Ο Ιερώνυμος παρεμβαίνει ξαφνικά υπέρ του Φαναρίου για το Ουκρανικό

Οι φόβοι για δημιουργία εξαρχίας της Μόσχας στην Ελλάδα με παλαιοημερολογίτες

Τη στήριξή της στην Εκκλησία της Ουκρανίας και κατ’ επέκταση στο Οικουμενικό Πατριαρχείο φανερώνει η χθεσινή ανακοίνωση της ΔΙΣ, την ώρα που η Ρωσία αντιδρά δυναμικά ιδρύοντας εξαρχίες σε διάφορες χώρες. Συγκεκριμένα, η ΔΙΣ σημείωσε ότι ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος έκανε γνωστό ότι η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ουκρανίας αποφάσισε ότι όλοι οι αρχιερείς που εκλέχθηκαν από τον μητροπολίτη πρώην Κιέβου Φιλάρετο δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία της Ουκρανίας και δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί σε εκκλησιαστική κοινωνία. Μάλιστα, έγινε σαφές ότι αυτή η απόφαση αφορά και τους παλαιοημερολογίτες που βρίσκονται στην Ελλάδα, τους αυτοπροβαλλόμενους -όπως γράφει η ανακοίνωση- αρχιερείς Αυξέντιο Μαρίνη και Δημήτριο (Χρυσόστομο) Καλλή, καθηρημένο κληρικό της Εκκλησίας της Ελλάδας, οι οποίοι έχουν κοινωνία με τον κ. Φιλάρετο. Φαίνεται ότι υπάρχει ο φόβος ότι οι παλαιοημερολογίτες στη χώρα μας θα «συμμαχήσουν» με τη Ρωσία και θα στηρίξουν την απόφαση να δημιουργηθεί εξαρχία του Πατριαρχείου της Μόσχας στην Ελλάδα.

Επίσης, η ΔΙΣ, λαμβάνοντας υπόψη της τις συνεχείς αναφορές και εκκλήσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου σχετικά με τις απειλές για τη χριστιανική παρουσία στην πόλη Ιερουσαλήμ και σε όλη την Αγία Γη, συμπεριλαμβανομένων, βέβαια, και των επιθέσεων στα ιερά προσκυνήματα και εναντίον των χριστιανών, δηλώνει ότι συμπαρίσταται ενεργά στον αγώνα του Παλαιφάτου Πατριαρχείου.

Παράλληλα κατά τη χθεσινή πρώτη συνεδρία της ΔΙΣ ο μητροπολίτης Σάμου Ευσέβιος εξέφρασε στον μακαριότατο τις καρδιακές ευχές των συνοδικών αρχιερέων για τη συμπλήρωση 14 ετών από την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο.

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τους σεβασμιοτάτους για την άριστη συνεργασία καθ’ όλα τα έτη της Αρχιεπισκοπείας και μετά τη συνεδρίαση τους παρέθεσε γεύμα στο εντευκτήριο του Συνοδικού Μεγάρου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα