Τρόμος για τα κρούσματα covid στην Κίνα

Ο εφιάλτης επέστρεψε, καθώς η συνεχής αύξηση κρουσμάτων και θανάτων έχει καταφέρει να τρομάξει ακόμα και τις Αρχές. Και ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε τα λάθη της αυστηρής πολιτικής του για τον «μηδενικό Covid»

Με ταχύ βήμα, ο εφιάλτης του Covid-19 επέστρεψε στην Κίνα, όπου η συνεχής αύξηση κρουσμάτων και θανάτων έχει καταφέρει να τρομάξει ακόμα και τις Αρχές, που για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, παραδέχτηκαν πως η κατάσταση στη χώρα είναι άσχημη.

Αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας ομολόγησαν στην κρατική τηλεόραση πως στη χώρα σημειώνεται «αύξηση των κρίσιμων περιστατικών και των θανάτων», φρόντισαν ωστόσο να τονίσουν ότι η αύξηση αυτή δεν είναι αναντίστοιχη αυτής που σημειώνεται σε άλλες χώρες.
Νωρίτερα και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ παραδέχτηκε, τελικά, τα λάθη της αυστηρής πολιτικής του για τον «μηδενικό Covid», η οποία απέτυχε να περιορίσει τον ιό και προκάλεσε τις πρώτες εκτεταμένες μαζικές διαμαρτυρίες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Σε ομιλία του προς το έθνος ο πρόεδρος αναγνώρισε «πρωτοφανείς δυσκολίες και προκλήσεις» και δήλωσε ότι ήταν «φυσικό» τα σκληρά μέτρα που έλαβε να συναντήσουν αντίσταση.

Πέρα όμως από τις παραδοχές, η ζοφερή εκτίμηση Κινέζου γιατρού είναι πως περίπου το 70% των 25.000.000 κατοίκων της Σανγκάης πιθανότατα έχει ήδη μολυνθεί με κορονοϊό. «Κι όλα αυτά μετά τον αιφνίδιο τερματισμό της σκληρής προσέγγισης του Πεκίνου για τον μηδενικό Covid τον περασμένο μήνα, που είχε ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα νοσοκομεία και τα αποτεφρωτήρια».

Ο Τσεν Ερζχέν, αντιπρόεδρος στο Νοσοκομείο Ρουιτζίν, ένα από τα μεγαλύτερα στη χώρα, και μέλος της συμβουλευτικής ομάδας ειδικών για τον Covid-19 στη Σανγκάη, εκτίμησε ότι «τώρα η εξάπλωση της επιδημίας στη Σανγκάη είναι πολύ μεγάλη και μπορεί να έχει φτάσει το 70% του πληθυσμού, δηλαδή ποσοστό από 20 έως 30 φορές μεγαλύτερο από τον Απρίλιο και τον Μάιο». Προέβλεψε μάλιστα πως οι μολύνσεις στη Σανγκάη θα κορυφωθούν στις αρχές του 2023.

Σε άλλες μεγάλες πόλεις της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου, της Τιαντζίν, της Τσονγκίνγκ και της Γκουανγκζού, οι Κινέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το κύμα έχει ήδη κορυφωθεί.

Ο Τσεν είπε ακόμη ότι το νοσοκομείο του στη Σανγκάη καταγράφει 1.600 έκτακτες εισαγωγές ασθενών καθημερινά -διπλάσιος αριθμός από εκείνον πριν από την άρση των περιοριστικών μέτρων-, με το 80% να είναι ασθενείς με Covid-19.

Στο κατάμεστο Νοσοκομείο Τονγκρέν, στο κέντρο της Σανγκάης, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν την Τρίτη νοσηλευτικό προσωπικό να κουράρει ασθενείς έξω από την είσοδο του κτιρίου.

Την ίδια ώρα, πάντως, το Πεκίνο δεν λέει να επικαιροποιήσει τους αριθμούς για τους νεκρούς από τον νέο κορονοϊό. Η Κίνα υποστηρίζει ότι περίπου 5.000 πολίτες της έχουν πεθάνει από τη νόσο από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο οι ειδικοί λένε πως δεν αποκλείεται η χώρα να μετρά έως και 9.000 θανάτους την ημέρα.

Τα επίσημα στοιχεία δεν έχουν αλλάξει, ωστόσο χιλιάδες οικογένειες στην Κίνα αναγκάζονται να περιμένουν πολλές ημέρες για να κηδέψουν τους νεκρούς τους, αφού τα αποτεφρωτήρια σε όλη τη χώρα κατακλύζονται από πτώματα ασθενών με Covid-19. Ενδεικτική ήταν η ανακοίνωση της περιφέρειας Λόνγκχουα της Σανγκάης το Σαββατοκύριακο, που ανέφερε πως το τοπικό αποτεφρωτήριο είχε λάβει περισσότερα από 500 πτώματα μέσα σε μία ημέρα, αριθμός περίπου πέντε φορές μεγαλύτερος από τον συνήθη μέσο όρο.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα