Η Εθνική Ανδρών μπαίνει απόψε (Σάββατο 22/8, 20:00) σε καθεστώς προετοιμασίας, δίνοντας το πρώτο της φιλικό τεστ ενόψει των κρίσιμων αναμετρήσεων με Ουκρανία (28/8) και Ισπανία (31/8) για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2027.
Αντίπαλος στο ΟΑΚΑ θα είναι η Πολωνία, την οποία η «επίσημη αγαπημένη» είχε αντιμετωπίσει και στο προηγούμενο Ευρωμπάσκετ, όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Ο Βασίλης Σπανούλης σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις δύο φιλικές αναμετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του ματς της Δευτέρας (24/8) κόντρα στην Κύπρο, πάλι στο ΟΑΚΑ, προκειμένου να πειραματιστεί με διάφορα σχήματα και συστήματα. Ο απώτερος στόχος του ομοσπονδιακού τεχνικού είναι η γαλανόλευκη να εμφανιστεί πανέτοιμη στην κρίσιμη «παράθυρο» του Αυγούστου.
Η προσπάθεια για την πρόκριση στην τελική φάση του Mundobasket 2027 δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Γι’ αυτόν τον λόγο, η ομοσπονδία προχώρησε στη διεξαγωγή δύο δοκιμαστικών αγώνων, ώστε να βρεθεί η απαραίτητη χημεία, καθώς οι Έλληνες διεθνείς επιστρέφουν από τις καλοκαιρινές τους διακοπές και στερούνται αγωνιστικού ρυθμού ενόψει της έναρξης της προετοιμασίας.
Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θέλει πάση θυσία το 2/2 απέναντι σε Ουκρανία και Ισπανία, σε μια στιγμή που ο βαθμολογικός πίνακας του ομίλου είναι εξαιρετικά ρευστός. Στα έξι παιχνίδια που έχει δώσει μέχρι στιγμής, η «επίσημη αγαπημένη» μετρά τρεις νίκες και τρεις ήττες (3-3). Η Ισπανία προηγείται στην κορυφή με 5-1, η Ουκρανία ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 4-2 και το Μαυροβούνιο βρίσκεται στην τρίτη με το ίδιο ρεκόρ των 4-2, ενώ στην τελευταία θέση ισοβαθμούν Ελλάδα, Πορτογαλία και Γεωργία με 3-3.
Στη διάθεση του Βασίλη Σπανούλη για τους αγώνες αυτούς βρίσκονται οι ακόλουθοι διεθνείς: Κώστας Παπανικολάου, Νικ Καλάθης, Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Θανάσης Αντετοκούνμπο, Ντίνος Μήτογλου, Παναγιώτης Καλαϊτζάκης, Κώστας Αντετοκούνμπο, Βασίλης Τολιόπουλος, Τάιλερ Ντόρσεϊ, Δημήτρης Μωραΐτης, Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Νάσος Μπαζίνας, Όμηρος Νετζήπογλου, Δημήτρης Φλιώνης, Αντώνης Καραγιαννίδης και Νίκος Περσίδης.
