Και οι πρωθυπουργοί να πηγαίνουν φυλακή

Όσοι χαίρονται και αισθάνονται ανακούφιση αλλά και εθνική υπερηφάνεια στο άκουσμα καταδικαστικών αποφάσεων για πρώην και νυν εξουσιαστές δεν είναι απαραίτητα χαιρέκακοι και ζηλόφθονες. Μπορεί, απλώς, να χαίρονται επειδή καταλαβαίνουν ότι οι θεσμοί στις χώρες τους λειτουργούν σωστά και ουδείς χαίρει προνομιακής μεταχείρισης.

Στη Γαλλία οι θεσμοί λειτουργούν. Ενα από τα πολλά παραδείγματα είναι η καταδίκη του πρώην προέδρου της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του το 2012. Δικαστήριο του Παρισιού επέβαλε στον Ν. Σαρκοζί ποινή φυλάκισης ενός έτους χωρίς αναστολή, την οποία θα μπορέσει να εκτίσει κατ’ οίκον, φορώντας το γνωστό ηλεκτρονικό «βραχιόλι». Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά μέσα στο 2021 που καταδικάζεται ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας. Τον Μάρτιο ο Σαρκοζί καταδικάστηκε για διαφθορά και αθέμιτη επιρροή στη γνωστή «υπόθεση των υποκλοπών», όπου του είχε ασκηθεί δίωξη για απόπειρα διαφθοράς ενός δικαστή.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε τόσο πίσω στον τομέα της λογοδοσίας των «ισχυρών», της διαφάνειας και της λειτουργίας των θεσμών, ώστε θεωρείται… λογική η ακόλουθη φράση, που είχε γίνει σλόγκαν στην υπόθεση Κοσκωτά: «Εναν πρωθυπουργό τον στέλνει ο λαός σπίτι του. Δεν τον στέλνεις φυλακή». Αυτό το αξίωμα είναι αμιγώς ρατσιστικό και αντικοινωνικό, αφού χωρίζει την κοινωνία σε δύο τάξεις: εκείνη των πολιτικών και δη των «πρωτοκλασάτων», που βρίσκονται πέραν του καλού και του κακού και εκτός της δικαιοδοσίας των Αρχών, και στην τάξη των πολλών, που λογοδοτούν διαρκώς και για τα πάντα και πληρώνουν για να καλοζωίζονται οι πολιτικοί.

Αυτή η τριτοκοσμική νοοτροπία για το «ακαταδίωκτο» της πολιτικής τάξης έχει οδηγήσει την πατρίδα μας στο χείλος του γκρεμού. Οι πρωθυπουργοί και οι πρόεδροι είναι πολίτες, όπως όλοι, και πρέπει να λογοδοτούν για πράξεις και παραλείψεις τους και, αν έχουν παραβεί τον νόμο, πρέπει να οδηγούνται στη φυλακή. Επιπλέον, το ορθό θα ήταν ο νόμος να προβλέπει αυστηρότερες ποινές για όλους όσοι διαχειρίζονται την εξουσία μια και οι αποφάσεις τους επηρεάζουν τους πάντες.

Η Γαλλία δείχνει τον δρόμο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα