Δεσμεύσεις περιουσιών στους εμπρηστές από πρόθεση ζητά ο αντιεισαγγελέας Βουρλιώτης

Στο «πάγωμα» κάθε περιουσιακού στοιχείου, όπως τραπεζικοί λογαριασμοί, ακόμη και ακίνητα, προσώπου το οποίο θα συλληφθεί για το αδίκημα του εμπρησμού από πρόθεση θα προχωρά η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής, επίτιμος αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης, επικαλούμενος τη σχετική νομοθεσία με έγγραφό του προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ζητεί ενημέρωση για κάθε σύλληψη εμπρηστή από πρόθεση, όταν η πράξη του αυτή συνδέεται με περιουσιακό όφελος, δηλαδή με περιπτώσεις οικοπεδοποίησης, οικονομικής εκμετάλλευσης της περιοχής κ.λπ.

Προβλεπόμενες ενέργειες

Σκοπός του επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής είναι να μπορεί να προβαίνει σε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες όταν από την προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ.264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ) συνδέεται με περιουσιακό όφελος. Οι ενέργειες αυτές δεν είναι άλλες από το «πάγωμα» κάθε περιουσιακού στοιχείου του δράστη, ο οποίος με την ισχύουσα νομοθεσία βρίσκεται έτσι και αλλιώς αντιμέτωπος με φυλάκιση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Βουρλιώτης αναφέρει στο έγγραφό του προς την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας: «Σύμφωνα με τη διάταξη της περ. κα. του αρ. 4 του ν. 4557/18 ως βασικό αδίκημα για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες νοείται και κάθε άλλο έγκλημα που τιμωρείται με ποινή στερητική της ελευθερίας, της οποίας το ελάχιστο όριο είναι άνω των τριών (3) μηνών, από το οποίο προκύπτει περιουσιακό όφελος. Στην ως άνω περίπτωση εμπίπτει, μεταξύ άλλων, και το έγκλημα του εμπρησμού από πρόθεση (αρ. 264 παρ.1 και 265 παρ. 1 ΠΚ), εφόσον αυτό συναρτάται με περιουσιακό όφελος».

Συνεχίζοντας ο κ. Βουρλιώτης στο ίδιο έγγραφό του με αποδέκτες την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επισημαίνει: «Κατόπιν τούτου παρακαλούμε, όπως, σε περίπτωση που από την προεισαγωγική προανάκριση προκύπτουν στοιχεία ότι το συγκεκριμένο έγκλημα συνδέεται με περιουσιακό όφελος, να ενημερωνόμαστε άμεσα, προκειμένου να προβούμε στις κατά λόγο αρμοδιότητας ενέργειές μας».

Οπως ανέφεραν αρμόδιες δικαστικές πηγές, με την κίνηση αυτή του κ. Βουρλιώτη σφίγγει ο κλοιός γύρω από τους εμπρηστές καταπατητές, οι οποίοι δεν διστάζουν να καταστρέψουν τον φυσικό πλούτο της χώρας για ίδιον όφελος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα