Λύματα: Ύφεση ιικού φορτίου, αύξηση στα ναρκωτικά και τα αντικαταθλιπτικά!

Μείωση των θετικών κρουσμάτων πριν από το Πάσχα «βλέπει» από την ανάλυση των λυμάτων ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Νίκος Θωμαΐδης, επισήμανε όμως ότι συνεχίζεται η αύξηση στη χρήση ναρκωτικών και χαπιών για το στρες και την κατάθλιψη.

Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή για την επιδημιολογική κατάσταση, ο καθηγητής είπε ότι αυτή τη στιγμή τα λύματα της Αττικής δείχνουν ότι το ιικό φορτίο παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο υπάρχει εδώ και τρεις εβδομάδες μία τάση ύφεσης.

«Το γεγονός αυτό επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα μεταφραστεί σε μείωση κρουσμάτων, που θα αρχίσει πριν από το Πάσχα» διευκρίνισε.

Αντίθετα με την ύφεση στην Αττική, σύμφωνα με την ανάλυση των λυμάτων, υπάρχει αύξηση της θετικότητας στο επιδημιολογικό φορτίο της Κρήτης και σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα. Μέχρι στιγμής το άνοιγμα των δραστηριοτήτων που έχει γίνει τις τελευταίες δέκα ημέρες φαίνεται ότι δεν έχει επηρεάσει τα λύματα. Οπως είπε ο καθηγητής, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα φανεί πόσο επηρέασε την πανδημία το άνοιγμα των σχολείων.

Τέλος, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι θάνατοι θα μειωθούν με αργούς ρυθμούς. «Στα λύματα υπάρχουν και ευρήματα σημαντικής αύξησης στη χρήση αγχολυτικών και καταθλιπτικών, καθώς και κοκαΐνης, ως αποτέλεσμα της αύξησης της διακίνησης» είπε επίσης ο κ. Θωμαΐδης. Μάλιστα, ανέφερε ότι τα ευρήματα είναι παρόμοια και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Σύμφωνα με τις αναλύσεις, η αύξηση στις ουσίες και τα χάπια έχει παρατηρηθεί ήδη από τον περασμένο Μάρτιο, οπότε επιβλήθηκε το πρώτο lockdown.

«Τότε είχαμε συσχετίσει αυτή την αύξηση με την απομόνωση, το lockdown και τα περιοριστικά μέτρα. Αυτό είναι το καλό με την ανάλυση των λυμάτων, ότι σε πραγματικό χρόνο, σε χρόνο-μηδέν, μπορεί η ανάλυση αυτή να αποτυπώσει ό,τι γίνεται στην κοινότητα» εξήγησε ο καθηγητής.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα