Καταρρέει το success story: Ισχνή η συμμετοχή στον εμβολιασμό

Απογοητευτικά τα στοιχεία, και για τις νεαρές ηλικίες, δεν δικαιολογούν τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης

Άλλο ένα… success story του Μαξίμου φαίνεται να καταρρέει, καθώς, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, το ποσοστό συμμετοχής των πολιτών στον εμβολιασμό δεν είναι αυτό που να δικαιολογεί τους πανηγυρισμούς του κυβερνητικού επιτελείου.

Ειδικά τα στοιχεία στις πιο νεαρές ηλικίες, στους πολίτες, δηλαδή, που είναι η πιο παραγωγική κατηγορία και αυτή που δραστηριοποιείται περισσότερο, είναι αποκαρδιωτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα και συνοδεύονται με διθυραμβικούς τίτλους, έχουν γίνει ή προγραμματιστεί 222.456 εμβολιασμοί των πολιτών 30-39 ετών και 154.666 για την κατηγορία των 40-44. Μιλάμε για τις ηλικιακές ομάδες που -τουλάχιστον μέχρι τώρα- εμβολιάζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Από τη στιγμή που απαιτούνται δύο δόσεις του συγκεκριμένου εμβολίου, είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι ο αριθμός των πολιτών που συμμετέχει στην εμβολιαστική διαδικασία είναι ο μισός των ραντεβού. Με βάση τον πληθυσμό των συγκεκριμένων πολιτών (ο οποίος δεν είναι ακριβής, αλλά γίνεται κατά προσέγγιση, λόγω έλλειψης αναλυτικής ενημέρωσης των αρμόδιων Αρχών), έχουμε πολύ χαμηλά συμμετοχής στην εμβολιαστική διαδικασία.

Οπως φαίνεται στον πίνακα 1 που δημοσιεύουμε, οι πολίτες ηλικίας 30-39 που έχουν μπει στην πλατφόρμα και έχουν κλείσει ραντεβού δεν ξεπερνούν το 7% του συνόλου, ενώ και οι ηλικίας 40-44 μετά βίας ξεπερνούν το 9%.

Είναι σαφές ότι η επιλογή της κυβέρνησης να… ξεστοκάρει, όπως είχε πει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το εμβόλιο της AstraZeneca για τους νέους πολίτες, μόνο καλό δεν έκανε στο πρόγραμμα «Ελευθερία», καθώς αυτή η κίνηση γέμισε αμφιβολίες τον κόσμο, ο οποίος στην πλειονότητά του αναμένει να «ανοίξουν» και τα άλλα εμβόλια για να δηλώσει ραντεβού.

Από εκεί και πέρα, είναι σαφής η αύξηση της συμμετοχής στους πολίτες που έχουν όλα τα εμβόλια στη διάθεσή τους, ωστόσο δεν πλησιάζει ούτε κατά διάνοια το επιθυμητό αποτέλεσμα για να φτάσουμε στην ανοσία της αγέλης. Στις συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες, πάντως, είναι δύσκολο να υπολογίσουμε τον αριθμό των πολιτών που συμμετέχει στην επιχείρηση «Ελευθερία», καθώς δεν είναι γνωστό πόσες από αυτές τις δόσεις είναι με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Κατά προσέγγιση, όμως, μπορούμε να βρούμε ένα ποσοστό, που θα έχει σίγουρα απόκλιση, αλλά θα δείξει πού περίπου κυμαίνεται η συμμετοχή.

Συνολικά έχουν γίνει ή έχουν κλειστεί ήδη 887.838 δόσεις. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 427.000 – 442.000 πολίτες, ανάλογα και με πόσους από αυτούς θα κάνουν το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνάει το 21%.

Τέλος, έχουμε τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας απέναντι στον κορονοϊό, τους πολίτες άνω των 60 ετών, που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο σε περίπτωση που προσβληθούν από τον ιό. Τα ποσοστά εδώ είναι ανεβασμένα μεν, όχι σε επίπεδα που θα χτίσουν την ανοσία της αγέλης δε.

Η εμβολιαστική διαδικασία στη χώρα είναι ακόμα μία προβληματική συνθήκη για την κυβέρνηση, η οποία δεν μπορεί να πείσει το σύνολο των πολιτών να συμμετάσχει στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Κι αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το γεγονός ότι «φόρτωσε» στις νεότερες ηλικίες το εμβόλιο της AstraZeneca, για να μην της… μείνει στα χέρια. Παράλληλα, οι κατηγορίες προς τους πολίτες και τους ασθενείς που βρίσκονται σε ΜΕΘ ότι δεν εμβολιάζονται δεν δίνουν κίνητρο στον κόσμο, αλλά καλλιεργούν την οργή για μία κυβέρνηση που τους κουνάει το δάχτυλο. Επίσης, δεν είναι αμελητέος και ο παράγοντας των καθυστερήσεων από τις εταιρίες, για τις οποίες δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία η κυβέρνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ακολουθώντας απλώς τις επιταγές των Βρυξελλών.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα κατέχει την 26η θέση ανάμεσα στις 30 χώρες του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου στη λίστα των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί με μία δόση. Ο μέσος όρος είναι στο 30,6% (επίσης πολύ χαμηλός), ενώ στη χώρα μας το ποσοστό είναι στο 24,4%! Μάλιστα, οι χαμηλές… εμβολιαστικές πτήσεις ήταν από τους βασικούς λόγους που η Βρετανία έβαλε τη χώρα μας στην πορτοκαλί ζώνη, αποθαρρύνοντας την είσοδο Βρετανών τουριστών στη χώρα, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Οι κυβερνητικές επιλογές έχουν θέσει σε μεγάλο κίνδυνο έναν από τους βασικούς οικονομικούς τομείς της χώρας, τον τουρισμό, γεγονός που θα έχει ανυπολόγιστες ζημιές για τους πολίτες και την οικονομία. Ειδικά αν αναλογιστούμε και το περσινό καλοκαίρι… Ολα τα δεδομένα δείχνουν την παταγώδη αποτυχία στον τομέα του εμβολιασμού.

Ωστόσο, η κυβέρνηση επιμένει να πανηγυρίζει, διαμορφώνοντας ένα κλίμα αναντίστοιχο των δεδομένων. Οταν όμως γίνει αντιληπτό ότι έχουμε ακόμα δρόμο για να χτίσουμε την ανοσία της αγέλης, ξεφορτωθούμε τον κορονοϊό και επιστρέψουμε στην κανονικότητα, το Μαξίμου δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μόνο τη διαχείριση της πανδημίας, αλλά και να δώσει εξηγήσεις για τις ελπίδες που καλλιεργούσε τόσο καιρό.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα