Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» στην Ταϊβάν

Το Πεκίνο σηκώνει το γάντι μετά τις δηλώσεις Μπάιντεν για εμπλοκή σε περίπτωση εισβολής

Νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσινγκτον – Πεκίνου πυροδοτεί το ζήτημα της Ταϊβάν και οι δηλώσεις Μπάιντεν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες «παίζουν με τη φωτιά», προειδοποίησε το Πεκίνο, μετά τις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου ότι η Ουάσινγκτον θα υπερασπιστεί την Ταϊβάν στην περίπτωση που η Κίνα επιχειρήσει να την καταλάβει.

«Οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το χαρτί της Ταϊβάν για να αναχαιτίσουν την Κίνα και θα καούν οι ίδιες» δήλωσε ο Ζου Φενγκλίαν, ο εκπρόσωπος του κινεζικού γραφείου Υποθέσεων της Ταϊβάν στο συμβούλιο του κράτους. Από την Ουάσινγκτον, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν διαβεβαίωσε ότι η πολιτική της «μίας Κίνας» που ακολουθούν οι ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Ο Όστιν έκανε αυτή τη δήλωση όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μπάιντεν, ο οποίος απάντησε καταφατικά όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ «θα υπερασπίζονταν στρατιωτικά την Ταϊβάν» εάν εισέβαλε η Κίνα στο νησί. «Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος. «Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, την υπογράψαμε (…), αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί διά της βίας απλώς δεν είναι η αρμόζουσα» σημείωσε.

Ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι «η στρατηγική αμφισημία» της Ουάσινγκτον στο θέμα της Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει. «Οχι» απάντησε ο Μπάιντεν, όταν δημοσιογράφοι τον ρώτησαν αν αυτό το αμερικανικό δόγμα αναφορικά με την Ταϊβάν ανήκει πλέον στο παρελθόν. Η «στρατηγική αμφισημία», που έχουν υιοθετήσει εδώ και δεκαετίες οι ΗΠΑ έναντι της Ταϊβάν, συνίσταται στη διπλωματική αναγνώριση μόνο της ηπειρωτικής Κίνας. Παράλληλα, η Ουάσινγκτον δεσμεύεται να προσφέρει στο αυτόνομο νησί στρατιωτικά μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε περίπτωση εισβολής, χωρίς, ωστόσο, να υπόσχεται ξεκάθαρα ότι θα παρέμβει. Λίγες ώρες αργότερα, ωστόσο, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο, ο Οστιν διαβεβαίωσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει. «Οπως είπε ο πρόεδρος, η πολιτική της μίας Κίνας δεν άλλαξε. Επανέλαβε αυτήν την πολιτική και τη δέσμευσή μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον πορθμό της Ταϊβάν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα