Λευκό κρασί: 4 ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσετε

Το λευκό κρασί μπορεί να συνδυαστεί με πληθώρα εδεσμάτων, δημιουργώντας τους πιο απολαυστικούς συνδυασμούς. Μαζί θα δούμε 4 ελληνικές ποικιλίες που αξίζει να δοκιμάσετε.

Από την Κρήτη έως και τη Θράκη, ο ελληνικός αμπελώνας έχει να παρουσιάσει πλέον μοναδικά κρασιά, για κάθε γούστο. Σήμερα, υπάρχουν περισσότερες από 300 ελληνικές ποικιλίες, με περίπου τις μισές να χρησιμοποιούνται στην οινοποίηση. Το εύκρατο ελληνικό κλίμα θέτει τις βάσεις για μοναδικά ζουμερά σταφύλια, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν τα πιο απολαυστικά κρασιά.

Στη συνέχεια, θα εξερευνήσουμε τέσσερις ελληνικές ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για λευκό κρασί, καθώς και μερικά συνοδευτικά με τα οποία μπορούμε να τις απολαύσουμε.

Ασύρτικο

Ένα κομψό και καθαρό κρασί με λεμονάτο, δροσερό χαρακτήρα. Το ασύρτικο δημιουργεί αρωματικά λευκά κρασιά, με έντονη φρεσκάδα και ταπεραμέντο. Με αρώματα από κίτρο, ροδάκινο και γκρέιπφρουτ, το ασύρτικο είναι ένα από τα μεγαλύτερα γαστρονομικά «κοσμήματα» της Σαντορίνης. Ταιριάζει με όστρακα και λιπαρά ψάρια, ενώ συνοδεύει εξίσου ευχάριστα σαλάτες και ήπια τυριά.

Βιδιανό

Μια ποικιλία από τους παλιούς αμπελώνες της Κρήτης, με πλούσια, φρουτώδη αρώματα και ήπια οξύτητα. Το βιδιανό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στην ξηρασία, γεγονός το οποίο βοηθά το σταφύλι να κρατήσει τα αρώματά του. Το κρασί που μας προσφέρει έχει ανοικτό χρυσαφί χρώμα και αρώματα από άνθη και ζουμερά φρούτα. Όταν συνδυάζεται με ποικιλίες όπως το ασύρτικο, τότε δημιουργείται ένα κρασί με υψηλότερη οξύτητα και έντονα φρουτώδη αρώματα. Είναι ένα κρασί κομψό αλλά ταυτόχρονα δυναμικό, το οποίο ταιριάζει με θαλασσινά, ζυμαρικά και άπαχο κρέας.

Σαββατιανό

Μια γηγενής ποικιλία της Αττικής, η οποία έχει κερδίσει σημαντική δημοφιλία τα τελευταία χρόνια. Χαρακτηρίζεται από ξεχωριστά αρώματα κίτρινων φρούτων και στρογγυλό στόμα. Πρόκειται για μια ποικιλία που φυτεύεται σε αρκετά σημεία της Ελλάδας, δίνοντας μεγάλες στρεμματικές αποδόσεις. Το Σαββατιανό έχει ιδιαίτερα ζουμερό και φινετσάτο χαρακτήρα, ενώ συνδυάζεται μοναδικά με λαδερά και ψητά λαχανικά.

Μαλαγουζιά

Μια από τις πιο αρωματικές ελληνικές ποικιλίες, με νότες από εσπεριδοειδή, λευκά άνθη και ροδάκινο. Πρόκειται για μια ποικιλία η οποία κινδύνευσε με εξαφάνιση, ωστόσο διασώθηκε και διαπρέπει τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Η δημοφιλία της είναι δικαιολογημένη αν λάβουμε υπόψιν τον μοναδικό αρωματικό της χαρακτήρα και τις δυνατότητες pairing που μας προσφέρει. Σαλάτες, ζυμαρικά, θαλασσινά και κοτόπουλο είναι μερικά μόνο από τα φαγητά τα οποία μπορούμε να συνοδεύσουμε με ένα ποτήρι μαλαγουζιά. Τα τελευταία χρόνια, η μαλαγουζιά έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως και στην orange οινοποίηση, δίνοντας κρασιά με ακόμα πιο ενισχυμένο αρωματικό χαρακτήρα.

Ανακαλύψτε μοναδικά κρασιά με τον ψηφιακό οινοχόο και δημιουργήστε τους δικούς σας γαστρονομικούς συνδυασμούς, επιλέγοντας τα αρώματα, τις γεύσεις και τις ιδιότητες που εσείς προτιμάτε. Βρείτε τον εδώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα