Τραγικός επίλογος! Νεκρός ο κυβερνήτης του Phantom

Επιβεβαιώθηκε και ο θάνατος του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη μέσω εξέτασης ευρημάτων DNA. Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και την ανέλκυση της ατράκτου

Με τον πιο τραγικό τρόπο γράφτηκε ο επίλογος στο θρίλερ της αναζήτησης του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 Phantom, που συνετρίβη νοτίως της Ανδραβίδας το πρωί της περασμένης Δευτέρας, καθώς με ανακοίνωσή του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας επιβεβαίωσε τον θάνατό του, βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, που ήλπιζε ως την ύστατη στιγμή σε ένα θαύμα!

Οπως άφησε να εννοηθεί η σχετική ανακοίνωση, που εξέδωσε χθες το ΓΕΑ, ο θάνατος του 31χρονου σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη επιβεβαιώθηκε μέσω εξέτασης ευρημάτων DNA. Στις έρευνες για τον εντοπισμό του συμμετείχαν τρία ελικόπτερα, πλωτά σκάφη, άνδρες των ειδικών δυνάμεων της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και ένα υποβρύχιο drone, με δυνατότητα έρευνας σε βάθος ως και 100 μέτρα.

«Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοινώνει ότι σήμερα, Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις έρευνας – διάσωσης για τον εντοπισμό και του κυβερνήτη του αεροσκάφους F-4E Phantom II, σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη, 31 ετών, που ακολούθησαν το αεροπορικό δυστύχημα της 30ής Ιανουαρίου 2023, 25 ναυτικά μίλια νότια του αεροδρομίου της Ανδραβίδας. Η συγκέντρωση και η ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσαν τον θάνατό του» ανέφερε η λιτή ανακοίνωση. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός ΓΕΑ, αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς πήγαν χθες το πρωί στο χωριό Γρανίτης, στο Κάτω Νευροκόπι, και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους γονείς του νεκρού σμηναγού, οι οποίοι περνούν δύσκολες ώρες.

Σήμερα θα παιχτεί η τελευταία πράξη του δράματος σε σχέση με τον σμηναγό Μάριο Μιχαήλ Τουρούτσικα, στον οποίο συγγενείς και φίλοι θα πουν το στερνό «αντίο», στις 10.30, στον Ιερό Ναό Προφήτη Ηλία στην Τρίπολη Αρκαδίας, όπου θα ψαλεί η νεκρώσιμη ακολουθία. Η ταφή του 29χρονου συγκυβερνήτη του μοιραίου Phantom, που εντοπίστηκε νεκρός λίγες ώρες μετά το δυστύχημα, θα πραγματοποιηθεί στο χωριό Πικέρνι. Χθες οι γονείς του άτυχου πιλότου κλήθηκαν να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο της αναγνώρισης της σορού του 29χρονου.

Νωρίτερα, πάντως, ο πατέρας του Μάριου είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παραστεί σε αυτήν, την επώδυνη διαδικασία, καθώς θέλει να θυμάται τον γιο του όπως ήταν. «Δεν θέλω να τον θυμάμαι έτσι. Θέλω να τον θυμάμαι όπως ήταν» είπε με φωνή «σπασμένη» από τη συγκίνηση, προσθέτοντας ότι στον γιο του «δεν θα άρεσε να τον λένε ήρωα, έλεγε πως ήρωες έχουμε σε καιρό πολέμου. Είχε πρότυπο τον Ηλιάκη». Ο ίδιος, συντετριμμένος, ανέφερε πως όταν άκουσε ότι κατέπεσε ένα αεροπλάνο, ήξερε «από ένστικτο» ότι επέβαινε σε αυτό ο γιος του. Οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου κατέπεσε το Phantom θα συνεχιστούν, προκειμένου να εντοπιστεί η άτρακτος του αεροσκάφους και να γίνουν προσπάθειες ανέλκυσής του.

Οπως έγινε γνωστό, δευτερόλεπτα πριν το μαχητικό αεροσκάφος πέσει στη θάλασσα, οι πιλότοι έκαναν κλειστή στροφή, κινούμενοι σε πολύ χαμηλό ύψος. Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι τι μπορεί να συνέβη και το Phantom να κατέπεσε. Τρία είναι τα πιθανά σενάρια που εξετάζουν οι εμπειρογνώμονες σχετικά με τα αίτια που οδήγησαν στο φοβερό δυστύχημα: η μηχανική βλάβη στα πηδάλια, το ανθρώπινο λάθος, δηλαδή ένας ακραίος ελιγμός του πιλότου, και ο εξωγενής παράγοντας, δηλαδή η πιθανότητα πρόσκρουσης με πτηνό, που μπορεί να έκανε τον πιλότο να χάσει τον έλεγχο του αεροσκάφους. Σε κάθε περίπτωση, το χαμηλό υψόμετρο στο οποίο πετούσε το F-4 Phantom δεν άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης στους πιλότους, αφού όλα συνέβησαν μέσα σε δευτερόλεπτα.


Δωρεά 2.500.000 € από την Κύπρο στην Πολεμική Αεροπορία

Δωρεά ύψους 2.500.000 ευρώ στη μνήμη των δύο ηρωικών πιλότων που επέβαιναν στο μοιραίο F-4 Phantom που κατέπεσε στην Ανδραβίδα ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης από το Μάτι, όπου βρέθηκε χθες για την επιθεώρηση των έργων για τη δημιουργία Πάρκου Μνήμης. «Η επίσκεψή μου εδώ συμπίπτει με το τραγικό γεγονός (σ.σ.: συντριβή Phantom) και θα δοθούν 2.500.000 στην Πολεμική Αεροπορία» είπε ο κ. Αναστασιάδης, παρουσία του Ελληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Παράλληλα, θύμισε ότι τα δέκα χρόνια που ο κ. Αναστασιάδης ήταν στο «τιμόνι» της χώρας του βρέθηκε αντιμέτωπος με πολλές κρίσεις, τις οποίες αντιμετώπισε από κοινού με την Ελλάδα, και κατάφερε να προχωρήσει και να αναβαθμίσει τη χώρα του σε πολλά επίπεδα.

Συλλυπητήρια μηνύματα των πολιτικών αρχηγών

O πολιτικός κόσμος αποχαιρέτησε χθες τον σμηναγό Ευστάθιο Τσιτλακίδη μετά την ανακοίνωση του θανάτου του από τη συντριβή του Phantom νότια της Ανδραβίδας, ενώ στην κηδεία του συγκυβερνήτη, υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα παρίσταται σήμερα στην Αρκαδία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη λύπη του, σημειώνοντας ότι «την εθνική οδύνη κάνει ακόμη βαρύτερη η είδηση της απώλειας του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη. Η Πολεμική Αεροπορία και ολόκληρη η Ελλάδα θρηνούν και τιμούν».

Συλλυπητήριο μήνυμα για τον θάνατο του σμηναγού έστειλε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Αλέξης Τσίπρας μέσω των κοινωνικών δικτύων. «Εκφράζω τη βαθιά μου θλίψη για τον άδικο χαμό και του κυβερνήτη του μοιραίου F-4 της Πολεμικής μας Αεροπορίας, σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη, που “έφυγε” στην ώρα του καθήκοντος. Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους» έγραψε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, σε ανάρτησή του στο twitter ανέφερε: «Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του σμηναγού (Ι) Ευστάθιου Τσιτλακίδη. Τιμούμε τη μνήμη των δύο αεροπόρων μας, που έχασαν τη ζωή τους εν ώρα καθήκοντος» έγραψε.

Η Ελληνική Λύση εξέφρασε τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη. «Η Ελλάδα δεν θα λησμονήσει ποτέ τον ηρωισμό και τη θυσία του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου Μιχαήλ Τουρούτσικα. Το κράτος οφείλει να στηρίξει έμπρακτα τους οικείους των ηρώων του Ελληνισμού».

Στην κηδεία του Ευστάθιου Τσιτλακίδη την Παρασκευή στο Νευροκόπι την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα