Τα δεξιά κόμματα προελαύνουν προς τις ευρωεκλογές

Σύμφωνα με έρευνες του Κέντρου Μελετών ECFR, τα ευρωσκεπτιστικά κόμματα θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Τι… κυοφορεί η ευρωκάλπη; Το αποτέλεσμα των επερχόμενων ευρωεκλογών -ήδη- προκαλεί τρόμο στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις, από τα αριστερά έως τα δεξιά του πολιτικού χάρτη, καθώς δεν είναι λίγοι πια εκείνοι που προβλέπουν επέλαση των ευρωσκεπτικιστών σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως συμβαίνει στη φύση, έτσι και στην πολιτική τα κενά συμπληρώνονται. Και τα κενά αυτά στο πολιτικό πεδίο τα δημιούργησαν επί χρόνια είτε με τις εγωιστικές τους πολιτικές τα ισχυρότερα μέλη της Ε.Ε., όπως η Γερμανία, είτε με την αδρανή-παθητική τους στάση τα πιο αδύναμα μέλη της ευρωοικογένειας, αφού ποτέ δεν μπόρεσαν να συστήσουν ένα κοινό μέτωπο απέναντι, κυρίως, στην οικονομική αλαζονεία του Βερολίνου.

Οι κερδισμένοι

Ποιος θα τους διαδεχθεί; Οι κερδισμένοι της μάχης της κάλπης φαίνεται πως θα είναι (κυρίως) οι παρατάξεις της ευρωσκεπτικιστικής Δεξιάς, οι οποίες ενδέχεται να καταγράψουν θεαματική άνοδο της ισχύος τους στις εκλογές του Ιουνίου, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία μελέτης που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και αφορούν και τις 27 χώρες-μέλη της ευρωοικογένειας. Σύμφωνα με τα στοιχεία λοιπόν που συγκέντρωσε το κέντρο μελετών ECFR (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων), «τα κόμματα της αντιευρωπαϊκής Δεξιάς θα καταλάβουν την πρώτη θέση σε τουλάχιστον εννέα κράτη-μέλη της Ε.Ε.», συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου, της Ιταλίας και της Ολλανδίας. Συγχρόνως, αναμένεται να καταλάβουν «τη δεύτερη ή την τρίτη θέση σε άλλες εννέα χώρες», συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Οι συνέπειες αυτών των εκλογών, που θα διεξαχθούν από την 6η ως την 9η Ιουνίου, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευρείες, να οδηγήσουν «στην παρεμπόδιση της προώθησης της αναγκαίας ευρωπαϊκής νομοθεσίας για να τεθεί σε εφαρμογή η προσεχής Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία», καθώς και «σε πολύ πιο σκληρή γραμμή όσον αφορά τη μετανάστευση, τη διεύρυνση, την υποστήριξη της Ουκρανίας», σημείωναν οι συγγραφείς της μελέτης Σάιμον Χιξ και Κέβιν Κάνιγχαμ. «Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα φιλορωσικά κόμματα να αντιπροσωπεύονται στο επόμενο (Ευρωπαϊκό) Κοινοβούλιο» προστίθεται στο κείμενο, κατά το οποίο, για παράδειγμα, το βουλγαρικό φιλορωσικό κόμμα «Αναγέννηση» ενδέχεται να κάνει για πρώτη φορά την είσοδό του στο Σώμα, καταλαμβάνοντας τρεις έδρες. Η μελέτη προβλέπει ότι η ισχυρότερη πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), θα παραμείνει η μεγαλύτερη. Οδεύει όμως στο να απολέσει έδρες, όπως και η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D), η δεύτερη δύναμη στο ημικύκλιο.

Η κεντρώα παράταξη «Ανανεώστε την Ευρώπη» -η πρώην συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών, στην οποία ανήκει ιδίως η «Αναγέννηση» του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν- αναμένεται να υποστεί απώλειες, όπως και οι Πράσινοι. Απεναντίας, η ομάδα της Ακρας Δεξιάς «Ταυτότητα και Δημοκρατία» (ΤΔ), στην οποία συμμετέχουν ιδίως κόμματα όπως η Εθνική Συσπείρωση (RN) στη Γαλλία και η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), καθώς και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ΕΣΜ, ευρωσκεπτικιστές), στους οποίους ανήκουν το Κόμμα του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS) στην Πολωνία, τα Αδέλφια της Ιταλίας (FdI) και το Vox στην Ισπανία, εκτιμάται πως θα κερδίσουν έδαφος. Κατά τις προβλέψεις της μελέτης, η ΤΔ οδεύει στο να αναδειχθεί τρίτη πολιτική δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 98 έδρες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα