Μηνύσεις για το σπάσιμο του φράγματος του Ενιπέα!

Λίμνη… λάσπης Καρδίτσα και Τρίκαλα. Βιβλική καταστροφή στον Δήμο Φαρκαδόνας, όπου κάτοικοι κινούνται δικαστικά, ενώ ο δικηγόρος τους είπε πως έχει και φωτογραφίες από τα σπασμένα σημεία!

Καρδίτσα και Τρίκαλα παραμένουν κάτω από το στρώμα λάσπης που άφησαν πίσω τους οι χείμαρροι από τις πλημμύρες. Επιχειρήσεις, σπίτια και καλλιέργειες έχουν καταστραφεί, την ώρα που οι κάτοικοι ζητούν αποκατάσταση των οδικών δικτύων για να μπορέσουν να κινηθούν και να καλύψουν τις ανάγκες τους ή και να επιστρέψουν όσοι απομακρύνθηκαν για να δουν σε τι κατάσταση είναι οι οικίες τους.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε ότι τα πιο δύσκολα μέρη στα οποία γίνονται επιχειρήσεις στην Καρδίτσα είναι οι περιοχές Μεταμόρφωση, Βλοχός και Φαρκαδόνα. Ο Δήμος Φαρκαδόνας στα Τρίκαλα έχει υποστεί βιβλική καταστροφή, καθώς ολόκληρα χωριά βρίσκονται κάτω από το νερό. Οι τοπικές Αρχές κάνουν λόγο για έλλειψη φαρμάκων, φαγητού και νερού, ενώ ζητούν ειδικά για τις μερίδες φαγητού να υπάρξει άμεση ανταπόκριση σε καθημερινή βάση. Οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε αντίσκηνα, που στήθηκαν από τις Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς και σε δομές, σε Κέντρα Υγείας και σχολεία.

Επιπλέον, προχώρησαν σε μια σοβαρή καταγγελία σχετικά με την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας και τις φονικές πλημμύρες, κάνοντας λόγο για αγνώστους που έσπασαν το φράγμα του Ενιπέα. Η κίνηση αυτή, σύμφωνα με τους κατοίκους, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν μήνυση, είχε οδυνηρές συνέπειες για το χωριό τους, το οποίο πλέον είναι ένα απέραντο ποτάμι.

Βολές σε Τ.Α. και Κικίλια

Μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, ο δικηγόρος των εναγόντων κατηγόρησε ευθέως την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι, σε συνεννόηση με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, έσπασε το φράγμα του Ενιπέα, με σκοπό τα νερά των πλημμυρών, αντί για την Καρδίτσα, να πάνε στα γύρω χωριά, μεταξύ των οποίων και η Φαρκαδόνα. Ο νομικός είπε πως υπάρχουν και φωτογραφίες από τα σπασμένα σημεία, και κατήγγειλε πως το ίδιο έγινε και σε φράγμα της Λάρισας. «Στη Φαρκαδόνα έχουν καταστραφεί όλα τα σπίτια, το νερό ήταν 30 μέτρα. Το χωριό θα μπορεί να κατοικηθεί σε δύο τρία χρόνια» εκτίμησε.

Οι βατραχάνθρωποι της ΜΥΑ του Λιμενικού αναζητούσαν τα τελευταία 24ωρα αγνοουμένους μέσα σε πλημμυρισμένα σπίτια. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, οι δυνάμεις του Λιμενικού βρίσκονται σε τρία χωριά που έχουν πληγεί από τη φονική κακοκαιρία «Daniel»: Πρόκειται για τα χωριά Αγία Τριάδα, Μεταμόρφωση, Μαραθέα, που βρίσκονται στα βορειοδυτικά του Παλαμά.

Δίπλα σε νεκροταφείο κοιμούνταν οι κάτοικοι στον Βλοχό Καρδίτσας, καθώς το χωριό παραμένει προσβάσιμο μόνο για οχήματα τύπου 4×4. Οι περισσότεροι κάτοικοι διανυκτέρευαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου, που βρίσκεται στο χωριό, αντικρίζοντας κατσαρίδες, σκορπιούς και ποντίκια.

Ο δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας, της οποίας ο ορεινός κυρίως όγκος υπέστη ανυπολόγιστες καταστροφές, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τονίζει την αναγκαιότητα να προχωρήσει το φράγμα Πύλης. Μεταξύ άλλων, σημειώνει: «Τα νερά πρέπει να τα κρατήσουμε στα βουνά με μικρά και μεγαλύτερα φράγματα, προκειμένου από εκεί, ελεγχόμενα, να τα κατευθύνουμε προς τα ποτάμια μας, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες. Παράλληλα να χρησιμοποιήσουμε τα φράγματα αυτά για παραγωγή, ενέργεια, άρδευση, ύδρευση.

Στο πλαίσιο αυτό, γίνεται ακόμη πιο επίκαιρη η κουβέντα που χρόνια έχει ανοίξει από τον δήμο μας και τον Δήμο Τρικκαίων για το φράγμα της Πύλης, ένα φράγμα που θα έλυνε για πάντα το πρόβλημα ύδρευσης και άρδευσης των περιοχών μας, ενώ θα περιόριζε σε μεγάλο βαθμό τα νερά, που ορμητικά, λόγω των υψομετρικών διαφορών, οδεύουν μέσω του Πορταϊκού ποταμού στον Πηνειό».

Ο Δήμος Μουζακίου σε ανακοίνωσή του τονίζει πως μεγάλη είναι η επιθυμία δήμων, συλλόγων, οργανώσεων, επιχειρηματιών, μα και απλών πολιτών από όλη την Ελλάδα να αποστείλουν βοήθεια για τους πλημμυροπαθείς στον Δήμο Μουζακίου.

Ετσι, η δημοτική διοίκηση εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τα είδη πρώτης ανάγκης που χρειάζονται αυτήν τη στιγμή οι πληγέντες στις πλημμυρόπληκτες περιοχές. Ειδικότερα, τα απαραίτητα υλικά είναι: Εμφιαλωμένο νερό, συσκευασμένα τρόφιμα, (ξηρά τροφή), κονσέρβες φαγητού και γάλακτος, είδη υγιεινής, καθαριστικά, απολυμαντικά, φαρμακευτικό υλικό πρώτων βοηθειών, είδη ένδυσης και υπόδησης, κρεβάτια, κλινοσκεπάσματα, στρώματα, ζωοτροφές για παραγωγικά και οικόσιτα ζώα.

Η οικονομική ζωή είναι άγνωστο πώς θα επανέλθει. Για την ώρα γίνεται λόγος για τις αποζημιώσεις. Στον Δήμο Παλαμά οι πληγέντες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων έκαναν μια ατελείωτη ουρά στο δημαρχείο για να παραλάβουν τα έντυπα που χρειάζεται να συμπληρώσουν στο πλαίσιο της υποβολής αίτησης για τη διενέργεια αυτοψίας στις επιχειρήσεις τους από τις επιτροπές κρατικής αρωγής.


Έκκληση από το Στέκι Αλληλεγγύης για φάρμακα και καθαριστικά

Μέσα στον βούρκο και στην καταστροφή δίνει ελπίδα το κύμα αλληλεγγύης που έχει εκδηλωθεί σε όλη τη χώρα για τη Θεσσαλία. Σε κάθε δήμο συγκεντρώνονται είδη πρώτης ανάγκης για τους πλημμυροπαθείς. Στην Καρδίτσα συγκινητική είναι η προσπάθεια των εθελοντών που εργάζονται ασταμάτητα στο Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών Καρδίτσας.

Οπως ανακοίνωσαν οι εθελοντές στην σελίδα τους στο facebook, οι άμεσες ανάγκες για τις επόμενες μέρες αφορούν αντικουνουπικά καπνού και σπρέι ή αλοιφές σώματος, φάρμακα, αντιισταμινικά, κορτιζονούχες αλοιφές, αντιφλεγμονώδη, ορούς 1lt για καθαρισμό τραυμάτων, Betadine, γάζες και λοιπά είδη πρώτων βοηθειών. Επίσης, απορρυπαντικά, είδη ατομικής υγιεινής, γάντια, σκούπες και σφουγγαρίστρες.

Από το ίδιο το στέκι πληροφορούμαστε, επίσης, πως σχηματίζονται εθελοντικά συνεργεία τεχνιτών: «Το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καρδίτσας, δείχνοντας την αλληλεγγύη στους χτυπημένους από την πλημμύρα, στήνει ομάδες αποκατάστασης και καθαρισμού των πληγέντων. Χωριά σε όλη τη Θεσσαλία και στον νομό μας πνίγονται από την ανυπαρξία των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, από τα βουλωμένα φρεάτια, από το ανεπαρκές δίκτυο όμβριων υδάτων, από τις κακοτεχνίες.

Αποδεικνύεται ότι η κυβέρνηση και οι τοπικές Αρχές της περιοχής μας τα έργα προστασίας της ζωής και της λαϊκής περιουσίας τα θεωρούν “κόστος”. Η επιλεκτική ανικανότητα του κράτους ξανά στο προσκήνιο, επιλέγοντας να μη δώσουν ούτε 1 ευρώ για την προστασία της υγείας και της ζωής μας. Καλούμε όλα τα μέλη του Συνδικάτου μας και όποιον άλλον μπορεί να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια να δώσει το “παρών” και να στελεχώσει τις ομάδες με βάση μας το Στέκι Αλληλεγγύης και Διεκδίκησης Πλημμυροπαθών».

Χθες στο Στέκι Αλληλεγγύης, που έχει μετατραπεί σε μια κυψέλη προσφοράς στον συνάνθρωπο, κατέφθασε νέα παρτίδα βοήθειας. «Σήμερα το πρωί έφτασαν τα υλικά που είχαν συγκεντρώσει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, ο δήμος και τα σωματεία της Πάτρας, εκφράζοντας με αυτό τον άμεσο τρόπο την έμπρακτη αλληλεγγύη της εργατικής τάξης στους πληγέντες, σε αντίθεση με τον κρατικό μηχανισμό και την τοπική διοίκηση, που απουσιάζουν εντελώς. Το Στέκι Αλληλεγγύης αναφέρει ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για εμφιαλωμένα νερά, είδη καθαρισμού (χλωρίνες κ.ά.), ξηρά τροφή, βρεφική τροφή και μωρομάντιλα» αναφέρεται σε σχετική ανάρτηση.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα