Άγιος και επίσημα ο Βησσαρίων! Η τελετή έγινε χθες στο φανάρι

Υπογράφηκε χθες η συνοδική πράξη αγιοκατάταξης του γέροντα Αγαθωνίτη από τον Πατριάρχη και τα μέλη της Συνόδου

Παρουσία εκατοντάδων πιστών από τη Φθιώτιδα αλλά και από τη Μεσσηνία πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα η τελετή επίσημης υπογραφής -από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου- της συνοδικής πράξης αγιοκατάταξης του οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτη.

Η αγιοκατάταξη του γέροντα Βησσαρίωνα ήταν ένα αίτημα χιλιάδων πιστών, το οποίο έγινε πράξη στις 14 Ιουνίου 2022. Μάλιστα, τότε οι καμπάνες σε όλους τους ναούς της Μητρόπολης Φθιώτιδος ηχούσαν όλη μέρα χαρμόσυνα. Ο π. Βησσαρίων εκοιμήθη στα 83 του χρόνια, στις 22 Ιανουαρίου 1991, στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Περίπου 15 χρόνια μετά, εξαιτίας της καθίζησης στην ανατολική πλευρά του μοναστηριού, αποφασίστηκαν το γκρέμισμα και η ανοικοδόμηση αυτής με νέα στηρίγματα. Στο σημείο ήταν και ο τάφος του γέροντα, επομένως η εκταφή ήταν απαραίτητη.

Όταν οι μοναχοί άνοιξαν το φέρετρο για να αφαιρέσουν τα οστά δεν πίστευαν στα μάτια τους. Διαπίστωσαν με έκδηλη συγκίνηση και έκπληξη ότι το σώμα του κάτω από το σάβανο ήταν άφθαρτο. Σήμερα, περισσότερο από 15 χρόνια μετά, το σώμα παραμένει το ίδιο άφθαρτο και συνεχίζει να ευωδιάζει. Αδιαμφισβήτητα, αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό ώστε να δικαιολογήσει την αγιοκατάταξή του και να εξαλείψει κάθε αμφιβολία.

Η υπογραφή της συνοδικής πράξης αγιοκατάταξης είναι κάτι που προβλέπεται. Ωστόσο, αυτό που έκανε τη χθεσινή μέρα ξεχωριστή ήταν το γεγονός ότι παρέστησαν εκατοντάδες πιστοί τόσο από τη Μητρόπολη Φθιώτιδος, όπου έζησε και μόνασε ο άγιος, όσο και από τη Μητρόπολη Μεσσηνίας, από όπου καταγόταν.

Οι παρευρισκόμενοι δεν μπορούσαν να κρύψουν τη συγκίνησή τους και με δάκρυα στα μάτια ευχαριστούσαν τους αρχιερείς και τον Πατριάρχη, που τους δόθηκε η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε αυτή την ειδική, ευλογημένη τελετή και να είναι παρόντες σε ένα ιστορικό γεγονός της Ορθοδοξίας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα