«Πάμε να σώσουμε ζωές και κινδυνεύουν οι δικές μας»!

Υπό κατάρρευση τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Απίστευτες καταγγελίες από τον πρόεδρο της ΕΝΙΘ

Ασχημη παραμένει η κατάσταση σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να δίνει τον δικό του αγώνα, συχνά κάτω από αντίξοες συνθήκες, και με τη σωματική του ακεραιότητα να κινδυνεύει καθημερινά.

Δεν έφταναν οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, με τους θεράποντες να βρίσκονται στα πρόθυρα της εργασιακής κατάρρευσης, οι ελλείψεις σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και τα χαλασμένα μηχανήματα. Δυστυχώς, εργαζόμενοι και ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κακές συνθήκες που επικρατούν σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας, με εικόνες διάλυσης και παραίτησης, που παραπέμπουν σε άλλες εποχές.

Σοβάδες έτοιμοι να αποκολληθούν και να πέσουν σε κεφάλια, ραγισμένοι τοίχοι, σάπιες σωληνώσεις νερού, κουφώματα κατεστραμμένα από την υγρασία, ανύπαρκτο σύστημα κλιματισμού και θέρμανσης. Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα που αποτελούν πλέον «συνήθεια» για τους ανθρώπους που υπηρετούν με αυταπάρνηση το πληγωμένο και αφημένο στη μοίρα του Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Τρόμος» στη Θεσσαλονίκη

Πολυάριθμες και εξαιρετικά σοβαρές είναι οι καταγγελίες ιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, με το τελευταίο περιστατικό να σημειώνεται στο Νοσοκομείο «Αγιος Δημήτριος», όταν τμήμα οροφής έπεσε στο κεφάλι ιατρού, τραυματίζοντάς τον. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και ιατρό στο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Γεώργιος Παπανικολάου» Χρήστο Καραχρήστο, η παλαιότητα και τα χρόνια προβλήματα λόγω αυτής στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Θεσσαλονίκης είναι γνωστά και έχουν καταγγελθεί επανειλημμένα, με τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα να αφορούν, το «Γεννηματάς», το «Παπανικολάου» και το Ψυχιατρικό.

Οπως εξηγεί ο κ. Καραχρήστος, «πρόκειται για υποδομές που βρίσκονται σε τραγική κατάσταση. Στο “Παπανικολάου” υπάρχουν κορδέλες έξω από την πρόσοψη ορισμένων κτιρίων, οι οποίες έχουν γίνει ένα με τον χώρο. Μετέωροι σοβάδες στην εξωτερική πρόσοψη του κτιρίου. Αυτό αντικρίζουμε καθημερινά, χωρίς να ξέρουμε πότε και αν θα γίνει συντήρηση. Στο κτίριο διοίκησης και στο Τμήμα της Ψυχιατρικής υπάρχουν σοβαρά προβλήματα. Στο πετρόχτιστο μέρος υπάρχει μια ολόκληρη πτέρυγα που δεν χρησιμοποιείται έπειτα από σεισμό που σημειώθηκε πολλά χρόνια πριν» τονίζει, ενώ χαρακτηρίζει υποκριτικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση διαφημίζει τα εκατομμύρια που έλαβε η χώρα μας από το Ταμείο Ανάκαμψης, με την αιτιολογία ότι θα τα διαθέσει στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων νοσηλευτικών ιδρυμάτων: «Τα ποσά που κραυγάζουν είναι ψίχουλα μπρος στις ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι κάθε φορά που η ένωση προβαίνει σε καταγγελία οι αρμόδιες Αρχές απαντούν ότι όλες οι διαδικασίες προχωρούν κανονικά, έχοντας ως στόχο τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει και προσθέτει για το περιστατικό στον «Αγιο Δημήτριο»: «Ο συνάδελφός μας στον “Αγιο Δημήτριο” θα μπορούσε να χάσει τη ζωή του. Το περιστατικό δεν ήταν τόσο απλό όσο το παρουσίασε η διοίκηση του ιδρύματος. Από τύχη δεν έπεσε στο κεφάλι. Πάμε να σώσουμε ζωές και κινδυνεύουν οι δικές μας».

Ωστόσο, εκτός από τον «Αγιο Δημήτριο» και το «Παπανικολάου», εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα και στις υποδομές του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης, στη Σταυρούπολη, και στο «Γ. Γεννηματάς». Συγκεκριμένα, στο Ψυχιατρικό οι καταγγελίες αναφέρουν ότι τα πατώματα είναι σάπια, οι τοίχοι έτοιμοι να καταρρεύσουν και τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης υπολειτουργούν. Σύμφωνα μάλιστα με το μέλος της ΕΝΙΘ και ειδικευόμενη ιατρό στο Ψυχιατρικό Ρούλα Γεωργιάδου, οι εγκαταστάσεις του νοσοκομείου είναι απαρχαιωμένες, ενώ τα κτίρια δεν έχουν ελεγχθεί σε επίπεδο στατικότητας και σε κάποια σημεία δεν υπάρχει καν σύστημα πυρόσβεσης!

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα