη στιγμή που θα έπρεπε να συζητάμε για την ιστορική σημασία του χαρακτηρισμού της Χ.Α. ως εγκληματικής οργάνωσης».

Αργά χθες βράδυ με απόφαση Τσίπρα ο κ. Κοντονής διεγράφη από μέλος του ΣΥΡΙΖΑ «επειδή εστράφη κατά του κόμματός του».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα