Χάνονται άδικα ζωές έξω από τις ασφυκτικά γεμάτες Εντατικές!

125 διασωληνωμένοι νοσηλεύονται εκτός μονάδων. Στον «αναπνευστήρα» οι κλινικές στην Αττική. Στο φως όσα κρύβει η κυβέρνηση

Ρεπορτάζ Ντίνα Ιωακειμίδου

Tην ώρα που οι υψηλοί προσκεκλημένοι των επετειακών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 απολάμβαναν στο Προεδρικό Μέγαρο γαρίδες κιμά και συναφή εδέσματα, διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους με πρόχειρους αναπνευστήρες έχαναν τη ζωή τους.

Την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης που διεξήχθη σε μια αποκλεισμένη πόλη και με απόντα τον λαό, το εξουθενωμένο ψυχολογικά και σωματικά ιατρονοσηλευτικό προσωπικό του ΕΣΥ κουβαλούσε στους ώμους του το βάρος μιας ακόμη ζωής που θα μπορούσε να σωθεί, αλλά δεν σώθηκε.

Οι αποτρόπαιες εικόνες από το Γενικό Κρατικό Νίκαιας με τους διασωληνωμένους ασθενείς εκτός ΜΕΘ, εικόνες κοινές σε όλα σχεδόν τα νοσοκομεία της χώρας, και ιδιαίτερα σε αυτά της Αττικής, δεν μπορούν πλέον, παρά τις εργώδεις προσπάθειες της κυβέρνησης, να αποκρυβούν. Όπως δεν μπορούν να αποκρυβούν οι εγκληματικές ευθύνες αυτής της κυβέρνησης για το «Μπέργκαμο» που συντελείται στην Αττική, με περισσότερους από 700 διασωληνωμένους και με τους θανάτους από Covid να προσεγγίζουν τους 8.000.

Στις 23 Μαρτίου οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ ανήλθαν στους 125. Στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στις 26 Μαρτίου δεν υπήρχε κανένα κρεβάτι ΜΕΘ, ενώ το ιατρικό προσωπικό ανακοίνωσε πως «αναγκαστικά κάποιοι ασθενείς, που σε άλλες περιπτώσεις θα παρέμεναν για περαιτέρω νοσηλεία, θα πρέπει να λάβουν εξιτήριο με φορητές συσκευές οξυγόνου».
Η ΠΟΕΔΗΝ διά του προέδρου της Μιχάλη Γιαννάκου δηλώνει πως υπάρχει μείζον πρόβλημα στις παροχές οξυγόνου στα νοσοκομεία. Στο Αττικό δεν επαρκεί το οξυγόνο, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μετακινούνται από κλινική σε κλινική.

Στα Λαϊκό, που κατέρρευσε στην προχθεσινή του εφημερία, ασθενείς που ανέμεναν επί σειράν ημερών την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ κατέληξαν. Το ίδιο και στο Σισμανόγλειο – «Αμ. Φλέμιγκ». Στο Τζάνειο, το ιατρικό προσωπικό έστηνε ράντσα εν όψει της εφημερίας, ενώ στον Ερυθρό Σταυρό επικράτησαν σκηνές χάους, όταν η διοίκηση του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι τίθενται σε εφημερία απροειδοποίητα, παρά το γεγονός ότι δεν διέθετε ούτε προσωπικό, αλλά ούτε και κενές κλίνες ΜΕΘ. Και ποια ήταν η έγνοια της διοίκησης του συγκεκριμένου νοσοκομείου; Η δημοσιοποίηση του γεγονότος. Και όχι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες κλήθηκε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να εφημερεύσει.

Ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από Covid, γιατί δεν υπάρχουν κλίνες ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν φορητοί αναπνευστήρες, γιατί χαλάνε οι πρόχειροι αναπνευστήρες. Ασθενείς πεθαίνουν και θα εξακολουθήσουν να πεθαίνουν, γιατί το ένα μετά το άλλο τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε νοσοκομεία μίας νόσου. Ασθενείς πεθαίνουν, γιατί, σε μία ακόμη σπασμωδική κίνηση, το «επιτελικό» κράτος ετοιμάζεται να μετατρέψει σε ΜΕΘ χειρουργικές αίθουσες νοσοκομείων. Ασθενείς με Covid όχι μόνο πεθαίνουν μόνοι τους, αλλά καταλήγουν βασανιστικά, γιατί στους κοινούς θαλάμους αντιστοιχεί ένας γιατρός (ειδικευόμενος) ανά 40 με 50 ασθενείς. Και, όταν οι ασθενείς συνέρχονται από την καταστολή, αισθάνονται απόλυτα τον πλαστικό σωλήνα 22 εκατοστών που κατεβαίνει στο στομάχι τους.

Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές, γιατί επέλεξε συνειδητά τη διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον στρατό των ημετέρων της, αντί της ενίσχυσης του ΕΣΥ και της επίταξης, έστω την ύστατη ώρα, των ιδιωτικών θεραπευτηρίων. Η κυβέρνηση περιορίστηκε σε ένα απροκάλυπτο ρεσιτάλ κυνισμού και στη μετακύλιση των ευθυνών σε αυτούς που σηκώνουν τον σταυρό του μαρτυρίου, στους πραγματικούς ήρωες αυτών των ημερών: στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα