Χιλιάδες κρούσματα Όμικρον σε 70 χώρες, μόνο ένας θάνατος

Ενθαρρυντικά στοιχεία για τη μετάλλαξη στην Ευρώπη! Τι γνωρίζουμε πλέον μετά τις «δύο πρώτες κρίσιμες εβδομάδες»

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Η παραλλαγή του Covid με την ονομασία Όμικρον αναγνωρίστηκε πρώτη φορά δημόσια στις 24 Νοεμβρίου. Τότε, σύσσωμη η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ζήτησε ένα αρχικό περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να «αναγνωρίσει» την επικινδυνότητα του νέου «αντιπάλου». Αυτές οι δύο εβδομάδες πέρασαν, με τις πρώτες ενδείξεις να είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικές. Έστω κι αν η μάχη με την Όμικρον θα συνεχιστεί και ενδεχομένως τα δεδομένα να αλλάξουν.

Παρά τη ραγδαία παγκόσμια εξάπλωση των -πλέον- χιλιάδων κρουσμάτων Όμικρον σε τουλάχιστον 70 χώρες, τα μέχρι τώρα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι ο ιός είναι μεν πολύ μεταδοτικός και εκτιμάται ότι θα επικρατήσει προσεχώς, αλλά όχι πιο επικίνδυνος από τη μετάλλαξη Δέλτα. Σύμφωνα με την τελευταία αναφορά του ECDC, που έγινε χθες, 13 Δεκεμβρίου, μέχρι στιγμής στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος από τη μετάλλαξη Όμικρον!

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων γνωστοποίησε χθες ότι μέχρι τώρα έχουν αναγνωριστεί 1.686 κρούσματα Όμικρον συνολικά σε 23 χώρες της Ε.Ε., τα περισσότερα εκ των οποίων στη Νορβηγία (958), στη Δανία (195) και τη Γερμανία (82). Στη χώρα μας υπάρχουν τρεις περιπτώσεις, ενώ ερευνώνται από χθες ακόμα δύο.

Το ECDC σημείωνε χθες το μεσημέρι επί λέξει: «Όλες οι περιπτώσεις για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τη σοβαρότητα της νόσου ήταν είτε ασυμπτωματικές είτε ήπιες. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θάνατοι που να σχετίζονται με την Όμικρον». Και συμπλήρωνε: «Αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να αξιολογηθούν με προσοχή, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι ακόμα πολύ χαμηλός για να κατανοηθεί αν το κλινικό φάσμα της Όμικρον διαφέρει από το φάσμα των παραλλαγών που είχαν ανιχνευθεί προηγουμένως».

Σύμφωνα με το ECDC, μέχρι χθες είχαν αναφερθεί συνολικά 6.430 επιβεβαιωμένα κρούσματα με Ομικρον σε τουλάχιστον 70 χώρες σε όλο τον πλανήτη, με τα 4.744 να είναι εκτός Ε.Ε. Ωστόσο, τα πραγματικά κρούσματα υπολογίζονται σε πολύ περισσότερα, αφού μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο χθες το μεσημέρι έφτασαν τα 3.137.

Στη Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον, μάλιστα, ανακοίνωσε χθες τον πρώτο θάνατο από Όμικρον στη χώρα του, που είναι και ο πρώτος παγκοσμίως, τονίζοντας ότι συνολικά στη Βρετανία νοσηλεύονται 10 άτομα και ότι στο Λονδίνο ήδη η Όμικρον ευθύνεται για το 40% των συνολικών κρουσμάτων. Θα μπορούσε η Όμικρον να μην επιδεινώσει περαιτέρω την καταστροφή από την πανδημία, αλλά να προσφέρει μια πρώτη χαραμάδα ελπίδας; Μέχρι τώρα τα επιστημονικά στοιχεία γεννούν συγκρατημένη αισιοδοξία, την οποία, όμως, δεν φαίνεται να ενστερνίζονται τα κράτη.

Πολλές κυβερνήσεις δημιουργούν ακόμα πιο ασφυκτικές πιέσεις μέτρων προς τους πολίτες, με lockdowns, νέους περιορισμούς, πρόστιμα, ακόμα και υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στον πληθυσμό, όπως στην Ελλάδα. Και όλα αυτά στο όνομα της Όμικρον, που όμως προς το παρόν δεν δείχνει χειρότερη από τη Δέλτα, όπως εκτίμησε ακόμα και ο Άντονι Φάουτσι.

Αυτή η τάση κυβερνήσεων, όπως η ελληνική ή η αυστριακή, μοιάζει τουλάχιστον παράδοξη σε σχέση με τα πρώτα δεδομένα για την Όμικρον. Σαν να βιάζονται, δηλαδή, να τρέξουν τα κράτη πιο γρήγορα από την ίδια τη μετάλλαξη, αλλά και από τα πρώτα επιστημονικά στοιχεία!

Όταν πρωτοαναγνωρίστηκε δημόσια η Όμικρον στις 24 Νοεμβρίου, υπήρχε η υποψία ότι μπορεί να ξεφεύγει από την ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια και η φυσική ανοσία. Μεταξύ τις 15-25 Νοεμβρίου ο αριθμός των κρουσμάτων στη Νότια Αφρική εκτινάχτηκε ξαφνικά, από λιγότερα από 400 την ημέρα σε πάνω από 2.000. Μπροστά στην προοπτική νέων lockdowns, κλειστών συνόρων και φοβισμένων καταναλωτών, οι επενδυτές ανά τον κόσμο αντέδρασαν με το να πουλήσουν μαζικά μετοχές σε αεροπορικές εταιρίες και ξενοδοχεία.

Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν τότε ότι «πρέπει να περιμένουμε περίπου δύο εβδομάδες», έτσι ώστε να είναι σε θέση να απαντήσουν σε βασικά ερωτήματα για την Όμικρον. Σήμερα, σχεδόν τρεις εβδομάδες μετά πια, αυτά που γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για την Όμικρον είναι μάλλον ενθαρρυντικά και μόνο πανικό δεν προκαλούν.

Αν επαληθευτεί ότι όντως προκαλεί ηπιότερη νόσηση, όπως παρατηρούν γιατροί στη Ν. Αφρική, η Όμικρον μπορεί να αποδειχθεί καλό νέο. Ο Ρίτσαρντ Φρίντλαντ, διευθύνων σύμβουλος της Netcare, του μεγαλύτερου ιδιωτικού δικτύου υγειονομικής περίθαλψης στη Νότια Αφρική, δήλωσε στο Bloomberg: «Αν στα προηγούμενα κύματα βλέπαμε τα επίπεδα θετικότητας που έχουμε τώρα, θα είχαμε τεράστια αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αυτό δεν συμβαίνει, όμως. Οπότε θεωρώ ότι αυτό που έχουμε εδώ μπορεί να σηματοδοτήσει το τέλος του Covid, με το να εξασθενεί ο κορονοϊός σε τέτοιο βαθμό που, ενώ είναι εξαιρετικά μεταδοτικός, δεν προκαλεί σοβαρή ασθένεια. Αυτό συνέβη με την ισπανική γρίπη».

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα