Πώς ασκείται ορθά η δημοσιογραφία

Ελευθερία στη διατύπωση γνώμης και στην πληροφόρηση δεν σημαίνει να μιλάς, αλλά να μη βρίσκεις βήμα ώστε οι άλλοι να μπορούν να μάθουν την άποψή σου. Η δημοσιογραφία δεν είναι η υπηρεσία της μιας άποψης και η αναπαραγωγή ιδεών και ειδήσεων από μία πηγή. Πολλές απόψεις, πολλές πηγές, πολύ ρεπορτάζ, αυτή είναι η ηθική συνταγή για την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Σήμερα δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία» συνέντευξη που μας παραχώρησε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσχωρεί -ούτε κατά κεραία- στις θέσεις μας ούτε, φυσικά, εμείς στις δικές του. Το ΚΚΕ είναι κόμμα που δεν αλλάζει και δεν πρόκειται να αλλάξει προσανατολισμό, και η εφημερίδα μας δεν έχει σκοπό να μετακινηθεί ούτε χιλιοστό από τις εθνικές, θρησκευτικές και κοινωνικές θέσεις τις οποίες εκφράζει.

Ωστόσο, είναι χρήσιμο για όλους να διαβάζουμε και να μαθαίνουμε τι λέει, σκέπτεται και σχεδιάζει η αντίπερα όχθη – και ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι η υποβολή των πολιτικών στελεχών στη βάσανο μιας συνέντευξης.

Ο κ. Κουτσούμπας, που υποστηρίζει τον κομμουνισμό όπως τον γνωρίζουμε όλοι, τιμά την ελεύθερη δημοσιογραφία παραχωρώντας συνέντευξη σε ιδεολογικούς αντιπάλους του. Κι αυτό αξίζει να σημειωθεί.

Επίσης, πρέπει να γίνει μνεία και στην ακόλουθη ειρωνεία της πολιτικής κατάστασης της χώρας: ο αυτοπαρουσιαζόμενος ως «φιλελεύθερος» πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσπαθεί να κλείσει την εφημερίδα μας και ο μαρξιστής – λενινιστής γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μας παραχωρεί συνέντευξη. Αυτά μπορεί να θεωρούνται «λεπτομέρειες» από ορισμένους, αλλά έχουν μεγάλη σημασία – και ειδικά όσα αφορούν τους πυλώνες της εξουσίας σε κάθε χώρα. Ο,τι έχει να κάνει με τη Βουλή, την κυβέρνηση και τη Δικαιοσύνη, ακόμα και τα λεγόμενα «συμβολικά», είναι εξόχως… ουσιαστικό.

Η εφημερίδα μας όσα γράφει και δημοσιεύει τα υλοποιεί. Δεν μένει στη διατύπωση ευχολογίων για την παροχή δικαιώματος στη διατύπωση άποψης σε όλους. Δεν αρκούμαστε στο να δημοσιεύουμε τις σκέψεις των ανθρώπων που βρίσκονται σε κοντινό ιδεολογικό και πνευματικό σημείο με το δικό μας.

Από αύριο καθιερώνεται στη «δημοκρατία» στήλη με τίτλο «Η άλλη άποψη», στην οποία θα αρθρογραφούν πολιτικοί, κομματικά στελέχη, διανοούμενοι, προσωπικότητες της αγοράς, συγγραφείς και εν γένει δημοσιολόγοι που δεν συμμερίζονται τη δική μας κοσμοθέαση.

Όσα θα γράφουν και θα υποστηρίζουν θα τίθενται στην κρίση του κοινού μας, το οποίο έχει σαφέστατο πολιτικό, θρησκευτικό και ιδεολογικό προσανατολισμό. Εμείς παρέχουμε δικαίωμα και ευκαιρίες να εκφραστούν όλες και όλοι. Αυτό οφείλει να πράττει κάθε ενημερωτικό μέσο και δημοσιογραφικός οργανισμός που σέβεται τον εαυτό του και το κοινό.
Ελπίζουμε το παράδειγμά μας να βρει μιμητές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα