Σκηνές κόλασης στη Θεσσαλονίκη! Δεκάδες ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Εντατικών

Καταγγελία Γιαννάκου για επιλογές με κριτήριο την ηλικία

Την ώρα που ο πρωθυπουργός δηλώνει κομπάζοντας ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας αντέχει, τα νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται ένα βήμα πριν από την κατάρρευση, με την πληρότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας να αγγίζει το 88%. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκο, στα νοσοκομεία της επικράτειας γίνονται επιλογές ασθενών με ηλικιακά κριτήρια.

«Ανθρωποι χάνουν τη ζωή τους διασωληνωμένοι, ευρισκόμενοι παράλληλα σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ» σημείωσε.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ένας ασθενής με κορονοϊό που ήταν διασωληνωμένος σε κρεβάτι εκτός ΜΕΘ στο Λαϊκό Νοσοκομείο πέθανε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής εφημερίας χωρίς να προλάβει να μπει στην Εντατική, ενώ άλλοι τέσσερις ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Ιδιαίτερα δραματική είναι η κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, όπου δεκάδες διασωληνωμένοι ασθενείς βρίσκονται εκτός Εντατικών, βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου νοσηλεύονται στα όρια της διασωλήνωσης στις κλινικές, ενώ σε κλινικές καταλήγουν και αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τακτικής ενημέρωσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου σημείωσε σε δραματικό τόνο πως η πληρότητα των Εντατικών στη Θεσσαλονίκη έφτασε στο 97% και προειδοποίησε πως η πίεση στο σύστημα υγείας θα συνεχιστεί τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στη Λάρισα, όπου ο καθημερινός τριψήφιος αριθμός περιστατικών κορονοϊού έχει φέρει τα νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής σε ασφυκτική κατάσταση.

«Έχουμε αναπτύξει κρεβάτια Covid στους διαδρόμους» είπε χθες σε τηλεοπτική εκπομπή ο διευθυντής ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας Απόστολος Κομνός, συμπληρώνοντας πως παράλληλα μειώθηκαν οι κλινικές που περιθάλπουν ασθενείς με άλλα σοβαρά νοσήματα, πλην του κορονοϊού.

«Στην τελευταία μας εφημερία έγιναν 27 εισαγωγές περιστατικών Covid και περισσότερες από 30 άλλων περιστατικών. Εχουμε ήδη δύο διασωληνωμένους» είπε.

Σε τραγική κατάσταση βρίσκεται και το Αχιλλοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου, για το οποίο έχει διαταχθεί εισαγγελική έρευνα λόγω της τρομακτικής διασποράς του κορονοϊού. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι εξουθενωμένο και δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες που αυξάνονται όλο και περισσότερο. Ενδεικτικό της «ασφυξίας» στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο είναι ότι ένας 20χρονος διανομέας που ενεπλάκη σε σοβαρό τροχαίο και διακομίστηκε με βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις βρίσκεται εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας λόγω πληρότητας! Επίσης, εκτός Εντατικής βρίσκεται και ένας ασθενής με σοβαρά συμπτώματα κορονοϊού, ο οποίος χρειάστηκε διασωλήνωση.

«Ο αριθμός των ασθενών που χρειάζονται ΜΕΘ αλλάζει συνεχώς, είτε πρόκειται για Covid είτε όχι. Η κατάσταση είναι ασφυκτική» είπε σε τοπικό μέσο ενημέρωσης ο νευροχειρουργός Νίκος Χαυτούρας.

Άλλοι πέντε νεκροί προστέθηκαν το τελευταίο 24ωρο στον μακρύ απολογισμό των θυμάτων με Covid-19 στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, ενώ 26 ασθενείς μεταφέρθηκαν ήδη σε ιδιωτικές κλινικές.

«Δεν έχει ούτε έναν πνευμονολόγο το νοσοκομείο και περνάμε πανδημία με μεγάλη επιθετικότητα. Το νοσοκομείο είναι υπό κατάρρευση. Έχει κλείσει. Ρώτησα την ίδια την υπουργό που ήρθε προχθές αν μπορεί μόνο ένας γιατρός να ανταποκριθεί δίπλα σε 110 ασθενείς και μου απάντησε “όχι”. Υπάρχει ελπίδα να γίνουν όλοι καλά με έναν γιατρό; Η απάντηση είναι “όχι”. Είναι μεγάλο πρόβλημα η υποστελέχωση. Δεν ακουστήκαμε… Θα μπορούσαν να γίνουν πολλά» τόνισε αγανακτισμένος ο κ. Χαυτούρας.

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα