Χαστούκι στην Πατουλίδου για τη North Aegean Slops

Ο συντονιστής Αποκεντρωμένης Διοίκησης έκρινε παράνομη την άδεια λειτουργίας της εταιρίας

Κόλαφος για την αντιπεριφερειάρχη Βούλα Πατουλίδου αποτελεί η απόφαση του δρος Ιωάννη Σάββα, συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, που έκρινε ακόμη μια φορά παράνομη την άδεια λειτουργίας της North Aegean Slops που ανήκει στον επιχειρηματία Ηλία Ορφανίδη και δραστηριοποιείται στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.

Στο πλαίσιο αυτό ακύρωσε την υπ’ αριθμ. 329502(6838)/19-5-2022 απόφαση της κυρίας Πατουλίδου, που έσπευσε σε χρόνο-ρεκόρ να ξαναδώσει άδεια λειτουργίας στην εταιρία παρότι είχε προηγηθεί αυτοψία ειδικού επιθεωρητή που κατέγραψε πλείστες παραβάσεις που αφορούν περιβαλλοντική μόλυνση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Τότε η κυρία Πατουλίδου για την άδεια-εξπρές που έδωσε στην εταιρία -μέσα σε πέντε εργάσιμες μέρες!- διαβεβαίωνε πως «με πιστή τήρηση όλων των προβλεπόμενων διαδικασιών δόθηκε η άδεια».

Την ίδια στιγμή, τα ευρήματα που προέκυψαν από την αυτοψία του επιθεωρητή και ήταν πραγματικά συγκλονιστικά οδήγησαν στη δημιουργία φακέλου με παραλήπτη την Εισαγγελία της Θεσσαλονίκης. Χαρακτηριστικά, στις αναφορές του ο ειδικός επιθεωρητής περιγράφει, μεταξύ άλλων, παραβιάσεις περιβαλλοντικών όρων, διαρροές πετρελαιοειδών προς την ατμόσφαιρα και το δίκτυο ομβρίων, παράνομη αποθήκευση επικίνδυνων αποβλήτων, αμφισβητούμενες εγγραφές αναφορικά με την ποσότητα αποβλήτων και την τελική τους διάθεση, αλλά και παρουσία πολλών και διαφορετικών πετρελαϊκών προϊόντων που, φυσικά, είναι εξαιρετικά εύφλεκτα υλικά. Ο δρ Ιωάννης Σάββας προέβη στην ανάκληση της απόφασης της Βούλας Πατουλίδου για ακύρωση της άδειας της εταιρίας έπειτα από νέα προσφυγή κατοίκων της περιοχής, τους οποίους και δικαίωσε.

Στο σκεπτικό του ο συντονιστής, αφού επισημαίνει πως δεν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας», σημειώνει χαρακτηριστικά: «Επειδή με βάση τα ανωτέρω η προσβαλλόμενη είναι ακυρωτέα διότι εκδόθηκε κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 9 παρ. 6 της αριθμ. 11936/836/8.2.2019 (ΦΕΚ Β 436/14.2.2019) ΚΥΑ, σύμφωνα με την οποία “…Η έγκριση λειτουργίας εκδίδεται για το σύνολο των δραστηριοτήτων που ασκούνται στην εγκατάσταση εφόσον υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας και ανά είδος όταν συνυπάρχουν δραστηριότητες διαφορετικών Ομάδων κατάταξης της κοινής υπουργικής απόφασης 37674/2016 όπως ισχύει….”, ενώ εν προκειμένω, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω, χορηγήθηκε έγκριση λειτουργίας στη μία μόνο από τις δύο πλωτές εγκαταστάσεις του φορέα διαχείρισης NORTH AEGEAN SLOPS ΕΜΑΕ».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα