Με μεγάλο… καλάθι πάει ο Ερντογάν στον Πούτιν

Πολλά περιμένει ο Τούρκος πρόεδρος από τη συνάντηση στο Σότσι για να μπει στο… μάτι των Αμερικανών, ίσως και με νέα αγορά S-400

Συνεχίζοντας να ισορροπεί επικίνδυνα σε δύο βάρκες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να τζογάρει, επιχειρώντας με τη συνάντηση που θα έχει σήμερα στο Σότσι με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να μπει στο… μάτι των Αμερικανών, που του γυρίζουν την πλάτη! Μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να συναντήσει στις ΗΠΑ τον Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ και στον απόηχο των νέων λεονταρισμών του -πριν από λίγες ημέρες επέμενε μιλώντας στο CBS πως η Αγκυρα «αν χρειαστεί» θα αγοράσει κι άλλους ρωσικούς S-400-, θα επιχειρήσει σήμερα να απαντήσει στις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις σε βάρος της χώρας του συναντώντας τον «τσάρο».

Τι θα μπορέσει να αποκομίσει, μένει να αποδειχθεί, καθώς το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Ρώσος πρόεδρος με τον Τούρκο ομόλογό του θα συζητήσουν την εμπορική και οικονομική συνεργασία των δύο χώρων, την κατάσταση στη Συρία, στη Λιβύη, στο Αφγανιστάν και την Υπερκαυκασία, όπως έσπευσε να ανακοινώσει χθες το Κρεμλίνο.

Πρόσφατα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είχε δηλώσει στους δημοσιογράφους ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ερντογάν ενδέχεται να υπάρξει η πιο ευρεία έως τώρα ατζέντα από τις διμερείς σχέσεις έως τη Συρία και άλλες περιφερειακές διενέξεις. Ενώ ο Ερντογάν, από την πλευρά του, ήδη από τον Αύγουστο είχε δηλώσει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρωσία προτίθεται να συζητήσει, μεταξύ άλλων, και λεπτομέρειες όσον αφορά την αγορά δεύτερης συστοιχίας αντιπυραυλικών συστημάτων άμυνας S-400. Υπογραφές, πάντως, σήμερα δεν πρόκειται να πέσουν.

Κάτι που επιβεβαίωναν χθες εμφατικά οι Ρώσοι, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Λίγες ώρες εντούτοις πριν από την – όπως και να ‘χει- ενδιαφέρουσα συνάντηση, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έσπευδαν να μεταδώσουν πως περί τα τέλη Οκτωβρίου ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη, στο περιθώριο της Συνόδου του G20. Κάτι που προεξοφλούσαν, βέβαια, και πριν από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά τελικά δεν συνέβη.

Ξεκάθαρος για ακόμη μια φορά, πάντως, απέναντι στους Τούρκους εμφανίστηκε χθες ο Ρόμπερτ Μενέντεζ. «Από τη σκοπιά μου, δεν βλέπω νέες πωλήσεις (αμερικανικών) οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, εκτός εάν υπάρξει μια δραματική αλλαγή συμπεριφοράς στο θέμα των S-400» τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας για την επικύρωση του διορισμού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στη Τουρκία. Με την επιλογή του ρεπουμπλικάνου πρώην γερουσιαστή Τζεφ Φλέικ να συνιστά την πρώτη πολιτική τοποθέτηση για τη θέση του πρέσβη στην Τουρκία τα τελευταία 40 χρόνια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα