Σειρά τεχνικών συνομιλιών ξεκίνησε στις Βρυξέλλες ανάμεσα σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αξιωματούχους των de facto αρχών του Αφγανιστάν. Στόχος της ευρωπαϊκής πλευράς είναι η δημιουργία ενός διαύλου για την επιστροφή Αφγανών πολιτών, οι οποίοι τελούν υπό καθεστώς απέλασης από διάφορα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κίνηση αυτή ακολουθεί το επίσημο αίτημα 20 χωρών-μελών, οι οποίες ζήτησαν κεντρικό συντονισμό από την Κομισιόν, δίνοντας έμφαση στον επαναπατρισμό ατόμων με σοβαρό ποινικό μητρώο ή όσων αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.
Όπως μεταδίδει το ertnews.gr, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να δώσει ακριβείς λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα των συναντήσεων επικαλούμενη λόγους ασφαλείας, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα πως η επιχειρησιακή αυτή προσέγγιση δεν συνιστά σε καμία περίπτωση επίσημη αναγνώριση του καθεστώτος των Ταλιμπάν.
Η διαδικασία αυτή πατά πάνω σε σχετική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για επιχειρησιακή εμπλοκή, με την πρώτη ανάλογη επαφή να έχει καταγραφεί τον περασμένο Ιανουάριο. Σε κάθε περίπτωση, η Κομισιόν διευκρίνισε ότι ο ρόλος της περιορίζεται αποκλειστικά στον συντονισμό και τη διευκόλυνση, καθώς η τελική απόφαση για την απέλαση κάθε ατόμου ξεχωριστά παραμένει στην απόλυτη δικαιοδοσία του εκάστοτε κράτους-μέλους, το οποίο οφείλει να εξετάζει τις υποθέσεις εξατομικευμένα.
