Συντάξεις: Αναδρομικά σε δόσεις και σε 5 χρόνια

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης τον χρόνο και τον τρόπο επιστροφής των αναδρομικών 11 μηνών από τις παράνομες μειώσεις και τους αντισυνταγματικούς νόμους του 2012.

Όπως ανέφερε ο Στέλιος Πέτσας το περασμένο Σάββατο, οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό εντός των επόμενων ημερών (όπως αναφέρουν πληροφορίες, θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, η οποία πρόκειται να διοργανωθεί από τον ΕΦΚΑ).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση σέβεται τις αποφάσεις των δικαστηρίων και μελετά το συνολικό κόστος» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να κάνουν προσφυγές οι συνταξιούχοι, καθώς θα δοθεί μια οριζόντια λύση.

Σταδιακά

Αυτή η δήλωση αφήνει επί της ουσίας να διαφανεί ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να καταβάλλει σταδιακά τα αναδρομικά της περιόδου Ιουλίου 2015 – Μαΐου 2016 (οπότε τέθηκε σε ισχύ ο «νόμος Κατρούγκαλου» – 4387/2016) όχι μόνο στους περίπου 220.000 «απόμαχους της εργασίας» οι οποίοι προσέφυγαν δικαστικά κατά των αντισυνταγματικών νόμων του 2012, αλλά στο σύνολο των συνταξιούχων (περίπου 2.500.000 άτομα).

Τα αναδρομικά αναμένεται να επιστραφούν σε πολλές μηνιαίες δόσεις, σε βάθος ακόμη και πενταετίας. Το σύνολο της δαπάνης κυμαίνεται στα 3,9 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, από τις περικοπές στα «δώρα» και από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις του ’12, τα αναδρομικά κυμαίνονται από 733,3 ευρώ έως 4.979,3 ευρώ, για τη μεγάλη πλειονότητα των συνταξιούχων (με όσους είχαν κύριες συντάξεις, προ περικοπών, έως και 3.500 ευρώ να δικαιούνται έως 6.618,3 ευρώ). Οι επιστροφές από τις παράνομες μειώσεις στις επικουρικές (άνω των 200 ευρώ, προ του «κουρέματος» που υπέστησαν το 2012) κυμαίνονται από 293,3 έως και 2.418,2 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα