Κορυφώνεται το θρίλερ στις… ακυβέρνητες Ηνωμένες Πολιτείες

Είναι η πρώτη φορά από το 2000 που δύο ημέρες μετά τις εκλογές οι Αμερικανοί δεν έχουν μάθει το όνομα του επόμενου προέδρου τους

Μ ε τη μάχη της καταμέτρησης να συνεχίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, δύο ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης, η αγωνία κορυφώνεται για τις πολιτείες που θα μπορούσαν να δώσουν τη νίκη στον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τελικά δεν έκανε τον «περίπατο» που προεξοφλούσαν οι δημοσκοπήσεις έναντι του αντιπάλου του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα έχει βρεθεί ένα βήμα από το κατώφλι του Λευκού Οίκου, καθώς αρκεί να κερδίσει μία ή δύο από τις πολιτείες που απέμεναν χθες βράδυ για να ανακηρυχθεί 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Μέχρι χθες ο Μπάιντεν είχε εξασφαλίσει 264 εκλέκτορες, έναντι 214 του Τραμπ, αν και το αποτέλεσμα κρίνεται ακόμη αμφίρροπο, αφού τη νύχτα της Τετάρτης η διαφορά του από τον Τραμπ στην Τζόρτζια εξανεμίστηκε, φέρνοντας τον Ρεπουμπλικάνο μπροστά σε αυτήν την πολιτεία με 18.500 ψήφους.
Επίσης, στην Αριζόνα ο Τραμπ φάνηκε να ευνοείται από την παράταση της καταμέτρησης, αφού πλησίαζε απειλητικά τον Μπάιντεν σε αυτήν την πολιτεία, που το 2016 την είχε χάσει, με μικρή διαφορά, από τη Χίλαρι Κλίντον.

Καθώς το μπάχαλο συνεχιζόταν, οι αναλυτές επισήμαναν πως είναι η πρώτη φορά από το 2000 που οι Αμερικανοί δεν έμαθαν το όνομα του επόμενου προέδρου τους, που θα ορκιστεί την 20ή Ιανουαρίου 2021, την επομένη των εκλογών. Ούτε καν τη μεθεπόμενη. Ο Μπάιντεν, έχοντας αναθαρρήσει με τα αποτελέσματα, δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα επανενταχθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, από την οποία αποχώρησε επί των ημερών του Τραμπ, ενώ «ανέβασε» στον αέρα και τη λεγόμενη ιστοσελίδα μετάβασης για τον ίδιο και την αντιπρόεδρό του Κάμαλα Χάρις.

Για να μιλήσει καθαρά για τη νίκη του πάντως θα πρέπει να περιμένει να δει αν κερδίζει τη Νεβάδα (των έξι εκλεκτόρων), που θα του χαρίσει τον «μαγικό» αριθμό των 270 και θα τον κάνει τον 46ο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ως αργά χθες η διαδικασία δεν είχε ολοκληρωθεί στην Πενσιλβανία (20 εκλέκτορες). Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων ο Τραμπ προηγείτο με ποσοστό 50,4% έναντι 48,3% και οι τοπικές Αρχές ήλπιζαν πως θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την καταμέτρηση έως σήμερα, Παρασκευή.

Στη Βόρεια Καρολίνα (15 εκλέκτορες), με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, ο Τραμπ έχει προβάδισμα 77.000 ψήφων (ποσοστό 50,1% έναντι 48,7% του Μπάιντεν), ωστόσο το τελικό αποτέλεσμα θα καθυστερήσει, καθώς στην πολιτεία αυτή γίνονται δεκτές και οι επιστολικές ψήφοι που έχουν ταχυδρομηθεί το αργότερο έως την ημέρα των εκλογών (3 Νοεμβρίου), εφόσον φτάσουν στα χέρια των Αρχών μέσα σε διάστημα εννέα ημερών. Σε κάθε περίπτωση, η σύγχυση και η αδυναμία της χώρας να ολοκληρώσει την εκλογική διαδικασία ανησυχούν όλον τον κόσμο αλλά και διασκεδάζουν ιδιαίτερα τους αντιπάλους των ΗΠΑ. «Τι θέαμα!» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ενώ η Ρωσία, που κατηγορείται από την Ουάσινγκτον ότι διεξάγει εκστρατεία παραπληροφόρησης, χαρακτήρισε «αρχαϊκό» το αμερικανικό πολιτικό σύστημα με τα «προφανή κενά».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα