ΚΕΜΕΑ: Επιχειρηματίες με την εγγύηση…και την προτίμηση του Ελληνικού Δημοσίου

Παντός καιρού πολιτικός παρασκηνίου και businessman, γνωστός για την επιχειρηματική του συμμετοχή στο αμαρτωλό σχήμα της Global Visa Center World Hellas που έχει αναλάβει τη θεώρηση βίζας για λογαριασμό του Ελληνικού κράτους από το 2015, δραστηριοποιείται πλέον επιχειρηματικά και απο το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το μαγαζί γωνία που χρησιμοποιεί για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένους ιδιωτικούς κύκλους να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρατικές και ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις είναι το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕΜΕΑ) του ΥΠτΠ..

Ένα κύκλωμα από ελεγχόμενους συνεργάτες έχει στηθεί για το σκοπό αυτό, έτσι ώστε να διευκολύνει αδιαφανείς και ανορθόδοξες μεθοδεύσεις που σχεδιάζονται στο ψηλό κτήριο της Κατεχάκη και εκτελούνται από τη Διοίκηση του ΚΕΜΕΑ .. στο όνομα των κυβερνητικών επιλογών.

Η “επιχειρηματική” ομάδα πατρονάρεται από το Γραφείο του όγδοου ορόφου, εμφανίζοντας μια σκιώδη προσωπικότητα, τον Α.Κ., ιδιοκτήτη μονοπρόσωπης εταιρείας την οποία αγόρασε την παραμονή της υποβολής αίτησης για χρηματοδότηση που υπέβαλλε στη ΓΓΕΤ μέσω του ΚΕΜΕΑ., σαν “καθηγητή” και αυθεντία του χώρου της Τεχνητής Νοημοσύνης. Όσο και να ψάξει κανείς στο διαδίκτυο για το επιστημονικό έργο του Α.Κ. το περισσότερο που θα βρει είναι ένα άρθρο του στη Jerusalem Post για τη σχέση της ελληνικής κουλτούρας με τον κορωνοιό!

Ο Α.Κ. έχει εξουσιοδοτηθεί να συντονίζει την εμπλοκή του ΚΕΜΕΑ σε “αναπτυξιακά σχέδια” που χρηματοδοτούνται από τη Γ.Γ.Ε.Τ. και το ΕΣΠΑ, υπό την σκέπη του ΥφΥΠτΠ, δημιουργώντας μικτά σχήματα από υγιείς επιχειρήσεις μαζί με προβληματικές, χρεοκοπημένες ή και ανύπαρκτες εταιρείες, έτσι ώστε να προωθούνται φίλα προσκείμενα επιχειρηματικά συμφέροντα. Όλα αυτά γίνονται με την επίκληση ανύπαρκτων κυβερνητικών σχεδίων και επιλογών, χωρίς να τηρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις και με την εκμετάλλευση της αξιοπιστίας και του δημόσιου χαρακτήρα του ΚΕΜΕΑ, σαν οργανισμού που ανήκει στο ΥΠτΠ.

Οι διαπλεκόμενοι πολιτικοί συναλλάσσονται μέσω του ΚΕΜΕΑ με την κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα με το αφήγημα της ανάπτυξης υψηλής τεχνολογίας .. με εταιρείες μαϊμούδες (οι περισσότερες ΙΚΕ) και κεφάλαιο από 10€. Δημιουργούν έτσι ελεγχόμενα από τους ίδιους οικονομικά σχήματα τα οποία προωθούν στη διεκδίκηση χρηματοδοτήσεων του ΕΣΠΑ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αίτηση χρηματοδότησης ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) για ένα τέτοιο επιχειρηματικό σχήμα, σχετικά με το χρηματοδοτούμενο από τη Γ.Γ.Ε.Τ. έργο “Predicxve Intelligence Cluster – PIC” του ΚΕΜΕΑ. Τα μέλη της ομάδας κάνουν χρήση των θέσεων που κατέχουν στο Ελληνικό Δημόσιο, της εσωτερικής πληροφόρησης που διαθέτουν και των πολιτικών τους γνωριμιών για να προωθήσουν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, καταστρατηγώντας κάθε κανόνα διαφάνειας και συμμόρφωσης σε κανονισμούς.

Στα επιχειρηματικά σχήματα που δημιουργούνται συμμετέχουν όσοι συναινούν στη χειραγώγηση και τον έλεγχο της ομάδας, η οποία διαχειρίζεται τις πολιτικές και υπηρεσιακές μεθοδεύσεις πρόσβασης στη χρηματοδότηση, ενώ τυχόν υγιείς εταιρείες απομακρύνονται από μόνες τους ευθύς μόλις αντιληφθούν τον τρόπο που στήνεται το παιχνίδι.

Η αλυσίδα της οικονομικής διαπλοκής για την κατευθυνόμενη χρηματοδότηση από τη Γ.Γ.Ε.Τ. του έργου PIC με 3 εκατομμύρια ευρώ συνδέει το γραφείο του ΥφΥΠτΠ με το ΚΕΜΕΑ και την Γ.Γ.Ε.Τ., χρησιμοποιώντας κρίκους από παρέες του 2004, που εφαρμόζουν σε νέες συνθήκες την τεχνογνωσία που απέκτησαν και τα μαθήματα που τους δίδαξε η εμπλοκή τους στην υπόθεση του C4I.

.. και το χρονολόγιο των γεγονότων

Στο τέλος του 2019 η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (Γ.Γ.Ε.Τ.) προκήρυξε ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΕΣΠΑ «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με τίτλο «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ ΣΣΚ».

Βασικός στόχος της παραπάνω προκήρυξης ήταν να δημιουργηθούν συνεργατικά σχήματα (cluster) από 10 τουλάχιστον εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι 5 από τις οποίες υποχρεωτικά να είναι ΜΜΕ, οι οποίες θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους για να αναπτύξουν ή να αξιοποιήσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με διεθνή αναγνώριση και υψηλό βαθμό ανταγωνιστικότητας.

Η διαδικασία από την πλευρά της Γ.Γ.Ε.Τ. για το πρόγραμμα προέβλεπε:

Σε πρώτη φάση μετά από την προκήρυξη «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ ΣΣΚ» -1η Πρόσκληση: «Φορέας Αρωγός», χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ ενός δημόσιου οργανισμού με εμπειρία σε έρευνα και τεχνολογία για να αναλάβει να δημιουργήσει και να συντονίσει τη δημιουργία ενός ανοικτού συνεταιρισμού εταιρειών. Αυτός είναι ο Φορέας Αρωγός του cluster. Η 1η πρόσκληση είχε προθεσμία υποβολής των φακέλων χρηματοδότησης στη Γ.Γ.Ε.Κ. στις αρχές του 2020.

Σε δεύτερη φάση ο συνεταιρισμός των εταιρειών (cluster) που εκπροσωπείται από ένα Φορέα Αρωγό της 1ης πρόσκλησης μπορεί να υποβάλλει στη Γ.Γ.Ε.Τ. μετά από τη δημοσίευση σχετικής προκήρυξης «ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΟΙ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑΣ/ ΣΣΚ» – 2η Πρόσκληση: «Επιχειρήσεις» πρόταση χρηματοδότησης για ένα έργο της τάξης των 2,5 εκ. Ευρώ που θα καταδείξει τις τεχνολογικές λύσεις και τα προϊόντα των μελών του συνεργατικού σχηματισμού και τη συμπληρωματικότητα των δυνατοτήτων τους ώστε να αναπτύξουν συνεργατικά προϊόντα ή διαδικασίες υψηλής τεχνολογίας. Η 2η πρόσκληση είχε προθεσμία υποβολής των φακέλων χρηματοδότησης στη Γ.Γ.Ε.Κ. στις αρχές του 2021.

Στο πλαίσιο της προαναφερθείσας 1ης πρόσκλησης, η Γ.Γ.Ε.Τ. ενέκρινε τον Δεκέμβριο του 2020 χρηματοδότηση 200.000€ στο ΚΕΜΕΑ σαν Φορέα Αρωγό για τη δημιουργία ενός cluster Τεχνητής Νοημοσύνης με τη συντομογραφία PIC (Prediceve Intelligence Cluster). Ο σχετικός φάκελος απορρίφθηκε αρχικά αλλά με πολιτική παρέμβαση του Υφυπουργού ΠτΠ στον Γενικό Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας και μετά από ένσταση του ΚΕΜΕΑ, η Γ.Γ.Ε.Τ. ενέκρινε τελικά τη χρηματοδότηση, εξασφαλίζοντας επιπλέον πόρους από τους αρχικά προβλεπόμενους για το πρόγραμμα.

Ποιά όμως είναι η βάση της αξιολόγησης και της έγκρισης της χρηματοδότησης του PIC;

1. Στο τυπικό μέρος, το cluster των εταιρειών που παρουσίασε το ΚΕΜΕΑ στον φάκελο που υπέβαλλε στη Γ.Γ.Ε.K. περιέλαβε 7 εταιρείες (με υπογραμμένα προσύμφωνα) αντί των απαιτούμενων 10 από την προκήρυξη. Το γκρουπ των εταιρειών συμπλήρωναν δύο (φιλικοί) ακαδημαϊκοί και δύο κλαδικοί φορείς, οι οποίοι εξαφανίστηκαν από την επιχειρηματική ομάδα που υπέβαλλε αίτηση χρηματοδότησης στη δεύτερη πρόσκληση. Να σημειωθεί ότι η μία από τις επτά εταιρείες του γκρουπ μεταβιβάστηκε στον Υπεύθυνο του έργου από τον ιδιοκτήτη μιας άλλης (από τις 7) εταιρείες και άλλαξε όνομα λίγες μέρες πριν την προθεσμία υποβολής του φακέλου της χρηματοδότησης.

2. Ο υπεύθυνος του έργου και ιδιοκτήτης πλέον της εταιρείας που του μεταβιβάστηκε από τον αναπληρωτή υπεύθυνο του έργου τις παραμονές της υποβολής του φακέλου στη Γ.Γ.Ε.Κ. υπέγραψε με το ΚΕΜΕΑ προσύμφωνο συνεργασίας στο cluster σαν νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας πριν καν αυτή του μεταβιβαστεί

3. Με εξαίρεση 2-3 από τις επτά εταιρείες, σε καμμία περίπτωση η τεχνολογική θέση τους δεν τεκμηρίωνε τη δυνατότητα ανάπτυξης η εκμετάλλευσης προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ούτε η οικονομική τους επιφάνεια παρείχε κάποια εγγύηση της δυνατότητας να συγχρηματοδοτήσουν τη δραστηριότητα ανάπτυξης που προϋπέθετε η 2η πρόσκληση (στην οποία δήλωναν ότι θα συμμετάσχουν)

4. Από τις 7 εταιρείες του γκρουπ η μία (2S PRO Greece) είχε εκκαθαριστεί και διαγραφεί από το ΓΕΜΗ πριν την απόφαση της Γ.Γ.Ε.Κ., οι δύο είναι μονοπρόσωπες, η μία είναι εταιρεία οικονομικού συμβούλου και από τις υπόλοιπες οι δύο μόνο είναι ενεργές ενώ η τρίτη (IMC) είναι ζημιογόνος για χρόνια.

5. Ο ετήσιος τζίρος κάποιων από τις εταιρείες αυτές ήταν 2-10.000€ και το κεφάλαιό τους από 50-1000€.

6. Παρόλο που η προκήρυξη προϋπέθετε την ανεξαρτησία μεταξύ του Φορέα Αρωγού (του δημιουργού του cluster) και των μελών του cluster, στην πρόταση του ΚΕΜΕΑ ο υπεύθυνος του έργου και ο αναπληρωτής του είναι, ενάντια στο πνεύμα της προκήρυξης της Γ.Γ.Ε.Κ., οι ιδιοκτήτες δύο εκ των εταιρειών του γκρουπ. Για το λόγο αυτό, παρόλο που ο Πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης που όρισε το ΚΕΜΕΑ εισηγήθηκε θετικά για τη συμμετοχή τους στο έργο της 1ης πρόσκλησης που χρηματοδοτεί η Γ.Γ.Ε.Κ. , δεν έχουν μέχρι σήμερα υπογραφεί συμβάσεις, τρεις μήνες μετά το πρακτικό αποδοχής.

7. Η τεχνική αξιολόγηση και το επιχειρηματικό σχέδιο στηρίχτηκε αποκλειστικά στην αναφορά του ονόματος του υπευθύνου του έργου, που εμφανίζεται σαν καθηγητής (αγνώστου) Πανεπιστημίου, με ιστορία, έργο και όραμα για την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το σίγουρο είναι η αδυναμία του στα Mac της Apple και τις Porsche! Το σημαντικότερο επιστημονικό και τεχνολογικό επιχείρημα που παρέθεσε στην πρόταση που υπέβαλλε το ΚΕΜΕΑ ήταν ότι εφόσον ο Πούτιν και ο Νετανιάχου επενδύουν στην Τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί και δεν πρέπει η Ελλάδα να μείνει πίσω. Και ο “καθηγητής μυστήριο” … έχει πολλές επαφές για να υποστηρίξει κάτι τέτοιο!! Αναζητώντας κάποιος στο Google στοιχεία για το επιστημονικό έργο του κυρίου “καθηγητή” το περισσότερο που θα βρει είναι ένα άρθρο του στη Jerusalem Post!!!

Είναι σαφές ότι τόσο η τυπική όσο και η τεχνική αξιολόγηση και τα αποτελέσματά της σήκωσαν αρκετή σκόνη και στη Γ.Γ.Ε.Τ., αφού είχε όλα τα στοιχεία της “κατά παραγγελίαν” εύνοιας.

Σε μια προσπάθεια ελέγχου και αναβάθμισης του cluster για το οποίο πλέον έχει χρηματοδοτηθεί, το ΚΕΜΕΑ δημοσίευσε δημόσια πρόσκληση για τεχνολογικές εταιρείες με δραστηριότητα σχετική με το αντικείμενο της τεχνητής νοημοσύνης ώστε να γίνουν μέλη του cluster και να συμμετάσχουν στην υποβολή φακέλου για χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκ. Ευρώ στη 2η πρόσκληση της Γ.Γ.Ε.Τ.. Εμφανίστηκαν 21 εταιρείες αλλά καμμία από αυτές δεν ρίσκαρε τη φήμη της ή δεν ήταν όσο συνεργάσιμη έπρεπε για να συμμετάσχει στην κοινοπραξία που υπέβαλλε τον σχετικό με το cluster του ΚΕΜΕΑ (PIC) φάκελο πρότασης, με επικεφαλής του σχήματος την εταιρεία IFC. Ο ιδιοκτήτης της IFC είναι αυτός που πούλησε στον κύριο “καθηγητή” την προσωπική εταιρεία του “Χ.Τ.” την παραμονή της υποβολής της πρότασης του ΚΕΜΕΑ στη Γ.Γ.Ε.Τ. για την πρώτη πρόσκληση. Η εταιρεία μετά τη μεταβίβασή της μετονομάστηκε σε “Expert Systems Internaxonal” και αφού είχε για κάποιο διάστημα έδρα σε αγροτεμάχιο της περιοχής Λούρου Πρεβέζης στη συνέχεια μεταφέρθηκε για να συνεχίσει την υψηλής τεχνολογίας δραστηριότητά της σε διαμέρισμα της περιοχής Ζωγράφου στην Αθήνα.

Από τις 11 εταιρείες του cluster του ΚΕΜΕΑ (PIC) το οποίο χρηματοδότησε η Γ.Γ.Ε.Τ. στην 1η πρόσκληση, μόνο 4 παρέμειναν στη 2η πρόσκληση. Η Expert Systems Internaxonal του Υπεύθυνου του cluster, η IFC του Αναπληρωτή Υπεύθυνου του cluster, η ζημιογόνος IMC και μία κανονική εταιρεία (ALTUS). Στη 2η πρόσκληση την ομάδα που υπέβαλλε στη Γ.Γ.Ε.Τ., με επικεφαλής την εταιρεία IFC, πρόταση χρηματοδότησης για 2,5 εκ. Ευρώ συμπλήρωσαν άλλες 7 εταιρείες (πολλές μονοπρόσωπες) που εμφανίστηκαν από το πουθενά χωρίς να υπάρχει καμμία διαφάνεια για τη διαδικασία και τη σκοπιμότητα της επιλογής τους.

Άραγε θα χρειαστούν και πάλι άνωθεν οδηγίες και κατευθύνσεις για την αξιολόγηση ή μήπως η εφεδρική τεχνογνωσία του 2004 που επιστρατεύτηκε βοήθησε να ανέβει το επίπεδο της πρότασης που υπέβαλλε η ομάδα του “καθηγητή μυστήριου”; Μπορεί η Γ.Γ.Ε.Τ. να ξέρει ήδη την απάντηση!

Να σημειωθεί ότι παρότι έχει εγκριθεί από τη Γ.Γ.Ε.Τ. ποσό 200.000€ στο ΚΕΜΕΑ από τον 12/2020 για το παραπάνω cluster, το ΚΕΜΕΑ δεν έχει ακόμη υπογράψει τη σύμβαση με τη Γ.Γ.Ε.Τ. για να ξεκινήσει το PIC.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα